Google Sites: „Clasa mea”

„Clasa mea” este un site cu materiale didactice, idei și resurse educaționale, lecții, teste și activități extra curriculare desfășurate la clasă pe parcursul ciclului primar. Acest site crește pas cu pas și va deveni o colecție de idei și materiale didactice, metode moderne și instrumente ce pot fi utilizate cu succes și în predarea on-line.

Multe dintre resursele prezentate aici sunt instrumente online iar materialele create sunt publicate ca RED (Resurse Educaționale Deschise) și pot fi utilizate la clasă ca atare (ex. jocuri, formulare), pot fi preluate și modificate (instrumente de lucru prezentate in tabelul proiectului eTwinning, planuri de lecții, fișe de lucru din slide-show carusel, materiale audio-video sau pdf ce pot fi descărcate și printate) sau pot fi surse de inspirație – proiecte și activități extrașcolare ce conțin idei de colaborare, creare de materiale, suporturi de curs și exemple de bune practici, prezentate într-o formă atractivă, motivantă și adecvată vârstei elevilor din ciclul primar.

Experiența utilizatorului oferită de Google Sites este similară cu orice alt produs de la Google. Are o interfață simplă și curată, care nu se complică prea mult și care se conectează perfect cu orice alt produs de la Google, cum ar fi Google Analytics și AdSense (cele două servicii reprezintă o necesitate pentru aproape orice website din zilele noastre). Deși Google Sites nu este disponibil în limba română, dacă aveți cunoștințe de limba engleză, veți descoperi că este ușor de utilizat.

A debutat ca un instrument pentru crearea suporturilor de proiecte (de exemplu, documente text online pentru echipe), site-uri interne ale companiilor și alte proiecte interne și compania l-a îmbunătățit cu ultimele actualizări.

Site-urile Google a început ca JotSpot, numele și singurul produs al unei companii de software care oferea software social pentru întreprinderi. Au fost vizate în principal întreprinderilor mici și mijlocii. Compania a fost fondată de Joe Kraus și Graham Spencer, co-fondatorii Excite. În februarie 2006, JotSpot a fost numit parte din Business 2.0, „Next Net 25”, iar în mai 2006, a fost numit ca unul dintre „15 Start-up-uri de urmărit” al InfoWorld. În octombrie 2006, JotSpot a fost achiziționat de Google. Google a anunțat o tranziție prelungită de date a paginilor web create folosind Google Page Creator (cunoscut și ca „Google Pages”) către serverele Google Sites în 2007. La 28 februarie 2008, Google Sites a fost lansat folosind tehnologia JotSpot.  Serviciul era gratuit, dar utilizatorii aveau nevoie de un nume de domeniu, pe care Google l-a oferit pentru 10 USD. Cu toate acestea, începând cu 21 mai 2008, Google Sites a devenit disponibil gratuit, separat de Google Apps și fără a fi nevoie de un domeniu. În iunie 2016, Google a introdus o reconstrucție completă a platformei Google Sites, denumită New Google Sites, împreună cu programul de tranziție de la Classic Google Sites . Noul Google Sites nu utilizează tehnologia JotSpot. În august 2020, New Google Sites, a devenit opțiunea implicită pentru crearea site-urilor web, în timp ce în noiembrie 2021, toate site-urile web realizate cu Classic Google Sites au fost arhivate.

Site-uri Google este un wiki structurat adică  un tip de site web care permite utilizatorilor să adauge, elimine, sau altfel edita și schimba majoritatea conținutului foarte rapid și ușor și un instrument de creare a paginilor web inclus ca parte a suitei Google Docs Editors gratuită, bazată pe web, oferită de Google. Serviciul include, de asemenea, Google Docs, Google Sheets, Google Slides, Google Drawings, Google Forms și Google Keep. Google Sites este disponibil numai ca aplicație web. Aplicația permite utilizatorilor să creeze și să editeze fișiere online în timp ce colaborează cu alți utilizatori în timp real.

Se pot crea hub-uri de proiecte interne, site-uri pentru echipe, site-uri web destinate publicului și multe altele – toate fără ajutor de proiectant, programator sau IT. Cu noul Google Sites, construirea site-urilor web este ușoară. Doar trageți conținutul acolo unde aveți nevoie. Când se creează un site nou, acesta este adăugat automat în Drive, la fel ca celelalte fișiere stocate în Drive. Se poate edita un site Google împreună cu altcineva în timp real și puteți vedea în direct schimbările celorlalți. Se publică site-ul pentru ca toată lumea să-l vadă sau se pot restricționa permisiunile de partajare și se face site-ul accesibil numai persoanelor cărora se dorește a fi partajat, cum ar fi elevii, părinții, colegii, vânzătorii sau furnizorii. Site-urile Google Sites sunt receptive, ceea ce înseamnă că sunt optimizate și pentru tablete și smartphone-uri.

Am ales așadar Google Sites din motive tehnice, contul Drive conține materiale lucrate la clasă, Google Sites permite realizarea unui site într-un mod eficient, practic și facil, este ușor de partajat și de updatat. Site-ul instituției școlare este prezent la adresa sites.google.com/view/scoalagimnazialacorbasca/pagina-de-pornire. Meniul aplicației conține cinci pagini :

  • Home – prezintă informații generale despre creator, școala și clasa din acest an școlar; prezintă titlul site-ului alături de un GYF cu fluturi deoarece copiii se aseamănă fluturilor și părinții trebuie să înțeleagă că ”Fiecare este diferit. Fiecare este special. Fiecare este frumos” . Butonul duce direct către site-ul școlii unde sunt postate mai multe detalii.
  • Lecții – conține sub pagini, link-uri spre alte pagini ale sitului ce oferă conținut (proiecte de lecție, fișiere audio și video, slide-shwouri carusel pentru ore de Geografie, Limba română, Matematică, Științe, Dezvoltare personală, AVAP (Activități Practice și Arte Vizuale) , Limba Engleză
  • Teste -conține link-uri spre pagini ale sitului etichetate cu Liveworsheeets, Kahoot și Formulare
  • Proiecte – conține informații despre activități extracurriculare desfășurate în cadrul unor proiecte eTwinning, activități metodice sau cu ocazia unor zile speciale (ex. Unirea Principatelor Române); sunt prezentate sub formă tabelară, film Prezi, hartă interactivă Thinglink; PPT; Story Jumper
  • Contact – oferă date despre autorul site-ului, modalități de contactare prin mobil sau mail, cât și localizarea pe hartă a școlii.

Google Sites oferă o interfață intuitivă și neaglomerată. Dacă obișnuiați să colaborați cu alte persoane și să partajați fișiere pe Google Docs, veți descoperi că Google Sites funcționează în mod similar. Puteți oferi acces de editare membrilor echipei cu care colaborați, iar cei cu acces la schițe pot să le editeze în timp real, așa cum ar face într-un Google Doc. Acesta este un avantaj imens, indiferent de proiectul la care lucrați.

Google Sites este complet gratuit și vine cu contul Google al fiecărui utilizator. Fiecare caracteristică și funcție este disponibilă gratuit cu conturile personale (cu excepția serviciului de asistență 24/7).

Bibliografie

1. Adăscăliței A., Instruire asistată de calculator: didactică informatică, Polirom, Iași, 2007
2. Sfetcu N., Proiectarea, dezvoltarea și întreținerea siturilor web, MultiMedia Publishing,

 

prof. Gigel Duca

Școala Gimnazială, Corbasca (Bacău) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/gigel.duca

Articole asemănătoare