Valorizarea competențelor și abilităților elevilor prin intermediul proiectelor europene

Considerăm că în societatea de azi, rolul școlii nu este doar de a oferi elevilor informații de calitate și de a-i educa, ci și acela de a-i încuraja, de a le permite să se descopere și să-și determine viitorul traseu educațional și profesional. Acest lucru poate fi realizat prin conceperea de activități extracurriculare, precum proiectele europene, care să-i ajute pe elevi să-și pună în evidență calitățile, abilitățile și să-i valorizeze.

În Liceul de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște, sunt în derulare două proiecte de tip Erasmus+, ambele finanțate de Comisia Europeană, prin programul Long Life Learning: “My Place, Your Place, Our Place”, ce se derulează în perioada 1.09.2018-31.08.2021 și “Transmitting our Cultural Heritages to New Generations”, cu activități ce au loc în perioada 1.09.2019-31.08.2021. Coordonatorul primului proiect este County Council of the City and County of Cardiff, Marea Britanie, iar pentru județul Dâmbovița, Inspectoratul Școlar Județean, partenere fiind alte 11 instituții de învățământ din Țara Galilor, Spania și Turcia. Cel de-al doilea proiect are ca parteneri școli din Slovacia, Italia, Portugalia și Letonia, coordonator fiind “Odemis Ticaret Odasi Anadolu Lisesi” din Turcia.

Scopul acestor proiecte europene este de a conştientiza elevii asupra bogăției culturale din țara lor, dar și din alte ţări europene, de a-i determina să înţeleagă necesitatea toleranţei şi de a le permite descoperirea de valori. Totodată, aceste proiecte duc la cunoașterea, înțelegerea unor aspecte ale sistemelor de învățământ din țările partenere și realizarea unui dialog multicultural între toți participanții.

Elevii participă cu entuziasm la acest tip de activități extracurriculare, pentru că, dincolo de îmbunătățirea cunoştinţelor de limbă engleză, își dezvoltă capacitatea de a comunica în limba română. Totodată, își exersează și abilitățile de lideri, atunci când trebuie să lucreze în echipă. Învață să-și pună în valoare calitățile, abilitățile, să-și asume responsabilități, să gândească liber, să rezolve sarcini într-un timp limită.

Proiectele le dau posibilitatea să descopere toleranța, europenismul, cetățenia activă. Ei descoperă că sunt parte integrantă a unei societăţi europene multilingvistice şi sesizează cât de importante sunt respectul faţă de celelalte culturi, eliminarea prejudecăţilor de orice fel, promovarea individualităţii naţionale şi a multiculturalismului.

Totodată, aceste proiecte constituie, în privinţa comunicării, un excelent stimulent pentru toţi elevii, deoarece pun în evidenţă capacitatea lor de a împărtăşi idei cu alţi colegi, de a face schimb de informaţii, de a-şi expune punctul de vedere, de a învăţa să-i asculte pe cei din jur. Întâlnirile de proiect, munca pentru realizarea sarcinilor din proiect, participările la formările europene au constituit tot atâtea prilejuri pentru o comunicare excelentă, deschisă, permanentă, lipsită de prejudecăţi şi de formalism, între elevi şi profesori.

* * *

Proiectele sunt realizate cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului ERASMUS+, acţiunea KA2. Informațiile furnizate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar A.N.P.C.D.E.F.P și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conținutul acestor informații.

 

prof. Mihaela Corina Nicolae

Liceul de Arte Bălașa Doamna, Târgoviște (Dâmboviţa) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/mihaela.nicolae

Articole asemănătoare