Realitatea virtuală în educație: instrumente, resurse și beneficii

În multe țări europene, realitatea virtuală a intrat deja în rutina educației și este folosită în cele mai diverse scopuri: de la instruirea preșcolarilor, la antrenarea viitorilor chirurgi, cosmonauți sau salvatori. Cercetările din ultimele decenii scot în evidență necesitatea implementării unui proces interactiv de învățare, bazat pe stimularea creativității și pe punerea în practică a ideilor și informațiilor asimilate.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că instrumentele de VR și AR s-au dovedit a fi mai mult decât un sprijin în cadrul procesului educațional, acestea devenind instrumente puternice de învățare. Cercetările au arătat că ratele de reținere a informației cresc atunci când elevii folosesc realitatea virtuală pentru a se „scufunda“ într-o lecție sau într-un scenariu. ClassVR este prima soluție VR&AR care conferă o experiență completă în sala de clasă, proiectată și destinată exclusiv educației. Produsă de către Avantis Systems din Marea Britanie, după 10 ani de cercetare și dezvoltare, este utilizată în prezent în peste 80 de țări și în peste 40.000 de săli de clasă, cumulând un conținut educațional ce depășește 1000 de lecții și oferind această experiență pentru mai mult de 1.000.000 de copii. Acest sistem de învățare prin imersiune oferă copiilor posibilitatea de acumulare a informațiilor într-un timp redus, de îmbunătățire a capacităților de exprimare creativă a elevilor, în contextul în care cititul reprezintă pentru noua generație o activitate deloc prietenoasă.

În România, tehnologia ClassVR are cea mai vastă implementare în școli și licee, atât prin intermediul conceptului „SmartLab“, cât și prin laboratoare virtuale dedicate. Recent, căștile și conținutul specific ClassVR și-au demonstrat utilitatea în proiecte inovatoare care folosesc realitatea virtuală fie pentru a trata depresia, anxietățile și fobiile, fie pentru a realiza concepte atractive de educație rutieră a copiilor și adolescenților. Toate resursele educaționale ClassVR, ce cuprind peste 1000 de lecții aliniate la curricula, se regăsesc în primul parc tematic educațional VR, Avanti’s World. Acesta conține atât setul de resurse educaționale 3D, AR sau materiale video 360 grade, cât și instrumente de evaluare și de raportare pentru profesori.

În acest context, ClassVR poate contribui semnificativ la combaterea fenomenului de abandon școlar, prin asigurarea resurselor care transformă școala tradițională într-un mediu mult mai atractiv pentru elevi, prin:

1. Îmbunătățirea implicării și retenției elevilor
Experiențele personale captivante: folosind realitatea virtuală, profesorii pot aduce experiențe interesante, chiar imposibile în sala de clasă. De la excursii virtuale pe teren (cum ar fi explorarea unor țări) până la demonstrarea conceptelor complexe (de exemplu, explorarea interioară a sistemului digestiv), ClassVR îi ajută pe elevi să învețe noi concepte într-un mod care îi menține mult mai implicați față de mediul tradițional de curs.

2. Îmbunătățirea alfabetizării
Cea mai bună modalitate de a construi vocabularul și conștientizarea structurii propoziției este prin intermediul experiențelor din lumea reală. Nu există doi elevi care să aibă aceleași experiențe, dar, cu ajutorul realității virtuale, orice experiență este posibilă. De la înotul cu rechinii și mersul pe Lună până la intrarea în lumea basmelor, ClassVR oferă multiple oportunități de a folosi resurse variate și stimulatoare, care îmbunătățesc astfel abilitățile de comunicare ale copiilor.

3. Sprijinirea nevoilor fiecărui elev
Realitatea virtuală deschide oportunități fantastice de învățare pentru elevi, în special pentru cei cu nevoi educaționale speciale. Într-un mediu sigur și controlat de către profesor, elevii sunt transpuși pe deplin în experiențe incredibile, pe care le pot explora în propriul ritm sau împreună cu întreaga clasă. Mulți copii cu autism găsesc imersiunea senzorială a unui videoclip 360 (inclusiv cu sunetul din căști) drept o modalitate reconfortantă și sigură de a învăța concepte noi, fiind deopotrivă conștienți că, dacă simt nevoia, pot înceta cu ușurință orice experiență care nu le oferă confortul dorit. În timp, copiii cu autism sau cu probleme de integrare senzorială au astfel șansa de a se obișnui cu un mediu necunoscut lor.

