Împreună putem mai bine! Proiectul eTwinning Learn differently, through projects!

Timid, în 2015, m-am înscris pe platforma eTwinning cu dorința de a face un pas virtual către Europa, împreună  cu elevii mei. Pe parcursul anilor ne-am alăturat unui număr de aproximativ 40 de proiecte. Participarea la fiecare dintre ele a adus noi oportunități pentru dezvoltarea profesională, am avut acces la diferite instrumente de învățare corespunzătoare noilor tehnologii și am învățat să le  integrăm la clasă printr-o colaborare fructuoasă în cadrul acestor schimburi de experiență.

Anul acesta, am participat împreună cu elevii clasei a III-a A de la Școala Gimnazială „Explorator Teodor Gheorghe Negoiță” Sascut la proiectul internațional de colaborare eTwinning „Learn differently, through projects!”, al cărui fondator este doamna profesor Borș Elisabeta Edit, de la Școala Gimnazială Apold. Proiectul a unit într-o singură echipă 20 parteneri din 3 țări, România, Turcia și Bulgaria și peste 200 de elevi, vizând dezvoltarea unor competențe cheie: comunicare într-o limbă străină, competențe digitale, competențe de a învăța să înveți, abilități sociale. Accentul a fost pus pe motivarea elevilor de a învăța o limbă străină într-un context de învățare nou, ce presupune implicare, comunicare, colaborare, muncă de echipă, dar și utilizarea unor instrumente digitale noi.

Activitățile proiectului au fost diversificate, urmărind teme corespunzătoare obiectivelor de dezvoltare durabilă și marcând evenimente internaționale: Code Week (octombrie 2022), Ziua Universală a Drepturilor Copilului, Ziua Mondială a Salutului (noiembrie 2022), Crăciunul (decembrie 2022),  Ziua Internațională a Nonviolenței în Școală (ianuarie 2023), Safe Internet Day (februarie 2023), Zilei Internaționale a Femeii, Ziua Mondială a Apei (martie 2023), Mondială a Pământului (aprilie 2023), Ziua Europei (mai 2023). Activitățile desfășurate au fost prezentate pe pagina proiectului, pe grupurile de Facebook și Whatsapp, dar și pe site-ul școlii noastre, în cadrul activităților Comisiei de curriculum și ale Cercului pedagogic, constituind exemple de bună practică pentru colegi.

Totodată, activitățile realizate au putut fi integrate cu ușurință în curriculum disciplinelor specifice clasei a III-a, la limba și literatura română, limba engleză (redactare de mesaje orale/ scrise, realizare de afiș/ poster, ghicitori, rebus, scriere funcțională), științe (investigarea unor plante din mediul apropiat, informații despre planetă, activități ecologice, activități de reciclare), educație civică (diversitate, acceptare, toleranță, respect, siguranță pe internet, valori europene), arte vizuale și abilități practice (desene, picturi, colaje, machete), muzică și mișcare (colinde, cântece dedicate mamei, cântece despre planetă, Imnul Europei),

Elevii au participat cu mult entuziasm și interes la toate activitățile proiectului, au colaborat la realizarea sarcinilor în echipă, au învățat să utilizeze platforme și instrumente digitale, cum ar fi Padlet, Wordwall, Learningappps, Wordart, Canva, Bookcreator. Activitățile desfășurate pentru fiecare temă au constituit o carte digitală, creată cu ajutorul Bookcreator, în biblioteca proiectului existând, la final, un număr de 14 cărți.

Consider că a fost un proiect de succes, o oportunitate de dezvoltare pentru toți, o depășire a limitelor dincolo de ceea ce presupune activitatea la clasă care a condus la dezvoltarea înclinaţiilor şi aptitudinilor şcolarilor, la organizarea raţională şi plăcută a timpului lor liber. Caracterul atractiv, relaxant al activităților propuse a generat implicare, dăruire și multă bucurie. Suntem recunoscători pentru oportunitatea de a lucra împreună și așteptăm cu nerăbdare următoarea provocare!

 

prof. Lenuța Răuță

Școala Gimnazială Explorator Teodor Gheorghe Negoiță, Sascut (Bacău) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/lenuta.rauta

Articole asemănătoare