Jocuri educaționale pentru învățarea limbii engleze

Aspectul ludic este caracteristic celei mai fragede vârste a copilăriei, regăsindu-se apoi la toate celelalte vârste. Jocul oferă copilului posibilitatea de a-și crea propria lume, de a păși pe un tărâm fascinant al existenței, văzut prin propriul spectru de nuanțe și culori. La vârsta adolescentină, jocul prinde noi forme și conotații, păstrând ceea ce este esențial: bucuria, plăcerea și mirajul în fața unei lumi nedescoperite încă, în fața unei provocări ce poate deschide noi orizonturi. Fie că se desfăsoară în cadrul unui grup, fie individual, jocul poate fi o provocare plăcută de acumulare de cunoștințe într-o limbă străină.

Iată câteva sugestii de jocuri de cărți pentru îmbogățirea vocabularului care pot fi confectionate de orice jucator interesat în studiul limbii engleze.

1. Jocuri de potrivire
Materiale necesare: un set de carduri cu imagini și un set de carduri cu cuvintele corespondente. Scopul este de a potrivi fiecare imagine cu cuvântul corespunzător.
Regula jocului: cardurile cu imagini se amestecă și se împart in mod egal fiecărui jucător, iar setul de carduri cu imagini se plasează la mijloc. Apoi, pe rând, fiecare ia un card și dacă se potrivește cu o imagine pe care o are, formează o pereche pe care o pune cu fața în jos lângă el. Dacă nu se potrivește, mai așteaptă până îi vine rândul. Cel care va avea cele mai multe perechi la sfârșit este câștigătorul.
Ca variantă, se pot forma perechi de cărți cu sinonime sau definiții ale cuvintelor în loc de imagini. Pentru jucătorii avansați la limba engleză se pot corela verbe cu prepoziții și contextul potrivit.

2. Jocuri de cărți
Materiale necesare: un set cărți cu anumite categorii de cuvinte cum ar fi adjective care descriu trăsături de caracter. Scopul jocului este alcătuirea unei serii de sinonime. Fiecare jucător ia câte un card și încercă să spună cât mai multe cuvinte apropiate de sensul acestuia. Pentru fiecare cuvânt corect primește câte un cuvânt. Dacă un participant nu știe nici un cuvânt va spune ,,pass”, iar ceilalți vor avea șansa de a spune pe rând câte un cuvânt și a obține puncte în plus.
Ca variantă pentru avansați, cărtile conțin câte un citat celebru. Fiecare jucător trage câte o carte și încearcă să aducă argumente pentru a susține acel citat. Pentru fiecare argument se oferă un punct.

3. Ordonarea cuvintelor
Materiale necesare: seturi de carduri colorate
Fiecare set de o anumită culoare se pune într-un plic și fiecare card conține cuvinte care urmează să fie puse în ordine pentru a forma o propoziție. Se poate juca atât individual, cât și pe echipe. Echipa sau persoana care aranjează cuvintele corect și cel mai repede, câștigă.

4. Joc fonetic
„Tongue twister” este un exercițiu fonetic foarte amuzant prin repetarea unui sunet în fiecare cuvânt al propoziției, ceea ce duce uneori la încurcarea limbii. Scopul este pronunțarea corectă și din ce mai repede. Putem forma carduri cu următoarele propoziții:
She sells sea shells on the sea shore.
A proper copper coffee pot.
Around the rugged rocks the ragged rascal ran.
Red lorry, yellow lorry, red lorry, yellow lorry.
A big black bug bit a big black bear.
Peter Piper picked a peck of pickled peppers, Where’s the peck of pickled peppers Peter Piper picked?
How much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood?
Fiecare jucător ia un card și citește propoziția, urmând ca apoi să o pronunțe de trei ori intr-un ritm din ce în ce mai rapid. Dacă reușește, va păstra cardul, iar dacă nu, îl va pune în patea de jos a  teancului de pe masă. Jocul continuă cu fiecare jucător până se termină cărțile. Câștigă cel care are cele mai multe carduri.
Ca variantă, jucătorii pot să citească pe rând ceea ce scrie pe cardul lor iar ceilalți să scrie ce au înțeles. pentru fiecare propoziție corectă primesc câte 4 puncte iar pentru fiecare greșeală de ortografiere se scade un punct. Câștigă, evident, cel cu punctajul cel mai mare.

Alte jocuri pentru îmbunătățirea vocabularului: diagrame cu familii de cuvinte, elidarea sau adăugarea unor litere pentru a forma cuvinte noi, scrabble, anagrame, acronime, rebusuri.
Am putea concluziona că există foarte multe modalități de a învăța cuvinte noi într-un mod provocator, motivațional și creativ. Mult succes!

 

prof. Simona-Adriana Butuc

Liceul Tehnologic Regele Mihai I, Curtea de Argeș (Argeş) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/simona.butuc

Articole asemănătoare