Clubul Educaţiei – un vis devenit realitate

Câţi dintre noi, stimaţi colegi, nu am simţit, de-a lungul timpului, nevoia de a ne împărtăşi gândurile şi aspiraţiile, realizările şi neîmplinirile, lipsurile şi dorinţele de schimbare, de a discuta problemele presante cu care ne confruntăm zi de zi, de a promova idei naratoare, benefice pentru activitatea noastră, altor persoane de aceeaşi formaţie profesională?
De câte ori nu aţi simţit că spaţiul limitat al cancelariei şi numărul restrâns al colectivului de colegi vă sunt insuficiente, neputându-vă oferi o gamă variată de idei noi, sugestii, experienţe personale etc.?

În ultima perioadă, de când schimbările se succed într-un ritm alert, de când informaţiile se revarsă ca o avalanşă asupra noastră, se impunea apariţia unui cadru organizat, care să ne ofere posibilitatea de a ne informa, de a ne completa cunoştinţele, de a ne susţine, de a ne ajuta unii pe alţii.

Această necesitate, resimţită de mulţi dintre noi şi-a găsit ecoul şi împlinirea în cadrul Fundaţiei Naţionale pentru Dezvoltare Comunitară, care a fost receptivă la sugestiile unora dintre dascălii botoşăneni, îmbrăţişându-le cu entuziasm şi solicitudine.

Ideea unui club al educaţiei reprezenta un imperativ pentru cei ce am lansat-o şi, cu toate acestea, nu credeam să existe posibilitatea materializării ei. Însă, sub egidă dublă FNDC – Editura Agata, la data de 21 septembrie 2003 s-a constituit „Clubul Educaţiei”. Membrii fondatori ai clubului sunt 54 de cadre didactice botoşănene. Acestora li s-au alăturat până în prezent alţi 28 de colegi, numărul total ridicându-se la 82 persoane. Lista rămâne deschisă, în aşteptare de noi membri.

Pentru a vă face o idee cât mai realistă asupra activităţii Clubului Educaţiei vă voi face cunoscute obiectivele pe care şi le propune:

  • diseminarea experienţelor profesionale de succes;
  • identificarea şi soluţionarea problemelor de interes profesional;
  • dezvoltarea şi sprijinirea iniţiativelor novatoare;
  • crearea de reţele de comunicare profesională;
  • dezvoltarea profesională continuă.

Activitatea Clubului Educaţiei este abia la început. Deocamdată ne mai aflăm încă pe tărâmul căutărilor şi nesiguranţei. Ne confruntăm cu ineditul şi încercăm să consolidăm puternic fundaţia pe care vom construi viitorul edificiu al colaborării şi cooperării dascălilor. Sperăm ca el să imortalizeze idei geniale, experienţe deosebite în activitatea didactică, nume de autori de carte didactică, şi nu numai, activităţi instructive, atractive şi de interes pentru alţi practicieni.

Încercările de până acum s-au caracterizat într-o serie de acţiuni, dintre care enumerăm:

  1. „Despre educaţie” (Activitate în cadrul căreia s-a constituit şi Clubul Educaţiei)
  2. „Educaţia în spiritul valorilor culturii şi tradiţiei româneşti” (Activitate ce s-a încadrat în suita manifestărilor „Zilele Educaţiei Europene„)
  3. „Şezătoare”
  4. „Şezătoare. De vorbă la gura sobei”- cu tema „Casa românească , realitate şi simbol”
  5. „Lumina din lumină!”. Totul pentru elevii noştri.

Lansări de carte:

I. 10 octombrie 2003;

  1. a) „Barbă – Cot în ţara literelor”, caiet de limba română pentru clasa I
  2. „Barbă – Cot în lumea numerelor”, caiet de matematică pentru clasa I
  3. „Cunoaşterea mediului înconjurător”, set de fişe pentru ciclul ocaziilor fundamentale;
  4. „Alfabetar”, material didactic pentru clasa I

II. 4 noiembrie 2003

  1. „Barbă – Cot în vacanţa de iarnă”
  2. „Cifrar”, material auxiliar pentru clasa I

III. 11 decembrie 2003

  1. „Raza pe care urc”, autor Lucreţia Andronic, membru al Uniunii Scriitorilor
  2. „Rugăciuni către tineri. Sau despre o exorcizare a României” , autor, drd. profesor Marius I. Ilucă

IV. 2 iunie 2004

  1. Caietele de vacanţă pentru învăţământul primar (clasele I,a- II-a, a- III-a, a- IV-a) şi
  2. Manualul de matematică, clasa a-II-a

Atmosfera în care s-au desfăşurat aceste acţiuni a fost prietenoasă, destinsă, de colaborare autentică, de discuţii libere, negrevate de reţinerile inerente unui cadru protocolar rigid. Cu fiecare nouă activitate, membrii C.E. s-au cunoscut tot mai bine între ei şi au început să-şi exprime opiniile deschis, ca într-o discuţie în familie.

Motto-ul Clubului Educaţiei este:

Pentru cei interesaţi, pasionaţi, îndrăgostiţi, speriaţi, mulţumiţi, nedumeriţi, entuziasmaţi, motivaţi, nesatisfăcuţi, surprinşi de ceea ce se întâmplă, sau nu se întâmplă în educaţie…

Dacă simţiţi că vă încadraţi într-una din „categoriile” menţionate mai sus, păşiţi cu îndrăzneală în rândurile actualilor membri ai clubului şi spuneţi-vă cuvântul! Sunteţi oricând bineveniţi!

prof. Rica Rotariu

Clubul Educaţiei, FNDC () , Romania
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/

Articole asemănătoare