În cadrul orelor de limba și literatura română, am propus elevilor de la clasa a VII-a, realizarea unui proiect cu tema: Limba română de ieri și de azi. Vă prezint în cele ce urmează o selecție a materialului amplu rezultat.
1. Anunțarea proiectului: Limba română de ieri și de azi
2. Obiective urmărite:
- să își exprime identitatea lingvistică si culturală proprie în context national și international
- să se raporteze conștient la normă în exprimarea intenției de comunicare, din perspectiva morfo-sintactică, fonetică și lexicală
3. Etapele proiectului
3.1. S-a lucrat în grupe de 3 – 4 elevi. Fiecare grupă a realizat un poster care conține un text creat de ei, utilizând cel puțin 10 regionalisme, cuvinte populare specifice unei regiuni din România: Muntenia, Transilvania, Moldova. Textul realizat conține câte o referire la un obicei specific locului, regiunii reprezentate și unui proverb/ a unei zicale din folclorul românesc
3.2. Timp de realizare: trei săptămâni
3.3. Pași pentru realizarea proiectului. Dintre pașii / etapele proiectului, selectez următoarele aspecte: documentarea: site-ul regionalisme.ro, Dicționar de regionalisme, Dicționar de neologisme și prezentarea proiectelor, pe echipe, în fața colegilor.
4. Produsele elevilor din cadrul prezentării proiectelor:
Conversație din Moldova, anul 1925
A: Cum răsărit-a soarele pe cer, trimisu-l-am pe Vasile al mieu să aburce pe dealul cel mare laperjărie(livadă cu pruni) să grijească de mioare, că știi că e cam pâclișit (morocănos, dezinteresat) cu trebile ; datu-i-am la iel o jerhilă ( traistă cu mâncare), iară eu m-am apucat de gătit d-ale gurii pentru țânci. Le-oi gătit barabule coapte în vatră, pârjoale, borș și pită. Trecut-au câteva ceasuri bune și Vasile iacă nu o apărut. Apăi cătrănită, pornit-am după el.
Îndată ce ajuns-am pe deal, îl zăresc pe Vasile tologit la umbra unui sângereu poaleș. Apăi, omu” ăsta mereu cată să facă râcă între noi. Hropsit-am( vorbit tare) oleacă cătră iel, apoi plecat-am la noi în bordei și spus-am niște jitii ( povestire, snoavă) pănă târzâu.. Istorisit-am ce făceam alte dăți de Sânt Andreiu…istorii cu usturoiu atârnat prin bordei, să gonească duhurile reli….Tu, soro, ce făcut-ai de Sântu Andrii?
Conversație în Ardeal, anul 1925
Y: Soro, pe vremea mea, de Crăciun, era musai să mergi la râu să iei apă curată în care puneam și o monedă de argint nouă; cu cea apă toată casa se spăla pe față ăn dimineața de Crăciun, ca să fie tot anul curat și pentru a nu fu beteag (bolnav), altfel era mare bai. Când ierai bighidiu (copil), bunicii iți spuneau că ești alduit (neastâmpărat), că ai buntuzât (deranjat) toată casa, jucându-te cu dihania (animal, aici, pisică) și-ți spuneau să te ogoi răpide (să te potolești imediat). Ne plășea să ne jucăm cu chițibușuri (lucruri mărunte) iară dacă ne dubeam (loveam) pișioarele, ne puneam pe cântat (pe plâns). Tare ocoșă (lăudăroasă) ieream pe atunci!
X: Io-te, io amu, dupe Crăciun, luat-am niște coșarcă (lână pentru a fi toarsa manual), pus-am caierul la muncă, ca să fac o cușmă pentru moșu mieu, zicii c-o vinit frigu și vre niște cioci (ciorapi din postav purtați în opinci). Musai tre să-i fac ș-un laibăr (vetă) și de-oi ave vreme, musai teș o năframă (batic) și pentru mine. Tulai! Musai să plec răpide la găzdușag (gospodărie) uitat-am leveșa pe foc (leveșa – supă de găină) și îi vai și amar dacă s-o fi ars!
Muntenia, anul 2025:
A: -Ce faceți, you guys! Eu am un vibe foarte bun, tocmai ce mi-a sosit o comandă de Halloween de pe shein. ro.
D: -Wow, ce tare! Ce planuri aveți?
N: -Well, voi da un party cool de tot, dar nu știu exact unde; locația este o enigmă, adică în ziua în care organizez acel party, voi trimite invitațiilor un share location! Fix pe 31 octombrie! Iar invitații vor respecta un dresscode, vor purta costume trendy. Voi decora camera cu dovleci scary și funny, iar după petrecere vom colinda pe la niște prieteni cu formula: Treat or trick! Nu ți se pare foarte cool această idee?
A: Ei bine, mi-a făcut plăcere să vă revăd, guys! Poate ne vedem weekendul viitor la un juice și poate mergem la un film la mall… Byeeee….
5. Concluzii
Ce am învățat din această activitate? Am învățat despre frumusețea si varietatea limbii române, cât de interesantă este limba română, cât de creativi sunt românii, cât de mult transmit cuvintele despre tradițiile și obiceiurile noastre/ ale regiunilor țării; deși suntem diferiți partial, prin unele cuvinte, baza limbii române este aceeași, limba latină este fundația pe care s-au clădit graiurile; suntem unici în anumite privințe și asemănători în multe alte privințe.