O călătorie prin lumea cărților la clasa pregătitoare, cu Citim împreună România: O carte, un glas, multe urechi! – ZICI 2023

Miercuri, 1 februarie 2023 și Albinuțele Ambițioase din Clasa Pregătitoare A, de la Școala Gimnazială Nr. 6 „Iacob Mureșianu” Brașov, profesor învățământ primar, Lazăr Mariana Mihaela, au marcat și au sărbătorit evenimentul „Ziua Internațională a Cititului Împreună ZICI2023” alături de invitați de seamă.

La atelierul de lectură „O carte, un glas, multe urechi” au participat și doamnele bibliotecare Daniela Banaurs de la Filiala 4- Centrul Info-Documentar „Valeriu Braniște” Brașov și doamna bibliotecară Oana Claudia Popescu de la Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov care ne-au transpus pe tărâmul de vis al cărților.

Activitatea a avut drept scop stimularea interesului pentru descoperirea lumii minunate a cărților prin lectură și activități practice. Acest lucru s-a realizat prin lecturarea cărții „Omida mâncăcioasă”, de Eric Carle. Elevii au ascultat lectura realizată de adulți, au călătorit pe tărâmuri magice, împrietenindu-se cu personajul principal, plin de farmec- Omida mâncăcioasă, care i-a ajutat să își reamintească și să își fixeze mai bine zilele săptămânii, dar și să desprindă regulile de alimentație sănătoasă, să își exerseze memoria, amintindu-și tot ce a mâncat omiduța în cele 7 zile ale săptămânii.

Micii cititori au urmărit fascinați, la ecranul interactiv, prezentarea PPT pregătită de doamnele bibliotecare și au discutat pe marginea cărții, au răspuns la întrebări, au colorat câteva planșe cu evenimentul ZICI2023 și au rezolvat fișe pe tema cărți. La sfârșit, s-au organizat expoziții cu planșele realizate și ședințe foto. (youtube.com/watch?v=F52_fX0jusw)

Elevii au fost apreciați pentru creativitatea de care au dat dovadă și interesul cu care au participat la atelier. Doamnele s-au îndrăgostit de Albinuțele ambițioase și creative din Clasa Pregătitoare A și au promis că vor reveni cu prima ocazie.

Cu cât școlarul se apropie mai devreme de carte, cu atât mai durabile sunt efectele ei în ceea ce privește comunicarea, comportamentul și socializarea lui. Cartea va deveni una din preferințele elevilor numai dacă vom redescoperi valențele acestui minunat instrument de lucru și-l vom pune la îndemâna lor.

„Cititul este distractiv! La fel ca sportul, de exemplu, lectura oferă plăcere, ajută să uităm de problemele vieții de zi cu zi și ne ține departe de stres. Cititul ajută la dezvoltarea memoriei și a abilităților cognitive. Când citești, nu te mai gândești la problemele tale zilnice, ești transportat în altă parte, ceea ce îți reduce starea de anxietate. Mintea ta este mai liniștită. Tensiunile acumulate dispar și ești într-o dispoziție mai bună.” (Daniela Banaurs, bibliotecar, Filiala 4 – Centrul Info-Documentar „Valeriu Braniște” Brașov din cadrul Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov)

 

prof. Mariana Mihaela Lazăr

Școala Gimnazială Nr. 6 Iacob Mureșianu, Brașov (Braşov) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/mariana.lazar

Articole asemănătoare