Kids.Deutsch.Info – un proiect Erasmus

Învățarea limbilor străine, acceptarea și respectarea diversitătii, cunoștințele lingvistice și digitale devin din ce în ce mai importante. Elevii de mâine vor trebui să țină pasul într-o lume și mai globalizată decât cea a noastră, iar competențele interculturale, digitale și lingvistice vor fi indispensabile într-o societate competitivă.

Importanța învățării limbii germane este în continuă creștere în context european și internațional. Deutsch info este un proiect european educațional de succes, a fost ales cel mai bun site-ul educațional în 2015 la secțiunea Bildung/educație> Beste Website, websitedesjahres.de/
Site-ul este foarte apreciat de către elevii şcolii noastre, Școala gimnazială Pia Brătianu, clasele 5-8 utilizând cu precădere site-ul atât in laboratorul școlii cât și în afara școlii. Pe baza unui cont pot accesa platforma gratuit și pot lucra de la nivelul A1 la B1.

Deutsch.info reprezintă o platformă online pentru însușirea limbii germane care utilizează instrumente moderne didactice și, în același timp, oferă informații practice despre viața și lucrul în Germania și Austria. – deutsch.info/de/

Pentru a extinde oferta platformei online deutsch.info, s-a format o echipă europeană de experți cu scopul de a dezvolta o aplicație pentru copii. Cu ajutorul aceastei aplicații, copiii, în special cei între 5 și 8 ani, ar trebui să învețe vocabularul cel mai important de care au nevoie în grădiniță și la școală, atât acasă, cât și ca suport pentru ore cu videoclipuri și jocuri. Oferta se adresează copiilor care învață limba germană ca limbă străină sau a ca a doua limbă la grădiniță si la ciclul primar.

Sunt 4 țări participante : Austria, Slovenia, Germania, România

Portalul kids.deutsch.info va fi creat ca un instrument educațional și motivational care sa îi ajute pe copii să înceapă călătoria în învățarea limbii germane. În plus va fi un adevarat centru de resurse pentru profesori și educatori, cu module cu materiale didactice de utilizat în sălile de clasă.

Obiectivele proiectului:
I. Dezvoltarea unui număr de 4 produse intelectuale
1.Module educaționale pentru învațarea limbii germane în grădinițe și școli
2.Materiale video si animație
3.Ilustrații, jocuri și material audio
4.Portalul kids.deutsch.info
II. Dezvoltarea competențelor cheie in domeniile Stiințe, Tehnologia Informațiilor, cunoștințe culturale în general.
III. Dezvoltarea competențelor de comunicare în limba maternă, precum și în limba germană.

În ceea ce privește impactul proiectului, ne așteptăm ca profesorii să dobândească abilități noi pentru predarea limbilor straine prin implementarea CALL(computer-assisted language learning) la clasa, iar elevii să arate un interes crescut pentru învățarea limbii germane prin aplicarea CALL, deoarece utilizarea tehnologiei este interesantă și motivantă.

În prezent, se lucrează la o aplicație de învățare a limbilor pentru copii, astfel încât copiii să învețe germana timpuriu și într-un mod ludic. Va fi disponibilă din septembrie 2021!

O echipă europeană a dezvoltat deja mai multe portaluri gratuite de e-learning pentru învățarea limbilor străine, slovake.eu, mluvtecesky.net, polski.info, russki.info, lingvo.info, lernu.net, kids.lingvo.info(aplicație interactivă pentru promovarea competențelor de scriere și citire a copiilor multilingvi), cel mai popular fiind deutsch.info pentru învățarea limbii germane, având în prezent peste 580.000 de utilizatori înregistrați. În plus, au fost create materiale didactice pentru a ajuta profesorii să folosească deutsch.info în clasă. Este disponibilă o secțiune pentru profesori, deutsch.info/ro/teachers, cu materiale didactice, postere, foi de lucru, jocuri si un Quiz Generator.  Cu toate acestea, în timpul analizei nevoilor a devenit clar, faptul că portalul deutsch.info nu este potrivit pentru copiii mai mici și că ar fi nevoie de o abordare diferită. Prin urmare, a apărut ideea de a crea portalul kids.deutsch.info pentru copiii de la grădiniță și ciclul primar pentru a învăța germana de bază, nivel A1 conform Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi(CECRL) – un document publicat de Consiliul Europei, în 2001, care definește nivelurile de stăpânire a unei limbi străine. Portalul va oferi conținut interactiv și educativ, jocuri și videoclipuri, precum și posibilitatea de a accelera procesul de învățare în funcție de nevoile proprii. Vor exista si materiale pentru parinti.

Acest lucru va contribui la încurajarea mai multor abilități de bază și transversale, cel mai evident abilități de limbă străină și alfabetizare, dar abordarea noastră va beneficia, de asemenea, de alte abilități, cum ar fi abilitățile informatice și culturale.

Partneri

  • Österreich Institut GmbH, Österreich www.oesterreichinstitut.at
  • Studio Gaus GmbH, Deutschland www.inter-kulturo.si
  • Inter-kulturo d.o.o., Slowenien www.studiogaus.com
  • Osnovna šola Janka Glazerja Ruše, Slowenien www.glazer.si
  • Scoala Gimnaziala “Pia Bratianu”, Rumänien www.scoala17pb.ro
  • Vrtec Tezno Maribor, Slowenien www.v-tezno.mb.edu.si

Surse:
deutsch.info/de/kids
deutschistklasse.blogspot.com/
scoala17pb.ro/portfolio-items/deutsch-info/?portfolioCats=54

 

prof. Adrian Mihiotis

Școala Gimnazială Nr. 17 Pia Brătianu (Bucureşti) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/adrian.mihiotis

Articole asemănătoare