Consilierea reprezintă un proces de acordare a sprijinului psihopedagogic prin care se sugerează moduri de comportare și acțiune într-o situație dată sau în activitatea cotidiană. În mediul școlar, aceasta constituie o formă particulară de interacțiune care ajută elevii să rezolve problemele cu care se confruntă și contribuie la dezvoltarea clasei ca grup educațional.
Conform Asociației Britanice pentru Consiliere (1991), consilierea implică existența unui specialist care oferă timp, atenție și respect persoanelor consiliate, creând oportunități pentru descoperirea și clarificarea modurilor de a trăi valorificând resursele personale. În accepțiune largă, consilierea școlară vizează asistența psihopedagogică acordată elevilor și celorlalți actori educaționali, având un rol proactiv de prevenire a situațiilor de criză.
Activitatea de consiliere se axează pe relația triadică familie-copil-școală, urmărind dezvoltarea optimă a personalității elevului. Aceasta se caracterizează prin: rolul său de dezvoltare și prevenție, optimizarea relației elevului cu școala și abordarea diverselor probleme personale, educaționale și sociale.
Principiile fundamentale în consilierea educațională subliniază unicitatea și valoarea fiecărei persoane, responsabilitatea individuală pentru propriile decizii, autonomia personală și acceptarea necondiționată a elevului. Esențialmente, consilierea implică o gândire colaborativă cu cel consiliat.
Activitatea de Consiliere și Orientare poate spori eficiența externă a școlii când direcțiile sale de acțiune sunt concordante cu aspirațiile elevilor, părinților și societății. Un model eficient de dezvoltare a carierei plasează individul în centrul preocupărilor, focalizându-se pe trei direcții principale: dezvoltarea personală și socială, dezvoltarea educațională și dezvoltarea carierei.
Educația pentru carieră abordează teme precum autocunoașterea, înțelegerea lumii muncii, aspecte psiho-sociale ale muncii, explorarea diversității profesiilor și aplicarea practică a cunoștințelor școlare. În contextul mobilității sociale și economice actuale, școala trebuie să-și adapteze conținuturile și structurile pentru a facilita integrarea rapidă a elevilor în societate.
Consilierea și orientarea nu trebuie privită ca o disciplină școlară obișnuită, ci ca un spațiu de aplicații practice și experiențe relevante pentru viață. Educația în acest domeniu trebuie să urmărească dezvoltarea competențelor practice, pregătind absolvenți angajabili și productivi. Aceasta include și subiecte aparent nelegate direct de exercitarea unei profesii, precum managementul vieții personale, familiale sau gestionarea situațiilor dificile.
În cadrul orelor de consiliere și orientare, se urmărește cultivarea la elevi a unei imagini de sine pozitive, creșterea responsabilității și capacității decizionale, echilibrul emoțional și autoevaluarea realistă. Conținutul activității constă în informare și documentare personală, educație sistematică pentru orientarea carierei, valorificarea experiențelor pozitive și exersarea competențelor de căutare a unui loc de muncă.
Metodele tradiționale de orientare școlară și profesională rămân valoroase dacă sunt adaptate realităților actuale. Acestea includ exerciții de autocunoaștere, vizite informative, prezentarea profesiilor, invitarea unor personalități, analiza de resurse informative despre lumea muncii și simularea contextelor profesionale.
Strategiile pedagogice utilizate în ora de consiliere și orientare se bazează pe metodele educației morale: explicația, convorbirea, dezbaterea, exemplul, studiul de caz și exercițiul moral. Din această perspectivă, ora de consiliere poate fi interpretată ca o activitate de convorbire etică, reflectând adevărul că educația reprezintă cel mai frumos dar pe care îl poate primi omul.
Bibliografie
1. Anexă la Ordinul MECI nr. 5132/10.09.2009 privind activitățile specifice orei de dirigenție;
2. Călugăru, D, Dirigenția și consilierea, Ed. Gheorghe Alexandru, Craiova, 2004;
3. Constantinescu, E.- Managementul activității explicit educative, Ed. Scorpion 7, București, 2000.
4. Băban, Adriana, Consiliere educațională, Editura Asociația de Științe Cognitive din România, 2009.