Cartea digitală

Lectura este pentru unii chiar un mod de viață și argumentele pentru a citi sunt multe, de la faptul că ți se deschid noi perspective până la faptul că te învață chiar să scrii. Ea reprezintă un mod de a comunica sau de a-i învăța pe alții, transmițând un complex de cunoștințe și fiind astfel și o sursă a inovației, care dezvoltă capacitățile intelectuale ale cititorului și îi dă posibilitatea de a fi creatorul unui cosmoid. De altfel, are puterea de a forma și comunități, fie ele cât de mici, care pot aduna laolaltă oameni din diferite categorii sociale, dar cu aceeași pasiune, aceea de a citi!

Astfel, cărțile în format electronic au luat amploare și sunt din ce în ce mai mult la mare căutare în zilele noastre. Din punctul meu de vedere, cartea digitală are doar două mari avantaje: primul ar fi accesul imediat pe care îl avem asupra conținutului cărții, datorită internetului, iar al doilea ar fi economia de hârtie pe care o facem editând cărți electronic.

Deşi dispozitivele digitale de lectură a cărţilor abia au apărut pe piaţa autohtonă, unele dintre modele fiind compatibile doar cu texte în limba engleză, entuziaştii high tech s-au grăbit să anunţe anul e-rederelor în România. Prima librărie digitală este încă în stadiu de proiect, iar editurile au probleme cu contractele speciale de drepturi de autor pentru e-book, în vreme ce adepţii formatului electronic – aşa numiţii „cititori deştepţi” vizaţi de investitori – preferă „să facă rost” de cărţi de pe net în loc să le cumpere.

În ziua de azi, cărțile s-au adaptat la tehnologia de acum sau au evoluat spre acest stadiu (depinde de perspectivă, întrucât există și oameni care consideră că nu este un lucru tocmai pozitiv, vorbind aici de conflictul tribalism-tehnologie) și nu mai sunt doar sub formă tipărită. Avem PDF-urile, avem e-book-ul, avem diversele site-uri, bloguri, iar informațiile sunt mult mai accesibile decât erau înainte. Nu doresc și nu mă interesează să vorbesc despre cei care consideră că vor dispărea cărțile și bibliotecile fizice sau că există un război câștigat de cărțile electronice. Există chiar o colaborare de succes între cărțile tipărite și cele electronice, librăriile / bibliotecile fizice și cele online.

Concluzia este că, indiferent dacă o carte este tipărită sau electronică, atunci când citești, paradisul care ți se arată poate fi același, revelația te poate surprinde în ambele cazuri.

O carte reprezintă nu doar suportul pe care poate fi citită. Legătura dintre copertă, hârtie și mesajul pe care îl transmite combinația de litere din interior compun obiectul în sine. O carte electronică e mai puțin carte decât cea publicată în suportul tradițional (mai ales pentru noi, cei care am fost educați cu volumele în mână, crescând și dezvoltându-ne așa).  Probabil că generațiile din urmă nu vor avea probleme adaptându-se noilor metode de citire, preferând să dețină un e-book decât o carte clasică.

O carte digitală (ebook) este o carte publicată în format “electronic”. Spunem format “electronic” pentru că aceste cărţi sunt defapt fişiere pe care le poţi accesa de pe dispozitive de citire. Ca şi orice altă carte în format tipărit, şi cărţile digitale au copertă, autor, editură şi aşa mai departe. Cărtile digitale, prin intermediul platformei Editura Digitală, sunt o opţiune de vânzare disponibilă pentru toate tipurile de cărţi, indiferent de genul titlului sau de lungimea acestuia.

Milioane de oameni citesc astfel de cărţi în format digital în toate colţurile lumii, în fiecare zi….

Editura Digitală converteşte fişierul word al cărţii tale, pe care tu îl încarci prin pagina Publică o carte în peste 20 de formate (extensii) de fişiere, de la simple fişiere epub sau mobi până la formate interactive pentru iBooks, pentru a acoperi toate gama de readere şi magazine existente pe piaţă, fiecare din ele având diverse formate de fişier acceptate, de la iPad/iPahone, la B&N Nook, la Amazon Kindle, la Sony eReader sau Kobo Reader.
Toate aceste formate de fişiere (extensii) aduc cititorilor cărţi în format digital care au aspect similar cu titlurile tipărite dar şi funcţionalităţi suplimentare faţă de acestea, prin continuitate, libertatea de a ajusta fontul, culoarea, animaţii la schimbarea paginii, funcţia de căutare unui cuvânt sau a unei fraze, sau posibilitatea de a marca şi trece notiţe direct pe text.

În prezent multe ţări de pe glob folosesc manuale în format digital, ceea ce oferă acces la magazinele de cărţi digitale chiar şi celor de vârste mai mici. Principalele patru formate de cărţi digitale utilizate de majoritatea magazinelor sunt: epub, mobi/azw, KF8, şi iba. Fiecare din aceaste formate este citibil doar de anumite dispozitive.

Există avantaje și dezavantaje în privința formatului digital pe care se presupune că îl va adopta în totalitate cartea în viitor. Faptul că oamenii sunt intrigați de cum va evolua suportul de lectură pentru anii care urmează nu poate decât să mă bucure fiindcă asta arată interesul publicului, dar și faptul că încă există adevărați cititori pasionați de cărți. Puse cap la cap, argumentele pro și contra dispariției cărții ca obiect ne vor face conștienți de felul în care alegem să citim de acum înainte.

Bibliografie:
Raluca Fătu –Viitorul cărţii partea I)- gen90.net/viitorul-cartii-partea
Ioana Calen -Revoluţia e-book: piaţa cărţii întoarce foaia-articol www.capital.ro
Beserman Edi Dragoș –   Paradisul lecturii, revista22online.ro  , Decembrie 2016
www.edigitala.ro

prof. Maria Lovin

Liceul Tehnologic Anghel Saligny, Fetești (Ialomiţa) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/maria.lovin

Articole asemănătoare