De asemenea, pentru școlile din zonele rurale aflate în curs de depopulare, nevoia de dotare mai eficientă a spațiilor este completată de nevoia de raționalizare a structurii claselor și programelor. Programele de educație în regim simultan (cu probleme de asigurare a calității și sprijinului pentru copii cu nevoi educaționale speciale, categorii vulnerabile, combaterea diverselor tipuri de stereotipuri) sunt reduse sau eliminate, iar resursele, mai bine utilizate prin accesul la informațiile aferente curriculei prin utilizarea căștilor ClassVR.

Resurse captivante de realitate augmentată și virtuală

ClassVR este o platformă deschisă, care susține conținutul virtual și augmentat al curriculei, permițând totodată elevilor și profesorilor să creeze, să încarce și să partajeze propriul conținut, creând o comunitate colaborativă de resurse educaționale globale.

Portalul ClassVR include accesul la o bibliotecă imensă de conținut VR și AR atractiv, pedagogic, aliniat la curriculă, împreună cu planuri de lecții structurate, ghiduri și fișe de lucru care pot fi descărcate pentru a ajuta la stimularea imaginației elevilor. Portalul oferă, de asemenea, acces la comunitatea noastră de conținut creat și împărtășit de profesori din întreaga lume, precum și la parteneriate interesante cu mari editori de conținut educațional VR și AR.

Realitatea virtuală (VR) poate fi gestionată în mai multe etape pentru a asigura o integrare eficientă în procesul de predare-învățare. În acest sens Class VR este un echipament de realitate virtuală destinat să faciliteze învățarea imersivă în școli. Acesta include căști VR ergonomice, controlere intuitive și o platformă educațională integrată. Sistemul oferă acces la o bibliotecă vastă de conținut educativ interactiv, acoperind diverse subiecte și niveluri de dificultate. Elevii pot explora medii virtuale sigure, care stimulează învățarea experiențială și colaborativă. Class VR este ușor de utilizat și gestionat de profesori, contribuind la inovarea procesului eeducațional, care oferă o serie de oportunități și avantaje pentru învățare:

  • Elevii pot explora locuri exotice, pot experimenta evenimente istorice și pot participa la simulări interactive care îi plasează în mijlocul acțiunii;
  • Platforma Class VR permite personalizarea conținutului și a experiențelor de învățare în funcție de nevoile și interesele elevilor;
  • Elevii pot interacționa cu mediul virtual și pot explora subiectele de învățare într-un mod activ și participativ;
  • Class VR poate fi utilizat într-o varietate de setări educaționale, inclusiv în clasă, la distanță sau în laboratoare specializate;
  • Profesorii pot monitoriza progresul elevilor și pot evalua performanța lor în timp real utilizând instrumentele și funcțiile de raportare incluse în platforma Class VR.

Experiențele de învățare imersive oferite de Class VR pot stimula curiozitatea și interesul elevilor, motivându-i să exploreze și să învețe într-un mod activ și participativ.

Sintetizând, beneficiile utilizării tehnologiei VR/AR în educație sunt următoarele:

  • Dezvoltarea mai multor abilități și deprinderi practice;
  • Antrenarea memoriei și puterii de concentrare;
  • Dezvoltarea empatiei și abilității de exprimare a emoțiilor;
  • Implicarea activă și responsabilă a elevilor în cadrul orelor;
  • Dialogul constructiv între profesori și elevi;
  • Dezvoltarea creativității și îmbunătățirea stării de spirit;
  • Educarea unei generații adaptabile la condițiile schimbătoare pe piața muncii.

Resurse
stiintasitehnica.com/classvr-un-element-esential-al-educatiei/
www.360design.ro/tehnologiile-vr-si-ar/
www.classvr.com/school-curriculum-vr-ar-content/vr-content/
www.soeonline.american.edu/blog/benefits-of-virtual-reality-in-education

 


Încadrare în categoriile științelor educației:

prof. Corina Lincă

Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși, Pitești (Argeş), România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/corina.linca