Importanța orelor practice la nivel liceal pentru un viitor în inginerie sau medicină

Înțelegerea lumii înconjurătoare și dezvoltarea gândirii critice a elevilor de la nivelul învățământului liceal sunt fundamentale la disciplinele exacte, precum biologie, fizică și chimie. Aceste discipline nu trebuie să cultive doar informațiile teoretice, ci trebuie să aducă în prim-plan abilități practice esențiale. Orele practice oferă o experiență unică în viața elevului, deoarece acesta va lucra singur sau în echipă, va fi responsabil, va observa și va trage concluzii; în acest timp își poate face o idee asupra viitorului- ce facultate să urmeze (exemplu: inginerie sau medicină).

În timpul orelor practice de fizică, se pot proiecta și construi dispozitive sau structuri prototip. Totodată putem discuta despre fenomene fizice ce se produc în corpul uman (mișcarea fluidelor, imagistică medicală). Orele de chimie în laborator pot să aducă un beneficiu pentru elevii ce doresc, spre exemplu, o carieră în domeniul ingineriei chimice, prin proiectarea și dezvoltarea materialelor, soluții inovatoare pentru probleme tehnice și industriale.  Biologia este știința vieții, orele practice permit elevilor să exploreze diversitatea lumii, să înțeleagă funcționarea organismelor într-un mod concret și tangibil. În cadrul orelor practice de biologie, elevii pot primi informații despre procesele biologice, să monitorizeze sau să verifice variația parametrilor biologici.

În urmă cu câteva luni, am realizat o săptămâna dedicată activităților practice la orele de științe exacte- elevii au lucrat, au observat și au tras concluzii asupra experimentelor. După această săptămână, au fost elevi ce au dorit să participe la concursuri sau olimpiade interdisciplinare, bazate pe metode experimentale sau creativitate științifică.

Orele practice joacă un rol esențial în pregătirea elevilor pentru facultate. Elevii experimentează și explorează conceptele științifice într-un mediu dinamic, consolidând informațiile și dezvoltând abilități practice necesare pentru succesul în viitorul lor academic și profesional.

Prin intermediul acestor ore, elevii sunt pregătiți să abordeze provocările din lumea reală și să contribuie la progresul din domeniile științifice.

 

prof. Alexandru Constantin Tulică

Liceul Internațional Prems, Brașov (Braşov) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/alexandru.tulica

Articole asemănătoare