Stop prejudecăților!

Ca fost sportiv de performanță, am simțit de multe ori că unele persoane ne tratează ca pe niște ființe limitate din punct de vedere al inteligenței. Am avut acest sentiment și când practicam sport, dar și de când predau disciplina Educație fizică și sport în școală. Uneori, sportivii sunt catalogați greșit. Din acest motiv, m-am implicat ca voluntar în diferite proiecte ce previn sau combat discriminarea diferitor persoane.

Predau într-o școală cu elevi de altă etnie. Majoritatea au același sentiment pe care l-am simțit si eu ca și sportiv.

Aș vrea sa dau un exemplu de proiect (activitate) prin care persoanele care se simt excluse, judecate sau, pur și simplu, ar dori să combată păreri preconcepute. Activitatea se numește BIBLIOTECA VIE.

De multe ori când alegem o carte o alegem după copertă, însă e important să nu ne dăm cu părerea înainte de a o citi. De multe ori nu ne place coloritul, titlul sau pur și simplu faptul ca are prea multe sau prea puține pagini.

Similar, și omul este judecat de multe ori după culoarea pielii, înălțime, greutate, nume, loc de muncă etc. De exemplu, sportivii sunt apreciați după rezultate bune sau slabe) însă de multe ori nu se cunoaște munca enormă depusă de către aceștia sau povestea de viață.

La fel și elevii mei sunt catalogați după etnie, deși cunoscându-i, putem descoperi că au calități si povești de viață surprinzătoare. În acest tip de proiect se pot implica diferite categorii de oameni care vor sa-și spună povestea, simțindu-se judecați. Pentru a afla lucruri noi, de obicei împrumutăm cărți sau cumpărăm. În acest caz, în loc de o carte clasică, cu coperte și pagini, oricine este curios poate „să împrumute” un om, pentru câteva momente, un om care de-a lungul vieții sale s-a luptat cu stereotipuri sau cu prejudecățile celorlalți și care, acum, joacă rolul unei „cărți” pentru a ne ajuta pe noi să răspundem la tot felul de întrebări și curiozități într-un mod mult mai direct și mai personal.

Am invitat să participe în proiect diferite persoane care s-au simțit la fel ca mine în decursul vieții. Am avut în „raft” mai multe Carți Vii –dispuse să răspundă întrebărilor „cititorilor” care inițial au avut idei preconcepute. Am implicat elevi, sportivi, persoane cu diferite meserii sau de altă etnie. Nu m-a surprins faptul ca în urma discuțiilor majoritatea și-a schimbat părerea.

La final, în urma acestor tip de acțiuni rămâi cu un sentiment plăcut și descoperi că un factor important în cunoașterea unui om, este Comunicarea. Aș dori sa transmit un mesaj important: Pentru a judeca un om, CUNOAȘTE-L, ASCULTĂ-I POVESTEA!

 

prof. Diana-Oana Postelnicu

Liceul Tehnologic Constantin Filipescu, Caracal (Olt) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/diana.postelnicu

Articole asemănătoare