Experiența personală a lucrului cu copiii cu cerințe educaționale speciale

Din perspectiva mea, lucrul cu copiii cu cerințe educaționale speciale (CES) în grădinița din Târnăveni nu a fost doar un simplu parcurs profesional, ci o călătorie emoționantă și profundă. Crescând în Târgu Mureș, am fost întotdeauna atrasă de puterea educației și de impactul pe care îl poate avea în viețile celor din jur. Odată ajunsă la grădiniță, am fost pusă în fața unor provocări neașteptate, dar și a unor oportunități unice de creștere și învățare.

Adaptarea la nevoile individuale ale fiecărui copil a fost o provocare constantă, dar și o sursă de satisfacție și împlinire. Am învățat că fiecare copil are propriul său ritm și că trebuie să fiu flexibilă și creativă în găsirea soluțiilor pentru a-i sprijini în dezvoltarea lor.

Gestionarea comportamentului și a interacțiunilor sociale a fost o altă provocare majoră. Am descoperit că răbdarea și empatia sunt cheia în lucrul cu acești copii, iar construirea unei relații de încredere și respect cu fiecare dintre ei a fost esențială pentru progresul lor.

Colaborarea strânsă cu părinții și cu echipa de sprijin a copiilor a fost, de asemenea, fundamentală în asigurarea unei abordări coerente și susținătoare. Am învățat să ascult și să împărtășesc cunoștințele mele, dar și să învăț de la ceilalți, creând astfel un mediu de lucru în care fiecare copil să se simtă sprijinit și încurajat să-și atingă potențialul maxim.

Cu toate provocările, fiecare reușită și fiecare mică realizare a fost o confirmare a faptului că munca mea are un impact semnificativ în viețile acestor copii. Fiecare zâmbet și fiecare moment de conexiune m-au inspirat să continui și să cresc în rolul meu de educatoare dedicată și implicată.

În final, experiența mea în lucrul cu copiii cu CES a fost una profundă și emoționantă, oferindu-mi nu doar o perspectivă nouă asupra educației, ci și o lecție de compasiune, răbdare și determinare. Această călătorie continuă să mă transforme și să mă îmbogățească în fiecare zi, oferindu-mi privilegiul de a fi martorul transformării și creșterii acestor copii extraordinari.

 

prof. Tamara Simon

Grădinița cu Program Normal Nr. 6, Târnăveni (Mureş) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/tamara.simon

Articole asemănătoare