Importanța educației pentru valori în învățământul preșcolar și primar

Considerăm  educația timpurie ca fiind suma experiențelor individuale și sociale pe care copilul le trăiește în primii ani de viață. Acestea au rolul de a proteja, crește și dezvolta copilul, dezvoltându-i abilități și cunoștințe specifice atât pe plan fizic, psihic cât și cultural.  În această etapă se pun bazele dezvoltării fizice și psihice sănătoase, ale dezvoltării sociale, care sunt esențiale pentru educația axată pe valori.

Educația pentru valori contribuie la formarea unei personalități armonioase și complexe, pregătită atât pentru provocările prezentului, cât și ale viitorului răspunzând unor nevoi precum:

  • schimbarea atitudinilor și comportamentelor la nivelul preșcolarilor, părinților și societății în ansamblu;
  • oferirea de repere și modele bazate pe valori  culturale, universale, etice și morale;
  • crearea unor comunități de învățare care susțin formarea generațiilor viitoare prin exemplu și sprijin.

Valoarea cuprinde următoarele  trei laturi: cognitivă, afectivă și comportamentală. Experiențele, deprinderile și învățăturile dobândite în primii ani de viață  sunt acumulate pentru acumulate întreaga vieții. Educația bazată pe valori  este esențială în formarea și devenirea unor adulți responsabili, empatici și orientați spre  latura binelui,  evitând rănirea celorlalți semeni.  Așadar, formarea atitudinilor și comportamentelor bazate pe valori trebuie să înceapă încă din copilăria timpurie.

În fiecare instituție de educație timpurie, cadrele didactice  dezvoltă activități prin care cultivă practici educative centrate pe valori sociale, morale, etice și spirituale, care contribue la dezvoltarea și formarea personalității umane. În contextul reformei educaționale actuale  și al schimbărilor sociale de astăzi, abordarea educației pentru valori în activitățile preșcolarilor este o necesitate pentru formarea unor generații responsabile,  cu abilități sociale și morale clar dezvoltate.

Obiective specifice pentru copii:

  • dezvoltarea trăsăturilor pozitive de caracter, precum bunătatea, respectul, prietenia, adevărul, curajul, responsabilitatea etc.;
  • educația prin joc, exerciții și exemple concrete, integrate în contexte educaționale diverse;
  • aprecierea modului de viață bazat pe valori etice, morale și sociale;
  • împărtășirea experiențelor legate de valori universale și morale;
  • stimularea gândirii creative și a interesului pentru valorile naționale și universale.

Valorile sunt promovate zilnic prin activități didactice variate, în funcție de proiectele tematice și temele săptămânale, care permit integrarea și dezvoltarea acestor principii fundamentale. Amintim câteva proiecte tematice prin care am promovat valori culturale, morale în rândul preșcolarilor:
Proiectul tematic: Acesta sunt eu! (acceptare, toleranță, respectul, familia)
Proiectul tematic: Toamna colorată, toamna cea bogată  (recunoștiința)
Temă independentă România-i țara mea! ( patriotismul)
Temă independentă Tradiții de iarnă (bunătate, generozitate)
Temă independentă: Daruri pentru mama  (recunoștința)
Temă independentă: Sărbătoarea pascală (credința, tradițiile)

Prezentăm în continuare exemple de activități educaționale ce se pot desfășura în școli și grădinițe pentru promovarea valorilor:

Spectacole, festivaluri, expoziții: Aceste evenimente au ca scop promovarea valorilor etice și morale în rândul copiilor, părinților și cadrelor didactice. Prin participarea la activități precum „Festivalul Toamnei”, „În lumea cărților” sau „Noi suntem români”, copiii descoperă frumusețea obiceiurilor și  tradițiilor populare românești, importanța rădăcinilor culturale și dragostea pentru frumos.

Tradițiile locale: Reprezintă un mijloc esențial de conectare cu originile și cultura comunității. Participarea la spectacole legate de obiceiurile locale îi ajută pe copii să înțeleagă semnificațiile și să interiorizeze valori precum respectul, iubirea și prețuirea patrimoniului cultural.

Excursii, vizite și activități în aer liber
– Aceste activități permit transpunerea în practică a valorilor învățate.Dragostea și respectul pentru natură și animale: Plimbările în aer liber sunt prilejuri excelente de a învăța regulile comportamentului ecologic, protejarea mediului și empatia față de natură. Copiii pot învăța să protejeze flora și fauna, să respecte spațiile naturale și să dezvolte valori precum răbdarea, înțelegerea și prietenia.  Printr-un proiect educațional  „Un copil, o floare” copiii se implică în activități de îngrijire a mediului, promovând valori precum responsabilitatea socială și respectul pentru natură

Ateliere educaționale tematice
– Atelier de lectură: Prin întâlniri cu autori, cum ar fi Ramona Miza, copiii dezvoltă valori precum respectul față de carte, frumosul, toleranța, empatia și dragostea pentru lectură.

– Proiecte caritabile: Activități precum realizarea de cadouri pentru copii nevoiași („Shoesbox” – Cutia cu suflet de la Moș Crăciun) dezvoltă empatia și altruismul.

– Clubul „Micii voluntari”: Activitățile de voluntariat și proiectele caritabile îi ajută pe copii să dezvolte empatia și spiritul civic.

Educația valorilor trebuie susținută prin eforturile comune ale familiei, instituțiilor educaționale și societății. Copiii învață de mici să distingă binele de rău, să respecte normele sociale și să cultive gustul pentru frumos. Cadrele didactice joacă un rol central, ghidând copiii în descoperirea și interiorizarea valorilor morale printr-o abordare inovatoare și inspirațională, adaptată provocărilor secolului nostru.

În concluzie, toate aceste activități sprijină formarea unor cetățeni responsabili, capabili să se adapteze unei societăți în continuă schimbare, punând accent pe promovarea valorilor general-umane și naționale.

Bibliografie
1. Programul Național de Educație pentru Valori „JOC, RESPECT SI BUCURIE”, 2022
2. Cuciureanu, M. „Educația timpurie. Integrarea copiilor în grădiniță”, București, Institutul de Științe ale Educației;
3. „Curriculum pentru învăţământul preşcolar”, M.E.C., 2019;
4. „Educația timpurie și specificul dezvoltării copilului preșcolar”, M.E.C.T., 2011

 

prof. Elena Alisa Zaharescu

Școala Gimnazială Nr. 24, Timișoara (Timiş) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/elena.zaharescu

Articole asemănătoare