Rolul colaborărilor educaționale

Educația în primii ani este esențială zonei în care copiii cresc rapid, iar dacă procesul de dezvoltare este ignorat în această fază, devine mult și costisitor să se recupereze aceste deficiențe ulterioare. Viziunea contemporană asupra educației nu se mai fundamentează pe tehnicile tradiționale de expunere, memorare și reproducere. Copiii din prezent trebuie să experimenteze, să învețe prin explorare și prin metode active-participative, prin interacțiune directă cu diverse obiecte și persoane diferite. Parteneriatele educaționale în grădiniță au o importanță esențială în crearea unui mediu de învățare variat și stimulativ pentru micuți. Acestea presupun cooperarea între grădiniță, părinți, comunitatea locală și alte organizații sau instituții educaționale pentru a sprijini dezvoltarea completă a personalității copiilor.

Importanța acestor colaborări este foarte avantajoasă din diverse perspective. În primul rând, observăm că parteneriatele educaționale joacă un rol esențial în dezvoltarea socială și emoțională a copiilor; datorită colaborărilor cu părinții și comunității locale, copiii dezvoltă abilități de interacțiune și cooperare în diverse medii de învățare. Prin urmare, îmbunătățesc aptitudinile de comunicare , empatie și interacțiune. Îmbunătățirea experiențelor educaționale pentru preșcolari constituie un alt beneficiu obținut prin implementarea parteneriatelor educaționale. Colaborările cu experiențe din diferite domenii (artă, științe, sport etc.) oferă noi viziuni și informații în grădiniță. Copiii au șansa de a explora diverse teme și de a-și cultiva interese variate. În plus, desfășurarea parteneriatelor educaționale variate sprijină dezvoltarea cognitivă a copiilor. Colaborarea cu specialiști în educație poate sprijini profesorii în aplicarea unor metode didactice inovatoare, personalizate pe nevoile copilului, care pot promova gândirea creativă, soluționarea problemelor și dezvoltarea abilităților cognitive la preșcolari. Parteneriatele ajută la implicarea părinților în educația copiilor lor și le pot furniza informații și resurse utile pentru a-și susține mai eficient copiii, inclusiv recomandări pentru activități.

Au fost stabilitate colaborări cu familiile, în special în școlile unde activăm ca dascăli, pentru a dezvolta și aplica programe de pregătire pentru părinți, inclusiv sesiuni de instruire pentru sporirea implicării tatălui. De asemenea, această instruire ar trebui să-i sensibilizeze pe părinți cu privire la problemele sociale și psihologice, dar și la diverse dificultăți legate de creșterea copiilor. Astfel, părinții au posibilitatea de a-i înțelege mai profund pe copii, felul în care aceștia se manifestă în activitățile grupului și pot percepe mai clar aspectul educațional al acestora.

Obiectivele pe care acest tip de parteneriat le urmărește în dezvoltarea educației timpurii cuprind: eliminarea obstacolelor în comunicarea dintre grădinițe, școli și familii; sporirea implicării părinților în toate activitățile educaționale și extracurriculare; atitudinilor inadecvate ale unor părinți față de grădinițe și instituții de învățământ; familiarizarea părinților cu potențialul și nevoile copiilor lor; dobândirea de abilități și tehnici cognitive prin activități colaborative între elevi, părinți și cadre didactice. Rezultatul dorit: Îmbunătățirea abilităților de comunicare dintre părinți și cadrele didactice și avansarea performanțelor școlare ale copiilor. Acest tip de colaborare dezvoltă legătura mai puternică și mai transparentă între educatori și părinți, facilitând cunoașterea mai profundă a părinților și cooperarea mai eficientă în privința deciziilor esențiale pentru preșcolar.

Familia poartă răspunderea principală pentru îngrijirea, educația și creșterea copiilor, având dreptul la toată protecția și susținerea de care au nevoie. Prin urmare, se subliniază importanța asigurării că părinții, familiile, tutorii legali, îngrijitorii și copiii dispun de informații și servicii complete, destinate susținerii educației timpurii a copiilor. Evoluția fizică, mentală, spirituală, socială, emoțională, cognitivă și culturală a copiilor de prioritate atât națională, cât și internațională.

Parteneriatele cu unități capabile să contribuie în mod special la creșterea copilăriei timpurii includ (în afara familiilor) administrații locale, legislatori, organizații non-guvernamentale, sectorul privat, precum și membri ai comunității economice, lideri religioși , spirituali și culturale. Aceasta poate însemna participarea directă a indivizilor și a comunităților locale. membru. Acest tip de colaborare stimularea cognitivă, exerciții fizice și urmărea cognitivă generală a competențelor copiilor prin activități variate cum ar fi muzica, abilități practice, cântat și manipulare.

Grădinițele și școlile au un rol esențial în comunități locale. Provocarea constă în formarea viitorilor cetățeni, iar învățarea în contextul activităților educaționale pentru comunitate nu este de ajuns. Astfel, implicarea în activități extracurriculare și în viața comunității este esențială. Astfel, procesul educațional inițiat în grădiniță se extinde în comunitate. Copiii au șansa de a-și identifica propriile dificultăți, de a fi mai atenți la ceea ce se petrece în mediul lor, de a căuta soluții pentru diverse probleme și de a cultiva un spirit antreprenorial.
Obiectivul unui proiect de colaborare educațională cu comunității locale este de a învăța copiii preșcolari despre cetățenia democratică și de ai forma ca cetățeni activi și responsabili. Prin activitățile desfășurate în acest scop, copiii descoperă concepte esențiale libertatea, justiția, egalitatea și solidaritatea, înțeleg cum operează instituțiile și învață despre diferite context în care trebuie să respecte persoanele din jurul lor.

Formarea unui parteneriat între grădiniță și comunitatea locală implică faptul că copiii devin membri activi în mediul școlar și comunitar. Avantajele implicării elevilor în activitățile comunității se manifestă în creșterea abilității lor de a coopera cu autoritățile locale (de exemplu, poliția) pentru a soluționa anumite probleme.

În cele din urmă, colaborările pot oferi resurse materiale și financiare adiționale în grădiniță, contribuind la dezvoltarea infrastructurii sau furnizând materiale educaționale variate.

În final, parteneriatele educaționale în grădiniță au un impact considerabil asupra dezvoltării copiilor. Aceste parteneriate îmbunătățesc calitatea educației oferite în grădinițe și susțin o dezvoltare sănătoasă și armonioasă a copiilor preșcolari.

Bibliografie
• Cucoș, C. (coord.)- Psihopedagogie pentru examenul de definitivare și grade didactice, Ediția a III-a revizuită și adăugită, Iași, Editura Polirom, 2009
• Culea, Laurenţia (2009). Curriculum pentru educarea timpurie – o provocare ? Editura Diana.
• Gutium I, Mămăligă M, Mumjiev G. (2000). Parteneriatul pas cu pas. Chișinău: Editura Fundaţia Internaţională pentru sisteme Electorale
• Vlăsceanu, Lazăr (coord.) et al. (2002). Şcoala la răscruce. Schimbare şi continuitate în curriculumul învăţământului obligatoriu. Studiu de impact. Iași: Editura Polirom.

 

prof. Anca-Maria Grigoraș

Grădinița cu Program Prelungit Nr. 6 Botoșani (Botoşani) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/anca.grigoras

Articole asemănătoare