Albinuțe harnice. Activități formative cu preșcolarii

Dacă le trezim copiilor interesul față de lumea naturală e ca și cum am aprinde o scânteie. Și așa cum spunea cineva: Nu-ți face griji dacă nu poți face totul, aprinderea unei scântei este un bun început!, Albinuțele au avut un început bun – tot astfel încheiem un an școlar bun! Sperăm ca această educație online să se sfârșească cât mai repede, să fim din nou împreună, să ne bucurăm de atmosfera din grădiniță, de jocurile și cântecele frumoase, de tot și de toate!

„Fiecare copil pe care îl lustruim este un om pe care îl câștigăm!”

În urmă cu 4 ani, venea la Grădinița „Ciupercuța” grupa baby – „Albinuțe”. Era o grupă cu fetite cu cosițe, frumoase  precum prințesele din povesti și cu băieței frumușei si drăguței, ca prinții . Erau atât de mici, unii nu aveau 3 ani împliniți. Unii au mai venit alții au plecat, după cum a vrut destinul. Se spune că nimic nu e întâmplător.

Observând lumea înconjurătoare, preșcolarii o receptează cu propria fantezie, îmbogățindu-și orizontul cunoașterii cu emoționate impresii  pe care numai frumosul le poate oferi. Și acest frumos e puternic influențat de mediul în care trăiește copilul, de felul în care este învățat să se raporteze la valori, la experiențele pe care acesta le trăiește.

În cadrul proiectelor tematice „Eu si lumea mea!” am fost curioși  sa descoperim  lumea, sa ne facem prieteni, si să  fim  creativi. Am aflat Despre mine, am denumit părțile componente ale corpului uman, am învățat despre familie, cum sa trăim sănătos, cum sa respectam reguli de igiena si am descoperit labirinturi, fise interdisciplinare, povesti  educative, cântece despre igiena, degetele, familie , am pictat si modelat fetița sau băiatul . Am desfășurat jocuri de mișcare de la „Ursulețul doarme” și „Am pierdut o batistuță”, printre cele mai vechi la altele mai noi, cum ar fi : “Semaforul”, “Strada nu  loc de joacă”, “Orășelul”, “Am o căsuță mica” și până la” Statuile”, “Jocul Scăunelelor”,” Cine te-a strigat?”,” Telefonul fără fir”, “Baba oarba”, “Deschide urechea bine!”, “’Țară, țară, vrem ostași! “De-a soldații”, “Unde am ascuns clopotelul?”, ”Găseste jucăria” etc. Ne-am împărtășit sentimente despre cine ne place si de ce? Am descoperit cum suntem noi în jocul „Oglinda” că suntem egali, dar diferiti, ca suntem speciali. Ne-am descris si descoperit unii cu ceilalti, ne-am jucat și ajutat unii cu ceilalti. Am înteles ca prietenia e un dar prețios.  Am aflat ce înseamnă să fii empatic cu cel de lângă tine, sa fim buni si iubitori, să nu ne jignim, să nu ne batem, îmbrâncim, dacă am greșit să ne cerem iertare, să folosim cuvintele magice : IARTĂ-MĂ,  TE ROG, MULȚUMESC, BUNA DIMINEAȚA, LA REVEDERE.

Pe copil îl educă tot ce îl înconjoară: câmpul, pădurea, râul, marea, munții, rândunelele, cucul. Facem tot posibilul ca și copiii noștri să iubească tot ce-i înconjoară, pentru că fără dragostea față de natură și animale omul nu poate să se simtă din plin, ceea ce numim, cu cel mai minunat dintre cuvinte –VIAȚA – C. Mihăescu. Prin Proiectul „Toamna harnică și de roade harnică!“ am învățat despre  natură, legume, fructe, flori. În cadrul Proiectului am desenat, pictat toamna în culori, am derulat jocuri, “Ghici ce ai gustat? “ Am realizat salata de legume, salata de fructe,  murături pentru iarnă, am făcut compot de fructe la activități practice, am modelat flori, fructe, legume, am realizat lucrări colective și individuale la aceasta tema.  Am cântat și am dansat unii cu ceilalți, am creat jocuri de rol, am participat la concursuri de ghicitori. În încheierea Proiectului de toamna am realizat ,,Parada Costumelor de toamna, Albinuțele au primit diplome pentru  participarea proiectului „Toamna harnică și de roade harnică!“.

