VET4SCAPE – un nou proiect oportunist

Începând cu prima lună a anului școlar curent, Colegiul Economic „Delta Dunării” Tulcea este, timp de 18 luni, partener în cadrul proiectului cu titlul „Vocational Educational Training For Skills, Competence And Practice For Economy” și acronimul VET4SCAPE, un proiect de parteneriat strategic în domeniul școlar, parte a programului ERASMUS+.

Acest proiect a făcut primii pași către școala noastră încă de acum aproximativ un an (anul școlar anterior) – din perioada scrierii lui – fiind atras de către doamna profesor de limba engleză Paraschiv Mioara, coordonator al proiectelor europene la nivelul liceului, motiv pentru care și publicarea acestui articol este o cale de a îi mulțumi pentru oportunitate.

Cele trei mari obiective ale proiectului sunt următoarele:

  • îmbunătățirea competențelor elevilor în domeniul economiei, ceea ce le va permite acestora să își creeze propria întreprindere prin programul Junior Achievement, dezvoltându-le creativitatea, imaginația și spiritul antreprenorial;
  • dezvoltarea competențelor de Business English și posibilitatea obținerii unui certificat eliberat de Camera de Comerț din Londra (LCCI), o altă oportunitate pentru elevii participanți;
  • îmbunătățirea competențelor transculturale a elevilor și cadrelor didactice participante, astfel încât aceștia  vor dobândi/consolida capacitatea de a coopera într-o echipă internațională.

Cele șapte școli participante la proiect sunt următoarele:
1. Bundeshandelsschule Und Bundeshandelsakademie Linz, AUSTRIA – coordonator
2. Business Academy Levice, SLOVACIA
3. Obchodní Akademie, České Budějovice, REPUBLICA CEHĂ
4. Ekonomska Šola Ljubljana, SLOVENIA
5. Vocational School „Prof. D-R Assen Zlatarov”,Vidin, BULGARIA
6. Escola Secundária Augusto Cabrita, Barreiro, PORTUGALIA
7. Colegiul Economic ,,Delta Dunării” Tulcea, ROMÂNIA

În perioada 13-16 noiembrie 2017 Colegiul Economic ,,Delta Dunării” Tulcea a participat la prima întâlnire transnațională a proiectului, întâlnire care a avut loc la Ljubljana – Slovenia în cadrul școlii ,,Presernova – Ekonomska Šola” – gazda acestei întâlniri, unde profesorii școlilor din Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Portugalia, România şi Slovacia au lucrat la planificarea și organizarea tuturor activităților, ce vor fi realizate de către toate școlile participante pe tot parcursul proiectului.

La revenirea în țară, respectiv la școală, a reprezentanților noștri – prof. ec. Ifrim Florentina – coordonator al proiectului și prof. lb. engleză Andronic Raluca – Oana, o mult-așteptată activitate a fost cea de diseminare, la care au luat parte elevii grupului țintă, dar și alte persoane interesate. O primă diseminare a avut loc în data de 24 noiembrie 2017, ocazie cu care au fost prezentați școlii cei 17 elevi selectați – din care 6 au rol de rezervă, dar care vor fi cu toții membrii în cadrul unei companii înființate prin programul Junior Achievement.

În perioada imediat următoare va avea loc înființarea companiei de tip Junior Achievement, precedată de alegerea obiectului de activitate și a numelui. Vor urma activități economice ce vor include și evidență contabilă, comercializare, marketing, gestionarea resurselor umane etc.

Apoi, în perioada 25 martie –  3 martie 2018, câțiva elevi vor pleca acompaniați de 2 profesori coordonatori, membri ai echipei de proiect, la Vidin – Bulgaria, unde le sunt pregătite activități precum următoarele:
Cum se fac înregistrări video comerciale de aproximativ 2 minute – conținut teoretic despre cum se realizează video-uri promoționale, ce va fi prezentat de către reprezentanții Sloveniei;
Scurtă introducere despre ce sunt Companiile Junior Achievement, realizată de către Slovacia;
O pretestare a elevilor cu privire la cunoștințele lor legate de companiile JA, promovare, aspecte transculturale, ce va conține întrebări pregătite de către reprezentanții Slovaciei, Bulgariei și României;
Pregătirea activităților următoarei mobilități, din Portugalia.

În speranța că informațiile prezentate au prezentat interes cititorilor revistei, vom reveni cu detalii, după ce va avea loc următoarea vizită, adică la anul.

prof. Camelia-Domnica Mocanu

Colegiul Economic Delta Dunării (Tulcea) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/camelia.mocanu

Articole asemănătoare