Inteligența artificială în domeniul economic și provocările pe care le generează

Integrarea inteligenței artificiale (IA) în domeniul economic reprezintă o transformare extraordinar de rapidă, afectând aproape fiecare aspect al activității economice, de la producție și logistică, până la servicii financiare și relații cu clienții.

1. Introducere

Folosirea IA în economie oferă oportunități remarcabile de creștere, eficiență și inovație. Cu toate acestea, pentru a maximiza beneficiile și a minimiza riscurile, este esențială dezvoltarea unui cadru etic și juridic solid, investițiile în securitatea cibernetică, transparența algoritmilor și strategii de adaptare a forței de muncă. În plus, implicarea părților interesate din diferite sectoare poate ajuta la navigarea provocărilor etice și sociale asociate cu IA, asigurând că tehnologia contribuie pozitiv la progresul economic.

De asemenea, Inteligența artificială reprezintă o forță transformatoare în economia globală, aducând eficiență, personalizare și inovație în diverse sectoare. Cu toate acestea, putem observa și o tendință negativă a corporațiilor prin găsirea celor mai eficiente moduri de a tăia costurile prin terminarea contractelor unui strat de angajați prin automatizarea muncii cu IA. Cele mai optimiste previziuni încadrează o pierdere totală în piața globală a muncii de aproximativ un sfert (sau 23% pentru exactitudine) (Thompson et al., 2024).

2. Beneficiile integrării inteligenței artificiale în economie

Inteligența artificială (IA) are un impact semnificativ în economie, aducând beneficii,  oportunități semnificative și provocări, trebuind gestionată cu responsabilitate pentru a maximiza beneficiile și a minimiza riscurile în domeniul economic.

Astfel că în sectorul industrial, IA contribuie la automatizarea proceselor de producție prin utilizarea roboților inteligenți și a sistemelor de vizualizare avansate. Aceste tehnologii îmbunătățesc eficiența, reduc timpul de producție și minimizează erorile umane (Schwab, 2017). De exemplu, în fabricile de automobile, sistemele de IA coordonează brațele robotice pentru asamblarea precisă a componentelor, scăzând semnificativ durata și costurile de producție.

IA transformă agricultura prin optimizarea utilizării resurselor și maximizarea randamentelor. Sistemele bazate pe IA analizează date din senzori de teren, imagini prin satelit și modele meteorologice pentru a oferi recomandări privind irigarea, fertilizarea și recoltarea (Liakos et al., 2018). Această abordare asistată de date contribuie la reducerea consumului de apă și îngrășăminte, având un impact pozitiv asupra sustenabilității mediului.

Inteligența artificială revoluționează sectorul turistic prin personalizarea experiențelor clienților. Sistemele de recomandare alimentate de IA analizează comportamentul online al consumatorilor pentru a oferi sugestii de călătorie personalizate, de la destinații la cazare și activități (Gretzel et al., 2015). Aceasta crește satisfacția clienților și fidelizarea, contribuind la creșterea veniturilor pentru companiile din turism.

IA îmbunătățește eficiența și siguranța în transporturi prin sisteme avansate de gestionare a traficului și vehicule autonome. Analiza datelor în timp real permite optimizarea rutelor și reducerea congestiilor, în timp ce tehnologiile de conducere autonomă promit să minimizeze accidentele provocate de eroarea umană (Fagnant & Kockelman, 2015).

Sectoarele de servicii beneficiază de IA prin automatizarea interacțiunilor cu clienții și personalizarea serviciilor. Chatboții și asistenții virtuali gestionează solicitările clienților în mod eficient, oferind răspunsuri rapide și personalizate 24/7 (Davenport et al., 2020). Aceasta conduce la îmbunătățirea satisfacției clienților și la reducerea costurilor operaționale.

În domeniul comerțului, IA permite o mai bună înțelegere a comportamentului consumatorilor și optimizarea lanțurilor de aprovizionare. Analiza predictivă alimentată de IA ajută companiile să anticipeze tendințele de consum și să gestioneze stocurile în mod eficient, reducând risipa și îmbunătățind satisfacția clienților (Choi et al., 2018).

Spre exemplu, integrarea inteligenței artificiale (IA) în antreprenoriat și în sectorul turismului din România deschide un spectru larg de perspective, atât din punct de vedere economic, cât și juridic. Această tehnologie poate stimula creșterea economică, eficiența operațională și experiențele personalizate pentru turiști, dar vine și cu necesitatea unei reglementări atente pentru a asigura utilizarea etică și protecția datelor.

Perspective economice:

Personalizarea serviciilor: IA poate analiza datele comportamentale ale turiștilor pentru a oferi recomandări personalizate, îmbunătățind astfel experiența clienților și stimulând cheltuielile turistice.

Optimizarea operațională: Prin utilizarea IA în gestionarea resurselor hoteliere sau a altor facilități turistice, antreprenorii pot reduce costurile și pot crește eficiența operațională.

