Lumina faptelor noastre

Școala este una dintre instituțiile care are misiunea de a forma conștiința moral-civică a elevilor de astăzi, a cetățenilor de mâine. Este misiunea noastră, a educatorilor de a forma și a dezvolta deprinderile, abilitățile sociale. Se impune a organiza activități în cadrul cărora elevii să-și dezvolte capabilitatea de comunicare, cooperare, lucru în echipă, rezolvare de probleme, de a empatiza, de a ajuta semeni aflați în suferință.

„Un pom este cunoscut după fructele sale, un om după faptele lui. O faptă bună nu este niciodată pierdută, cel care seamănă bunăvoința culege prietenia, iar cel care plantează bunătatea adună dragostea.” – Sfântul Vasile

Trebuie să oferim elevilor, modele și exemple demne de urmat. Astfel, am demarat un proiect denumit „Urme pe nisip”, un proiect de voluntariat în care am implicat elevi și părinți deopotrivă, pentru a sădi în mintea și inima elevului ideea de a face o fapte bună, a cărei lumină să aducă bucurie, căldură, speranță atât în sufletului celui care o oferă, cât și în sufletul celui care beneficiază de ea.

Mânați de această idee, am decis să realizăm decorațiuni pentru tematica Sărbătorilor de iarnă, care să fie comercializate, în vederea strângerii de fonduri. Cu ajutorul banilor, putem oferi o rază de lumină copiilor de la Centrul „Eu și prietenii mei”, din București, sectorul 4. În cadrul proiectului, am realizat o gamă vastă de decorațiuni, de la felicitări, la sorcove, aranjamente florare, globulețe realizate din diferite materiale. Având în vedere că fondurile erau limitate, am folosit și materiale reciclabile (ambalajele de buchetele de flori).

Creativitatea și originalitatea au fost cele care au contribuit la realizarea unor exponate atât utile, practice, cât și frumoase. Mobilizarea, determinarea, dar mai ales dorința de a „oferi”, ne-au luminat și călăuzit pașii pe drumul proiectului nostru. Bucuria se intensifica pe măsură ce noi pregăteam expoziția cu vânzare. Izvorul acestei bucurii era generat de dorința noastră de a face o faptă bună, de a duce o scânteie de lumină, cu ocazia Crăciunului.

Spiritul Crăciunului, al atmosferei de caritate, al altruismului se pogorâse și asupra Școlii noastre, poposise în laboratorul nostru, pe care ne doream să-l transformăm într-un atelier al „Moșului”, să fim ajutoarele lui, spiriduși, mesageri care împart „daruri”. Eram conștienți că darurile noastre nu au valoare materială, ci una emoțională, spirituală.

Știm că, astăzi, copii își doresc lucruri materiale costisitoare, telefoane mobile, jucării cu telecomandă și hăinuțe de firmă, dar speram că mai sunt copii care se bucură de lucruri care le sunt utile și oferite cu prietenie de seamănul lor. Și nu am greșit când am gândit așa! Căci copii din centrul „Eu și prietenii mei” s-au bucurat de „darurile” aduse. Au apreciat gestul, fapta noastră cea bună, materialele pe care le-am dus pentru a realiza la rândul lor produse. S-au bucurat de reîntâlnirea cu „prietenii lor” din Școala Gimnazială nr.1 Adunații Copăceni. Au făcut schimb de experiență în ceea ce privește atelierul de decorațiuni. Și-au făcut cadouri simbolice, s-au colindat, au trăit împreună o clipe unice în cadrul cărora fiecare a oferit și a primit, în același timp, lumina unei fapte bune. Au simțit emoția, entuziasmul, au apreciat ceea ce au, ceea ce pot face și au realizat cât de important este să știi să primești dar și să oferi; au creat astfel, un moment special, deloc întâmplător, o lume de basm în care domneau bunătatea, solidaritatea, respectul pentru cel din jur, aprecierea muncii colegului, un climat psiho-afectiv de sărbătoare a bucuriei și prieteniei, specifice unor copii. Pe chipurile tuturor se vedea zâmbetul și lumina unei fapte bune.

Pledăm pentru astfel de proiecte educaționale, căci în cadrul lor descoperim calitățile elevilor, îi implicăm în activități care îi motivează și le trezesc interesul. Poate că nu toți elevii noștri au rezultate foarte bune la învățătură – nu sunt olimpici toți; poate că nu toți sunt interesați de toate disciplinele de studiu, dar este un fapt cert: că toți elevii, vor crește, vor deveni cetățenii de mâine, care trebuie să manifeste spirit civic, să se implice. să-și ajute semenii. Dacă nu îi implicăm de mici, nu putem îndrăzni să-i criticăm că nu știu ce este respectul, solidaritatea, empatia, nu știu să ofere, să comunice, să se bucure, să-și iubească semenii. Considerăm că trebuie să-i învățăm aceste valori, să le insuflăm faptul că fapte noastre sunt importante, că prin intermediul lor construim realități ale zilei de mâine. Și să le explicăm că de fapta de ieri depinde cea de astăzi, dar și cea de mâine. Să-i educăm în spiritul vieții de calitate, al valorilor perene. Să-i îndrumăm către fapte bune care să aducă numai lumină și bucurie!

 

prof. Aurelia Țintea

Școala Gimnazială Nr. 1, Adunații-Copăceni (Giurgiu) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/aurelia.tintea

Articole asemănătoare