Am derulat si Proiectul National „Mica Grădină” proiect Național susținut de LIDL . Preșcolarii au pus semințe de flori, plante, legume. Au udat și îngrijit plantele, au înțeles că fără lumina, căldură si apă aceste plante nu se dezvoltă.

Am participat cu „Albinuțele” la Campania Socială în „Săptămâna legumelor și fructelor donate“ din cadrul Strategiei Nationale de Acțiune Comunitară. Scopul acestei acțiuni a fost sensibilizarea copiilor și adulților cu privire la situația dificilă în care se persoanele afectate de lipsa alimentelor. Au beneficiat de rezultatele campaniei preșcolarii și elevii Centru Școlar pentru Educație incluzivă, Liceul pentru deficient de vedere, bătrâni și copii de la Fundația „Sfântul Sava” Buzău.  Aceștia au primit legume, fructe, produse alimentare.

În cadrul Proiectului ,,România te iubesc ! Albinuțele Harnice au  întâmpinat-o cu emoție și bucurie activitățile derulate pe parcursul acestor 4 ani școlari.

Am învățat despre strămoșii noștri, despre tradițiile și obiceiurile populare, despre limba și graiul strămoșesc. Au memorat poezii despre țară, au ascultat și vizionat povești istorice, au realizat lucrari colective și individuale cu stegulețe, chipul românaș sau româncuță cu lingura de lemn, au pictat ulciorul, au împodobit cu motive populare ulciorul, costumul popular. Au cantat și au dansat ,,Imnul României”,” Hai să dam mână cu mână” pentru 24 Ianuarie și am aflat despre Burebista, Decebal, Traian,  Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza. Am purtat cu mândrie costumele populare, am dansat prin cântec, joc și voie bună : “Alunelul, Drag mi-e jocul românesc, Hora Unirii!” Cu ajutorul Girafei OLA, de la Editura ART KLETT,, am călătorit “prin țară. Am descoperit stema tarii reprezentata de vulturul cu aripile deschise , în cioc ține o cruce , iar în gheare o spadă și un sceptru. Prin aceasta au înțeles că suntem un popor puternic, iubitor de neam și țara că avem credință, dar și că suntem viteji și dârzi datorită paloșului și sceptrului. Am participat la Festivalul Național ..Pui de Românaș”, derulat în cadrul proiectului național „Drag mi-e jocul românesc”, fiind instruiți de dna prof. Ion Mihaela.

Sărbătorile de iarnă le-am derulat an de an cu bucurie și emoție, prin așteptarea Moșului Nicolae cu ghetuța, prin activități estetice creative de muzica, dans, colinde, prin serbări, așteptându-l pe Moșu’ Crăciun, care vine la copiii cuminți și deștepți!

Ne-am bucurat să facem cunoștință cu „Lumea celor care nu cuvântă”:  animale  domestice, animale sălbatice din diferite parți ale Terrei. Am fost într-o „Călătorie în ținutul Înghețat” sa descoperim  animalele de la Polul  Nord. Ele  ne-au ajutat să cunoaștem lumea  ghețurilor, să confecționăm,  să modelăm și să pictăm despre iarna și ținutul Înghețat. Am reușit  sa ne împrietenim cu pinguini, cu foci, cu morse si urși polari. Să-l cunoaștem pe pinguinul Billy, care era îmbrăcat în frac si care își bea ceaiul său cu gheață dimineața. Am descoperit dinozaurii, am desfășurat activități online care au plăcut mult copiilor.

În lumea fermecata a  Poveștilor am cunoscut personaje îndrăgite: „Cei 3 purceluși, Iedul cu 3 capre, Turtita, Puiul, Puf alb și Puf Gri, Porcarul, Alba ca Zăpada, Fata babei si fata mosului, Cenușăreasa, Degețica,  si  multe alte povesti terapeutice cu caracter educativ, care ajuta preșcolarul la formarea caracterului moral. Trăim într-un univers colorat. Lumea este colorată! Culoarea aduce bucurie sau tristețe,  dezvoltă imaginația și inteligența. Tehnicile plastice de lucru utilizate au favorizat familiarizarea copiilor cu unele elemente de limbaj plastic. Limbajul plastic este cel care îl atrage pe copil și-îl ajută să își exprime trăirile, nedumeririle și modul în care percepe el realitatea.

