Resursele educaționale utilizate la clasă

Una dintre cele mai utilizate platforme, încă din perioada pandemiei, este platforma wordwall.net, pe care o consider foarte utilă și accesibilă. Această platformă permite utilizatorilor să creeze resurse  pe care le pot face publice pentru a fi utilizate de întreaga comunitate. De asemenea, abonații pot să creeze resurse nelimitate, având o interfață atractivă,  jocurile didactice create fiind interactive si foarte captivante.

Am creat numeroase resurse didactice pe această platformă, pe care le-am folosit în diverse momente ale lecțiilor, atât la limba și literatura română, cât și la limba franceză, dar și în contexte extrașcolare.

O resursă foarte îndrăgită de elevi a fost cea realizată cu prilejul zilei de 15 ianuarie – Ziua Culturii și a poetului Mihai Eminescu. Am creat această resursă sub forma unui concurs interactiv, ce conține întrebări despre viața și opera poetului. Înainte de a aplica acest joc, elevii au urmărit o prezentare despre poetul Mihai Eminescu. (wordwall.net/ro/resource/9094962)

Alte două resurse create pe platforma wordwall, au fost folosite în cadrul inspecției pentru titularizare, contribuind la activarea colectivului de elevi și la reușita lecției.  Prima resursă, presupune ordonarea cuvintelor pentru a descoperi definiția zilei la lecția de recapitulare a textului narativ literar, iar cea de-a doua resursă, folosită în cadrul aceleeași ore, a constat în ordonarea evenimentelor  textului suport. (wordwall.net/ro/resource/57459785, wordwall.net/ro/resource/57460691)

În cadrul orei de limba franceză folosesc resurse create de alți profesori pe această platformă, dar am creat și eu diverse jocuri pentru a consolida cunoștințele dobândite de elevi. (wordwall.net/ro/resource/65480043, wordwall.net/ro/resource/54764126)

O altă platformă pe care am utilizat-o în contexte educative diferite este postermywall.com.

Această platformă este foarte accesibilă și utilă, deoarece îți oferă posibilitatea de a crea rapid diverse afișe, diplome sau pliante. Cu ajutorul acestei platforme, am creat diplome pentru diferite evenimente la care au participat elevii mei.
postermywall.com/index.php/poster/view/f81cc0069ebc198eea5dd7ba474100ec

De asemenea, am utilizat în ultima perioadă și alte aplicații pe care le-am descoperit cu prilejul participării la cursul organizat de doamna profesoară Mirela Tanc, Noul Normal. Una dintre aplicațiile recente este și suncatcherstudio, cu ajutorul căreia putem crea diverse fișe de lucru, puzzle-uri sau jocuri de tipul Găsește cuvintele în tabel, care sunt foarte îndrăgite de elevi și care le solicită capacitatea de concentrare și atenția. Consider că resursele educaționale antrenează clasa de elevi, încurajând participarea la actul educativ și oferind oportunitatea de a se implica și celor mai puțin curajoși sau interesați, deoarece au caracter interactiv.

 

prof. Alexandra Ioana Terme

Școala Gimnazială, Călugări (Bihor) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/alexandra.terme

Articole asemănătoare