Excursia tematică – mijloc de învățare durabilă

Într-o toamnă aurie… am scris povestea călătoriei noastre pe meleaguri buzoiene. Elevi și cadre didactice am încălecat pe cai putere, de poveste, cu noaptea în cap, cum îi stă bine drumețului, și am pornit în aventura cunoașterii spre Buzău.
Excursia interdisciplinară s-a înscris în seria activităților cu caracter nonformal, înlesnind elevilor înțelegerea informațiilor teoretice, prin punerea lor în practică.

Primul popas l-am făcut la „S.C. Frasinu SRL Buzău”. Gazdă ne-a fost dl. prof. univ. Manolache Constantin. Elevii au avut prilejul de a urmări întreg procesul de prelucrare a cărnii de vită, de la asomarea animalului, îndepărtarea pielii, spălare, până la efectuarea analizei de laborator ( din mușchii capului, extragerea encefalului) și tranșare.

Al doilea popas l-am făcut la S.C. ”Produse Tradiționale Casa Rusu” SRL, sat Cândești, comuna Vernești, județul Buzău. Aici, elevii au avut prilejul de a urmări procesul de preparare a anumitor sortimente de cârnați, au învățat procesul de afumare a preparatelor din carne, cum se face ambalarea diferitelor produse din carne. Pe tot parcursul vizitei, ne-a însoțit dl. ing. Rusu, proprietarul acestei societăți.

Al treilea popas l-am făcut la „S.C. Euro Campus SRL, Buzău”. Ghidați dl. decan al Filialei „Dunărea de Jos”, Galați, prof. univ. dr. Manolache Constantin, am vizitat cele mai importante laboratoare ale Facultății de Educație Fizică și Sport, Agronomie, Drept.  Explicațiile specialiștilor i-au însoțit pe elevi la tot pasul turului, în persoana ghizilor,  profesorilor de biologie și microbiologie.

Următorul popas  pe lista noastră a fost Fabrica de bere „URSUS”, din Buzău. Momentul a fost un bun prilej pentru actualizarea cunoștințelor teoretice și punerea lor în  practică. Elevii au asistat la o lecție de prelucrare a berii, de la plămădirea malțului, până la îmbuteliere. De menționat este faptul că la acest obiectiv am fost întâmpinați de dl. director Harabagiu Sorin, fost elev al Colegiului de Industrie Alimentară „Elena Doamna”, Galați.

Soarele încă mai era pe cer când am pornit în drumeție la Năeni. Cu toții am simțit că lecțiile interdisciplinare abia acum începeau. Trecutul geto-tracic, relicvele preistorice își dădeau mâna cu prezentul într- o îmbrățișare fericită. Chiar dacă s-a permis construirea unor acoperișuri de țiglă, am putut admira, vechi așezări ale dacilor, morminte și un cimitir  dacice, Grotele, „Biserica dintr-o piatră”. Toate acestea au servit ca adăpost locuitorilor vremii în timpuri de restriște. Grota nu mai e accesibilă turiștilor, însă are o lungime de 40m. Sunt câteva peșteri săpate în stâncă, cu coloane pentru susținere și găuri pentru aerisire, toate formând un ansamblu.

Pe vârful Dealului Tigore, în apropierea Satului Dacic și Grotele de pe Dealul Colare, am admirat sculpturile elevilor prof. Gabriel Manole, de la Liceul de Artă din Slobozia. Tabăra datează din 1985 și numără creațiile participanților la peste 10 ediții. Printre exponate, figurile zoomorfe, capetele de balauri, mormintele dacice, scările la cer, imagini ale maternității ne-au atras îndeosebi atenția.

Am comentat, am fotografiat și ne-am lăsat purtați pe aripile poveștilor spuse de exponate, de îngustele poteci bătătorite, de capetele de balauri îmblânzite de veselia elevilor și de ultimele licăriri ale soarelui. Sub spectacolul apusului, ne-am luat seara bună de la oamenii frumoși, care ne-au călăuzit, de la tărâmurile istorice și, cu sufletele pline, ne-am îndreptat spre casă.

 

prof. Rodica Ciubotaru

Colegiul de Industrie Alimentară Elena Doamna, Galați (Galaţi) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/rodica.ciubotaru1

Articole asemănătoare