Primăvara, am observat cum natura se trezește la viață: cum apare  primul fir al ierbii, cum  înmuguresc și înfloresc pomii, cum  soarele  cald  mângâie pământul. Am  descoperit că din pământ  ies alături de plante și multe insecte, că au sosit păsările calatoare și că micuțul ghiocel a adus cu el alaiul multicolor de flori de primăvară pe care le-am observat, le-am colorat, pictat, le-am numărat. Am participat in cadrul Proiectului National ,,Dar pentru mama“ la expoziția concurs cu felicitări și mărțișoare, dar și la Festivalul Național “Pentru tine, mama mea!”, sub îndrumarea d-nei prof. Ion Mihaela, derulat indirect, al cărui inițiator este Grădinița cu Program Prelungit nr. 10 Buzău.

Cu ocazia Sărbătorilor de Paște, am învățat să dăruim, să ne pregătim pentru sfânta Sărbătoare a Paștelui prin activități gospodărești, prin rugăciune și fapte bune. Am vopsit și decorat ouă, am realizat felicitări de Paște.

Am participat la proiectul educațional internațional TIMTIM-TIMY,  Concurs de Activități Integrate pentru antepreșcolari și școlari derulat la unitate. La concurs, „Albinuțele” au primit diplome cu premii, an de an existând un barem de notare.

În Școala Altfel, am derulat activități în aer liber, activități în cadrul unității prin artă culinară, am decorat fursecuri, am realizat felicitări, pentru concursuri locale, am sărbătorit Ziua Copilului.

Am călătorit virtual În Lumea lui Dino, în Jurasik Park.  Am desfășurat activități la Mc Donalds în cadrul Școlii Altfel , unde am cantat și am dansat, am realizat felicitari, am sărbătorit și zile de nastere ale copiilor. O excursie frumoasa cu obiective reusite: Zoo Baneasa, Oraselul Cunoasterii si Plimbare cu vaporasul Herestrau! Copii cuminți, vreme foarte buna si amintiri frumoase!

Plimbările  în  parcul Crang au oferit copiilor prilejul legăturii directe cu natura. Au fost încântați de priveliștile întâlnite, s-au  jucat și s-au  bucurat de aerul curat.

Petrecerile de ziua de naștere ale copiilor au fost prilej de bucurie pentru preșcolari, părinți si cadre didactice. Albinuțele au primit cate o surpriza din partea doamnelor educatoare si a colegilor de grupă. Ne pare nespus de rău ca aceasta sărbătorire a zilelor de naștere ale copiilor a fost întreruptă de educația online, care este destul de ineficientă la grădiniță și clasele primare. Copii pierd amintiri si momente prețioase cu colegii si cadrele didactice, deoarece creează prietenii, legături profunde între copiii și părinți care uneori rămân pe viață. Mediul educațional, socializarea, apartenenta la un grup, legăturile și regulile grupului ajută preșcolarul la dezvoltarea cognitivă și fizică, îl pregătește pentru școală, dar și pentru viață, mult mai bine!

La începutul acestui an școlar, am derulat Proiectul Național de eco-educație „Si cei mici fac fapte mari!”, proiect organizat de ECOTIC BAT SRL, în care „Albinuțele” noastre au reciclat deșeuri de baterii și acumulatori portabili. Preșcolarii au învățat să fie selectivi privind natura, mediul si reciclarea .În cadrul proiectului ei au primit cutii de depozitare, fișe de colorat și diplome de participare. Campania s-a desfășurat în grădinițele din Romania, sub lozinca „Fii la tine-n țară la fel ca afară!

Este greu să-i explici unui copil că Pământul ne cere ajutorul, ne cere să-l protejăm. Am derulat activități despre Drepturile copiilor în cadrul unor activități la nivel internațional Salvați Copiii, din cadrul Campaniei Globale pentru Educație.

„Cei care educă copiii sunt demni de mai multă onoare decât cei ce le-au dat viață, de aceea, pe lângă viață,  dăruiți copiilor  și arta de a trăi bine,  educându-i.” – Aristotel

* * *

Autoare: Ligia Zaplaic, Elena Dobrota, Nicoleta Rîșnoveanu

 

prof. Nicoleta Rîșnoveanu

Grădinița cu Program Prelungit Nr. 10, Buzău (Buzău) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/nicoleta.risnoveanu

Articole asemănătoare