Marketing avansat: Algoritmii de IA pot eficientiza campaniile de marketing, targetând potențialii clienți cu oferte care corespund intereselor și comportamentului lor de călătorie.

Analiza predictivă: IA poate oferi antreprenorilor din turism insight-uri valoroase prin analiza tendințelor de călătorie, ajutându-i să se adapteze la schimbările pieței și să își optimizeze ofertele.

Provocări juridice și economice:

Protecția datelor: Utilizarea datelor clienților ridică preocupări semnificative privind confidențialitatea și securitatea datelor. Regulamente precum RGPD (Regulamentul General privind Protecția Datelor) impun cerințe stricte pentru prelucrarea și protejarea datelor personale, necesitând sisteme de IA care respectă aceste reglementări.

Transparența și răspunderea: Trebuie clarificate aspectele legate de transparența deciziilor luate de sistemele de IA și răspunderea în cazul erorilor sau prejudiciilor cauzate de acestea. Aceasta include clarificarea aspectelor juridice referitoare la cine este responsabil pentru deciziile automate.

Accesul și incluziunea: Există riscul ca tehnologiile bazate pe IA să fie inaccesibile pentru întreprinderile mici și mijlocii din cauza costurilor ridicate, consolidând disparitățile existente în industrie.

Etică și bias: IA poate perpetua sau chiar amplifica biasurile existente în colectarea și interpretarea datelor, ceea ce poate duce la discriminare în ofertele și serviciile turistice.

Concluzie

În calitate de profesor în domeniul economiei, cu o carieră didactică îndelungată în orașul meu natal, Constanța, am avut privilegiul de a observa evoluția dramatică pe care inteligența artificială a adus-o (și va aduce) în domeniile economiei. Pe parcursul acestui articol, am explorat impactul pe care IA l-a avut asupra eficienței, inovației și schimbării paradigmelor tradiționale în aceste domenii esențiale.

Personal, consider că trăim o revoluție discretă, determinată de avansurile în IA. Am observat cum, pe scară globală, implementarea IA în sectorul economic a permis companiilor să proceseze date la o scară și cu o viteză anterior de neimaginat, oferind astfel posibilitatea unei analize predictive și a unei personalizări a serviciilor la un nivel extrem de sofisticat.

Cu toate acestea, trebuie să recunosc că această transformare vine și cu provocările sale. Echilibrarea inovației tehnologice cu protecția datelor personale și asigurarea că beneficiile acestei tehnologii sunt accesibile tuturor rămân aspecte critice care necesită atenție continuă.

Reflectând asupra viitorului, sunt optimistă că, prin dialog constructiv și colaborare între cercetători, practicieni și decidenți politici, putem naviga prin aceste provocări și maximiza potențialul IA pentru binele economic al societății. Acest nou instrument al tehnologiei va deveni probabil un reper la fel de important așa cum a fost și creația internetului pentru noi toți.

Referințe bibliografice

1. Choi, T. M., Chan, H. K., & Yue, X. (2018). Recent development in big data analytics for business operations and risk management. IEEE Transactions on Cybernetics, 48(1), 131-144.
2. Thompson, N., Svanberg, M. S., Li, W., Fleming, M., Goehring, B. C., Beyond AI Exposure: Which Tasks are Cost-Effective to Automate with Computer Vision?, 2024.
3. Davenport, T. H., Guha, A., Grewal, D., & Bressgott, T. (2020). How artificial intelligence will change the future of marketing. Journal of the Academy of Marketing Science, 48, 24-42.
4. Fagnant, D. J., & Kockelman, K. (2015). Preparing a nation for autonomous vehicles: opportunities, barriers and policy recommendations. Transportation Research Part A: Policy and Practice, 77, 167-181.
5. Gretzel, U., Sigala, M., Xiang, Z., & Koo, C. (2015). Smart tourism: foundations and developments. Electronic Markets, 25(3), 179-188.
6. Liakos, K. G., Busato, P., Moshou, D., Pearson, S., & Bochtis, D. (2018). Machine learning in agriculture: A review. Sensors, 18(8), 2674.
7. Schwab, K. (2017). The Fourth Industrial Revolution. Currency.
8. Engstrom, D. F. (2020). Algorithmic accountability in the administrative state. Yale Journal on Regulation, 37, 800-848.
9. Susskind, R., & Susskind, D. (2015). The Future of the Professions: How Technology Will Transform the Work of Human Experts. Oxford University Press.
10. Williamson, B. (2020). Artificial intelligence in education: the urgent need for critical research. Learning, Media and Technology, 45(3), 1-16.
11. Zawacki-Richter, O., Marín, V. I., Bond, M., & Gouverneur, F. (2019). Systematic review of research on artificial intelligence applications in higher education – where are the educators? International Journal of Educational Technology in Higher Education, 16, 39.

 

prof. Camelia-Isabela Marcu

Liceul Economic Virgil Madgearu, Constanța (Constanţa) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/camelia.marcu

Articole asemănătoare