Bringing my dreams together with the sky (Proiect eTwinning)

În anul școlar 2020-2021, elevii clasei I D, de la Școala Gimnazială Nr. 49 din București au participat la proiectul Bringing my dreams together with the sky, proiect ce s-a adresat copiilor între 6 și 12 ani. Alături de profesori și elevi din 18 țări, Slovacia, Turcia, Italia, România, Portugalia, Estonia, Polonia, Macedonia de Nord, Lituania, Iordania, Georgia, Serbia, Bulgaria, Spania, Ucraina, Armenia, Grecia și Azerbaidjan, cei mici au participat la activități care au urmărit dezvoltarea abilităților practice, matematice, a capacității de observare, de analiză și sinteză, precum și a competențelor digitale, prin utilizarea instrumentelor web 2.0 și a celor lingvistice.

Proiectul a avut ca obiective:

  • Să dezvolte abilități de cercetare, gândire, cercetare și rezolvare de probleme
  • Să dezvolte abilități de gândire creativă
  • Să dezvolte modalități de a se exprima și să aibă încredere în sine
  • Să realizeze permanența învățării prin joc
  • Să-și îmbunătățească mediul de învățare făcând, trăind și distrându-se
  • Să experimenteze cum zboară zmeul
  • Să-și dezvolte capacitatea de a observa
  • Să dobândească abilități de analiză și sinteză
  • Să realizeze importanța utilizării sigure a internetului
  • Să înțeleagă importanța utilizării instrumentelor Web 2.0 în viața cotidiană
  • Să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare cu elevii și școlile din diferite țări
  • Să coopereze cu elevi din diferite școli
  • Să-și dezvolte creativitatea prin realizarea de produse comune
  • Să împărtășească idei și gânduri într-o zonă comună
  • Să le permite elevilor să folosească informațiile învățate în școală în viața lor reală

Pentru a îndeplini aceste obiective, elevii au participat la ateliere prin care au observat cum se construiește un zmeu, au realizat zmeie pe care le-au înălțat, au desenat și au participat la vizite online la Muzeul Zmeului din Turcia. Au sărbătorit împreună cu ceilalți copii din țările partenere  Ziua Sindromului Down, Ziua Pădurilor, Ziua Apei, Ziua Femeii etc. Am creat împreună cu ei puzzle-uri, folosind diferite aplicații (Jig Saw) și am jucat împreună cu partenerii noștri. Am creat artă din cuvinte utilizând Word Art. Împreună am realizat logo-ul și sloganul proiectului.  Și-au dezvoltat capacitățile creative și de comunicare prin realizarea unui e-book, folosind Book creator și care a devenit parte dintr-un produs comun. Mare parte din activitate s-a desfășurat online datorită pandemiei.  app.bookcreator.com/read/_Jkz8AALQ-y8fmO2tDVFmg .

Colaborarea cu partenerii din proiect s-a realizat prin întâlniri pe Chatul de pe Twinspace, Zoom, Adobe Conect, și, împreună, am stabilit activitățile proiectului, produsul final și evaluarea proiectului.

Proiectul a fost abordat multidisciplinar, întrucât activitățile desfășurate au urmărit să dezvolte cât mai multe competențe cheie. La sfârșitul proiectului, elevii au înțeles importanța cooperării și de a comunica – competența a învăța să înveți. Abilitățile de exprimare și comunicare ale elevilor s-au îmbunătățit – competența de comunicare în limba maternă. Cunoștințele studenților noștri despre utilizarea sigură a internetului au  crescut, precum și nivelul de conștientizare a utilizării tehnologiei și a  instrumentelor Web 2.0 – competențe digitale. Capacitatea de observare, abilitățile de analiză și sinteză s-au dezvoltat – competențe matematice și tehnologice. Contactând elevii și școlile din diferite țări, elevii au învățat că limba engleza nu este doar o limbă învățată la școală, ci o limbă în viață – competențe de comunicare într-o limbă străină. Elevii au  dezvoltat abilități de gândire de proiectare, de a lucra în mod cooperant – competențe antreprenoriat și spirit de inițiativă.  Empatia și abilitățile de rezolvare a problemelor s-au dezvoltat – competențe sociale și civice. Prin dezvăluirea liberă a potențialului creativ din ei, încrederea în sine s-a dezvoltat, au experimentat importanța colaborării și a împărtășirii rezultatelor – competențe de sensibilizare și exprimare culturală.

Împreună, părinți, copii și elevi, am participat la sondajele prin care au fost evaluate activitățile proiectului. S-au respectat toate regulile privind protecția datelor copiilor, a părinților, a siguranței pe internet, fiecare părinte exprimându-și acordul privind fotografierea sau filmarea copilului.

La finalul proiectului, a fost realizată o carte, prin aplicația Story Jumper, care conține toate activitățile realizate în proiect de către elevii clasei I, storyjumper.com/book/read/101831906/Bringing-my-dreams-together-to-the-sky, precum și un panou digital, în Padlet. ro.padlet.com/aldeairina/h9yk143abkubag4e

z
Book titled 'Bringing my dreams together to the sky'

 

prof. Irina Aldea

Școala Gimnazială Nr. 49 (Bucureşti) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/irina.aldea

Articole asemănătoare