Educația STEM

Educația STEM este o modalitate inteligentă și eficientă folosită ca alternativă la alte programe de învățământ în structurarea informațiilor pentru copii, un curriculum bazat pe ideea de a educa tinerii în patru discipline specifice: S – Science (știință), T – Technology (tehnologie), E – Engineering (inginerie) și M – Maths (matematică)  într-o abordare interdisciplinară și aplicată. În loc să predea cele patru discipline ca subiecte separate și distincte, STEM le integrează într-un mod de învățare bazat pe aplicații din lumea reală ale teoriilor matematice, fizice sau chimice.

Științele naturii acoperă capacitatea copiilor de a observa lumea și comportamentul componentelor ei prin analiză, experimente și măsurători. Tehnologia acoperă cunoștințele despre cum interacționează lumea (oamenii, mediul) cu resursele tehnologice. Ingineria insuflă înclinația spre a aplica legile științifice pentru a construi lucruri – de la motoare până la fabrici, mașini. Matematica are scopul de forma copii în spirit pragmatic, bazându-se pe cifre, forme și interacțiunea între ele (cf. Robofun).

Ca orice altă abordare educațională, educația STEM se bazează pe câteva principii clare ce trebuie aplicate pentru a atinge obiectivele educaționale în formarea viitorilor adulți (Mara&Tom):
• Calitate și rigurozitate
– completează predarea și evaluarea explicită a conținutului disciplinar și a ideilor cheie la disciplinele componente ale curriculei
• Relevanță și autenticitate
– utilizează provocări și contexte autentice din lumea reală care necesită integrarea abordărilor disciplinare
– oferă contexte de învățare aplicate relevante
– creează oportunități de personalizare.
• Capacitate și disponibilitate
– folosește abordări pedagogice centrate pe elev, care permit autodirecția, colaborarea, rezolvarea problemelor și managementul proiectelor
– dezvoltă capacitățile generale și, în special, gândirea critică și creativă, alfabetizarea și calculația în setări de învățare aplicate și contextualizate
– stimulează inovația prin crearea, proiectarea și producerea de soluții la problemele lumii reale.
• Inclusiv și accesibil
– oferă acces și provocare pentru toți copiii
– folosește o abordare diferențiată a planificării, predării și evaluării
– creează rezistență și o mentalitate de creștere tuturor copiilor atunci când se confruntă cu provocări și incertitudine.
• Căi de învățare
– îi inspiră pe cursanți despre tehnologiile viitorului
– face legături între învățarea actuală și cea viitoare și drumul în carieră
– leagă învățarea de contexte locale, regionale, naționale și globale relevante
– construiește legături cu comunitatea

Conform Mara&Tom (maraandtom.ro), beneficiile educației STEM pentru copii se pot structura în jurul acestor aspecte principale:

1. Îmbunătățește creativitatea. Copiii educați STEM încearcă să vină cu idei unice rezolvând în același timp probleme complexe cu o abordare interdisciplinară. Ei dezvoltă această abilitate cu inspirație de la colegii lor de echipă. Astfel, îi încurajează pe copii să exploreze lucruri noi, să își folosească imaginația și să își construiască invenția.

2. Sporește colaborarea în echipă – Abilitatea de colaborare este abilitatea de a lucra împreună pentru obiective comune. Este unul dintre punctele vitale pentru educația STEM, iar programa este pregătită pentru a încuraja munca în echipă. În acest fel, copiii își pot dezvolta abilitățile de comunicare și leadership.

3. Dezvoltă abilități de comunicare – Abilitățile de comunicare sunt probabil cele mai importante dintre toate abilitățile de viață. Deoarece comunicarea aduce ascultare, prietenie, deschidere și mai multă abilitate, copiii învață să ofere și să primească feedback în mod eficient.

4. Îmbunătățesc abilitățile de gândire critică – Gândirea critică duce la găsirea soluțiilor la probleme. Elevii învață cum să descompună o problemă în părți mai mici și să rezolve pas cu pas.

5. Sporește curiozitatea – Elevii STEM vor deveni mai buni la a pune întrebări interesante. Curiozitatea copiilor se îndreaptă spre inovații și descoperiri pe care le cercetează.

6. Îmbunătățește abilitățile cognitive – Abilitățile cognitive sunt abilitățile creierului care îmbunătățesc gândirea, citirea și învățarea. Elevii STEM pot învăța elementele de bază ale codificării și ingineriei în școlile primare. Această abordare ajută dezvoltarea cognitivă a copiilor.

7. Explorează carierele STEM la vârste mici – Educația STEM pregătește copiii pentru viitor pentru a include baza inovației, științei și tehnologiei.

8. Învață să aibă initiative – educația STEM contribuie la creșterea copiilor curioși, încrezători și care se ocupă mai bine de provocări. Ei își pot gândi singuri proiectele pentru a rezolva problemele.

9. Consolidează alfabetizarea mediatică– Spre deosebire de sistemul clasic de învățare, studenții STEM învață prin cercetare și investigare. Ancheta solicită elevilor să se angajeze într-o învățare activă generându-și întrebările și căutând răspunsuri.

10. Stimulează învățarea social- emoțională – Abilitățile social-emoționale aduc fericire și succes în viață.

Bibliografie

1. www.twinkl.ro/blog/educatia-stem-importanta-dificultati-abordari
2. maraandtom.ro/educatia-stem-ce-este-principii-jucarii-stem/
3. plei.ro/blog/educatia-steam/
4. Suport de curs ”Erasmus +”, Proiectul ”Education for all in a European school”   (educație pentru toți într-o școală europeană), Inovative Math and Science Application at Schools (STEM), Barcelona, 2019

 

prof. Cristina Barbu

Școala Gimnazială Nr. 5 Corneliu M. Popescu (Bucureşti) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/cristina.barbu3

Articole asemănătoare