Tabăra de vară „Sportis Summer Camp”

Din anul 2018, particip cu elevii de gimnaziu ai școlii noastre, la activitățile taberei de vară „Sportis Summer Camp‟ desfășurată în Izvoru Mureșului. În fiecare an, copiii așteaptă cu nerăbdare momentul acesta și încă de la îmbarcarea în autocare atmosfera este plăcută, copiii sunt veseli, se împrietenesc cu copiii din alte grupuri participante în această tabără, uitând parcă de mama și de tata, deși nu au trecut decât câteva clipe de la despărțire.

Anul acesta îmi pare de la început că tabăra va avea un farmec aparte, suntem mai mulți ca niciodată. Plecăm de la câmpie și mergem în frumoasa stațiune climaterică Izvoru Mureșului situată la o altitudine de 900 m, la poalele munților Giurgeului. Deplasarea durează 5-6 ore, dar peisajele oferite de natură și atmosfera veselă, cu copii care cântă și care au renunțat să se mai joace pe telefoane fac ca timpul să treacă pe nevăzute.

Am ajuns. Suntem întâmpinați de administratori și distribuiți în cele patru vile de cazare cu condiții excelente, pe care le știam de altfel, iar mâncarea este foarte gustoasă, cu preparate transilvănene. În seara respectivă ne întâlnim cu toții, elevi și profesori și luăm la cunoștință programul de desfășurare al activităților pentru fiecare zi, activități ce sună interesant, stârnind în noi entuziasm. Organizatorul ne face o surpriză deosebit de frumoasă oferind fiecărui participant un rucsac care conține un termos, un tricou, o șapcă, un pix, agendă, toate de culoare roz pentru fete și turcoaz la băieți.

A doua zi, mergem să vizităm Salina Praid, Casa Fluturilor Praid și după-amiază ne distrăm pe pârtia de bob Alpine Coaster Toplița. În salină, copiii se cațără pe traseele montate la interior, la Casa Fluturilor admirăm speciile multicolore de fluturi, unde predomină specia ochi de bou. După-amiaza ne distrăm pe pârtia de bob Alpine Coaster Toplița. Seara ajungem în tabără epuizați, dar plini de impresii frumoase pe care le împărtășim între noi și cu cei de acasă.

Ziua următoare începe cu o înviorare scurtă și, după micul dejun, plecăm într-o drumeție pe Vârful Grețeș. Traseul este unul mediu, ne susținem reciproc mai ales pe ultima parte de cățărare, imaginile sunt parcă desprinse din documentarele Discovery, cerul e senin, pe pajiștea montană se vede o cireadă de văcuțe bălțate. Peste tot sunt flori de câmp, fluturi, păsări. Ghidul nostru care este din zonă ne spune cu mândrie că pe pășunile de pe munții lor cresc cele mai multe plante medicinale. Copiii adună flori de câmp, fragi și căpșuni de câmp, se fotografiază împreună. Ne întoarcem in tabără, mâncăm, ne odihnim și la ora 17 ne întâlnim cu forțe proaspete la activitățile sportive.

În ziua a patra, după înviorare și micul dejun, ne deplasăm pentru a vizita una dintre cele mai frumoase mănăstiri din România, Mănăstirea Izvoru Mureșului unde găsim o pictură unică în care Maica Domnului îl ține de mână pe Iisus Hristos îmbrăcat în ie, încins cu brâu cu tricolorul românesc. După-amiaza am desfășurat activități sportive.

Ziua a cincea am continuat cu concursurile sportive, iar apoi am participat la o activitate  anti-drog susținută de un reprezentant acreditat al județului Harghita. Seara  a venit și momentul mult așteptat, focul de tabără. Copiii se distrează de minune, dansează în jurul focului, cântă, mănâncă bezele, spun cu regret ce frumos a fost și promit că se vor întoarce și anul viitor.

Ne întoarcem la familiile noastre după cea mai grozavă săptămână, probabil pentru mulți cea mai grozavă din viața lor. Copiii și-au făcut prieteni noi (de multe ori pe viaţă, deoarece îi unesc interese comune, nu doar proximitatea), au avut parte de o mulţime de experienţe şi activităţi noi, dar, cel mai important, se simt plini de încredere. Amintirile din timpul taberei vor dăinui peste ani, vor rămâne alături de ei şi în anii maturităţii.

 

prof. Vasile Chițu

Școala Gimnazială Buică Ionescu, Glodeni (Dâmboviţa) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/vasile.chitu

Articole asemănătoare