Importanța introducerii lecțiilor de prim ajutor în școală

În ţara noastră, 90% dintre oameni  nu ştiu să acţioneze atunci când sunt în faţa unei situaţii de urgenţă. Spre exemplu, în cancelaria unei şcoli, niciun cadru didactic nu a ştiut cum să reacţioneze atunci când un coleg a leşinat, sau eleva de 14 ani care a decedat datorită blocării căilor aeriene cu un jeleu! De asemenea, elevii prezintă un risc destul de mare de rănire neintenționată.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, leziunile reprezintă cauza  aproape a 950.000 de decese în rândul copiilor în fiecare an. 90% dintre aceste decese sunt cauzate de leziuni neintenționate în accidente rutiere, căzături, înecarea cu alimente, fracturi şi arsuri. Există şi situaţii de otrăvire a copiilor datorită existenţei unor substanţe găsite în jurul casei. În urma otrăvirii, în fiecare an sunt peste 45 000 de decese, în care sunt implicaţi copii şi adolescenţi, adică aproximativ 123 de copii/zi.

Datorită campaniilor de informare sau a unor cursuri/ore de prim ajutor, multe dintre aceste incidente pot fi prevenite sau chiar salva vieţi. Crucea Roşie a semnalat de ceva timp importanţa introducerii în şcoală a acestor cursuri (şi nu numai). La nivel mondial există o zi care marchează Ziua Modială de Prim Ajutor, fiind 10 septembrie. Este foarte important pentru fiecare om să ştie câteva noţiuni de bază şi câteva manevre de acordare a primului ajutor pentru a-şi salva propria viaţa sau a celor din jur. În alte state, lecţiile de prim ajutor sunt introduse de la vârste foarte fragede, fiind predispuşi la multe incidente, este esenţial ca aceştia să ştie cum să reacţioneze într-o situaţie care-i afectează starea de sănătate.

La nivelul fiecărui judeţ există Societatea Naţională de Cruce Roşie care educă şi furnizează cursuri de prim ajutor, iar, în câteva judeţe din ţară, există în cadrul Palatelor Copiilor, cluburi care educă elevul în acest sens, club numit Sanitarii pricepuţi. Palatul Copiilor este o instituţie de învăţământ nonformal, destinat petrecerii timpului liber al copiilor plăcut, distractiv şi util. Cel puţin 90 de elevi de la nivelul judeţului ştiu cum să reacţioneze într-o situaţie de urgenţă, dar mai sus am precizat că sunt 123 de deceze/zi din cauza acestor incidente. Numărul este foarte mic, de aceea pentru  a preveni anumite accidentele, este important să creștem gradul de conștientizare al copiilor prin identificarea potențialelor amenințări în mediul înconjurător, transmite echipa Crucea Roşie.

Lecțiile de prim ajutor pun accentul pe siguranța salvatorului şi a victimei, pe evaluarea corectă a persoanei afectate. Copiii învață noţiuni de bază a acordării primului ajutor în diferite situaţii , cum ar fi stopul cardio-respirator, blocarea căilor aeriene cu corpi străini, arsuri, fractri, entorse, luxaţii, insolaţie, hemoragie, plăgi etc.. Aceste cunoștințe îi ajută să înțeleagă că printr-o reacţie care are loc imediat după accident poate salva viaţa persoanei, să dezvolte un comportament prudent și responsabil în timpul activităţilor desfăşurate zi de zi. Atfel, prin intermediul activităţilor de acordare a  primului ajutor, viitoare generaţie:

  • va fi mai informată,
  • mai receptivă
  • va avea o reacţie mai bună în aceste urgenţe
  • va învăţa să-şi păstreze calmul, să-şi stăpânească panica
  • va manifesta dorinţă de a-i  ajuta pe alţii.

Prin jocuri, activităţi interactive şi demonstrative copiii învaţă să aibă capacitatea de a lua rapid decizii în faţa unor situaţii dificile, să dezvolte atenţie distributivă, să identifice situaţii de urgenţă, să apeleze serviciile de urgenţă.

În concluzie, lecţiile de prim ajutor introduse de la categoriile mici de vârstă în este un aspect esențial al siguranţei  copiilor și contribuie la formarea lor ca membri responsabili și siguri ai comunității. Prin învățarea noţiunilor de bază în acordarea primului ajutor îi  pregătesc pe copii să se descurce în situațiile de urgență, dar, de asemenea, îi ajută să dezvolte compasiune, stimă de sine, responsabilitate, înțelgerea valorii unei vieți. Prin urmare, este important să se acorde o atenție sporită implementării și promovării educației pentru sănătatea copiilor prin lecţiile de prim ajutor în cadrul programelor de învățământ preșcolar, primar, pentru a forma copii conștienți și responsabili în privința siguranței vieţii.

 

prof. Laura Magdalena Dumitru

Palatul Copiilor, Bacău (Bacău) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/laura.dumitru1

Articole asemănătoare