European Schoolnet este o organizație non-profit, cu sediul la Bruxelles, având printre parteneri și 30 de ministere ale educației din Europa. Unul dintre principalele obiective ale acestei organizații este și acela de a disemina inovația în educație partenerilor interesați: ministere ale educației, școli, profesori, cercetători și parteneri din industrie. Lansarea Academiei Europene a fost determinată de dorința de a împărtăși experiențele de succes din domeniu, prin proiectele și activitățile derulate în cadrul European Schoolnet, unui număr cât mai mare de profesori din învățământul primar și secundar din întreaga Europă, sub forma unor cursuri online gratuite, oferind, pe termen lung, o infrastructură de dezvoltare profesională online.
Platforma European Schoolnet Academy, din momentul înființării, a avut o ofertă impresionantă de cursuri, cu durata de la 4 la 8 săptămâni, la care s-au înscris foarte mulți profesori din Europa, dar nu numai. Rata de finalizare a unui curs este foarte mare, de aproximativ de 35%, iar feedback-urile au fost, în proporție covârșitoare, pozitive (peste 95%!). Numai anul trecut oferta Academiei a fost de 10 cursuri de tip MOOC (acronim pentru Masive Open Online Course – Cursurile online deschise și în masă) la s-au înscris peste 10.000 de cadre didactice, finalizând cursurile în proporție de 40%.
Fiecare curs este conceput de către educatori experți și de profesioniști din industrie, ceea ce asigură calitatea înaltă a acestora, pe teme precum învățarea bazată pe proiecte, educația incluzivă, STEAM, programare și multe altele, din zona învățământului modern, la nivelul Uniunii Europene.
Pentru a urma un curs online pe această platformă este necesară crearea unui cont, cu recomandarea ca acesta să fie sub numele real, pentru ca în eventualitatea finalizării cu succes a cursului, certificatul să fie emis pe acel nume. Limba de comunicare pe platformă, limba cursurilor, în care sunt furnizare materialele (texte, teste, video) este limba engleză, dar nu numai. În ultimii ani, datorită creșterii popularității platformei, unele cursuri au fost traduse și în alte limbi, de exemplu cursul ”Educație digitală cu ajutorul patrimoniului cultural” din 2023 a fost tradus în limba română. Totuși, în prezent, parcurgerea materialelor în limba engleză a devenit facilă odată cu perfecționarea traducătoarelor de tip GoogleTranslate sau DeepL și integrarea acestora în browsere. Odată înscrierea făcută, se poate opta pentru unul dintre cursurile curente. Interesant este că, dacă ne interesează tema unui curs care nu mai este în ”perioada activă”, putem accesa totuși toate materialele puse la dispoziție, însă nu se poate obține un certificat.
Dincolo de oferta de cursuri pusă la dispoziție de Casele Corpului Didactic sau de alți furnizori, am descoperit la European Schoolnet Academy o tematică a cursurilor mai aplicată în sfera profilului real, STEM, cu accent pe interdisciplinaritate. Foarte multe cursuri sunt pe o tematică de tip STEAM, ceea ce pentru mine a constituit o mare oportunitate. Pe durata de viață a cursului, de obicei de 4 săptămâni, fiecare participant studiază materialele lansate săptămânal, în ritm propriu, în vederea realizării unui ”scenariu didactic” în care aplică cele studiate.
Personal, am participat la peste șase asemenea cursuri, care m-au inspirat în activitatea mea profesională, școlară, dar și extrașcolară, cunoștințele dobândite și materialele concepute în cadrul cursurilor fiindu-mi de folos în activitatea didactică. Cred că astfel de cursuri ne pot orienta mai bine în privința modului în care ar trebui să gândim activitățile din Școala Verde, de exemplu, prin organizarea unor activități interdisciplinare coerente și atractive.
Webografie
1. catalogue.europeanschoolnetacademy.eu/
2. www.eun.org/our-work
3. www.europeanschoolnetacademy.eu/courses/course-v1:CarbonAct+ClimateChange+2024/about#new_tab