Ateliere de vară „Șotron” – Timișoara, 2023

Ca oricare activitate marca OvidiuRo, atelierele de vară Șotron se bucură de popularitate în rândul cadrelor didactice. Acest proiect național aflat la ediția 22 are ca scop construirea unor contexte de învățare personalizată, de profunzime, pentru viitorii școlari, cu focus pe dezvoltarea abilităților de literație emergentă (noțiuni despre textul tipărit, vocabular, auz fonematic, înțelegerea mesajului unui text audiat).

Copiii participă la activități atent alese și organizate ce au în prim plan lumea vie (plante și animale). Aceste activități se desfășoară mai mult în aer liber dar și într-un cadru interior ce este amenajat, cu realizările celor mici, pe parcursul desfășurării activităților. În proiect este inclusă și colaborarea cu IPJ-uri din țară având scopul de a transmite celor mici reguli de siguranță. În cadrul întâlnirii cu polițiștii, preșcolarii au ocazia, prin discuții, jocuri sau demonstrații practice, să afle despre situațiile de risc în care se pot afla și gestionarea acestora.

Grădinița cu program prelungit nr. 30 din Timișoara a experimentat aceste ateliere de vară de tip B, punând la dispoziția celor 10 preșcolari înscriși materiale inedite, marca OvidiuRo: cărți și materiale auxiliare, rechizite necesare observării naturii și activităților gospodărești.

Activitățile desfășurate au fost atent planificate având continuitate atât pe orizontală cât și pe verticală.  În prima săptămână dedicată plantelor, cei mici au observat natura în amănunt, folosind lupe; au descoperit speciile de arbori și plante din curtea grădiniței și au avut responsabilitatea de a îngriji o plantă. Inspirat de pedagogia Montessori, a fost implementat colțul „Viață practică”, loc în care preșcolarii au experimentat prepararea limonadei și îngrijirea mentei din ghiveci.

Silvestru, eroul în tricou a fost ghidul preșcolarilor pe parcursul celor două săptămâni. Prin intermediul ghidului de activități, cei mici au fost îndrumați să cunoască animalele din țară, să intre în lumea necuvântătoarelor și să-și lărgească orizontul cunoașterii.

Jocul, prieten nelipsit al copilului, reprezintă pentru perioada preșcolară principala activitate, o formă de manifestare fără bariere, o activitate care îi reunește pe copii, Secvența de mișcare intitulată „Bucuria mișcării” a fost un element ce nu a lipsit din programul zilei. Copiii au participat cu mare încântare la toate jocurile propuse și desfășurate având ocazia să stabilească noi prietenii.

Împreună cu echipa am reușit să oferim copiilor o experiență minunată care să facă tranziția între învățământul preșcolar și cel școlar. Mulțumim echipei OvidiuRo pentru oportunitate.

 

prof. Laura Blede

Grădinița cu Program Prelungit Nr. 30, Timișoara (Timiş) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/laura.blede

Articole asemănătoare