Limba română și locul ocupat în școala românească

Predarea limbii române în școlile din România este foarte importantă pentru educația tinerilor și pentru dezvoltarea lor personală și profesională. Limba română este limba oficială a țării și prin urmare, cunoașterea ei este esențială pentru integrarea socială și culturală a elevilor în comunitatea locală și națională.

Învățarea acestei limbi poate ajuta copiii să înțeleagă mai bine cultura, tradițiile și istoria țării lor. Acest lucru se poate face printr-o predare a materiei într-un mod interactiv, prin dialog intre elevi si profesori si prin exprimare liberă asupra materiei predate. Este foarte important să se realizeze constant conexiuni cu viața cotidiană, elevul să identifice în situații de zi cu zi aspectele predate și consolidate în cadrul orelor de limba română. De exemplu, elevul trebuie să conștientizeze că verbul îi este util și în viața reală, că acesta îl ajută să se exprime, să enunțe activități pe care le face. Totodată, partea de vorbire numită substantiv în relație cu verbul este extrem de importantă, pentru a exista o exprimare corectă din punct de vedere gramatical este necesar să se realizeze acordul dintre un substantiv care îndeplinește funcția de subiect în propoziție și un verb care are rolul de predicat.

Prin urmare, cunoașterea limbii române poate ajuta elevii să comunice mai eficient cu alți oameni, să-și exprime ideile și să înțeleagă mai bine lumea din jurul lor, să se integreze într-un anumit grup și să aibă resursele necesare pentru a-și susține propriile păreri cu argumente clare, într-o manieră corectă din punct de vedere gramatical.

Predarea limbii române are și o importanță culturală semnificativă. Prin studiul limbii române, elevii sunt expuși la literatura, istoria și cultura românească. Acest lucru poate contribui la dezvoltarea identității naționale și la păstrarea tradițiilor și a valorilor culturale. Accesul elevilor la resursele culturale disponibile în limba română, precum cărți, filme, televiziune și alte materiale media le poate fi de ajutor în situații diverse.  Cunoașterea avansată a limbii române poate reprezenta un avantaj în viitoarea carieră a elevilor, pentru că aceștia vor putea comunica mai eficient cu colegii și clienții români, iar angajatorii îi vor considera mai atractivi, deoarece pot fi mai ușor de integrat în echipa de lucru.

Cunoașterea limbii române este importantă atât din punct de vedere personal, social, cât și din perspectivă profesională. De aceea, locul limbii române în cadrul școlii tradiționale românești este bine conturat, iar elevii îi învață tainele încă de mici, pas cu pas, coordonați din umbră de cadre didactice conștiente de rolul lor în dezvoltarea adulților de mâine.

 

prof. Luiza Maria Cojocaru

Școala Gimnazială Nr. 153 (Bucureşti) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/luiza.cojocaru

Articole asemănătoare