Ce înseamnă a gândi pozitiv? Care este forţa gândirii pozitive? Cum aplicăm acest principiu în viaţa de zi cu zi? Este doar un clişeu sau o modalitate concretă şi practică de a ne îmbunătăţi performanţele în toate planurile vieţii? Suntem ceea ce gândim, lumea este propria noastră oglindire?
Suntem expuşi zilnic unei adevărate avalanşe de mesaje negative, aceste mesaje cu puternică valoare emoţională lucrează fără să ne dăm seama asupra subconştientului nostru. Iar rezultatul este că suntem deprimaţi, ne pierdem încrederea într-o viaţă mai bună, ne aşteptăm să ni se întâmple ce e mai rău. Dăm vina pe ceilalţi fără să fim conştienţi de ceea ce am lăsat să pătrundă în mintea noastră.
De câte ori aţi auzit până acum îndemnul de a gândi pozitiv? Probabil, de foarte multe ori, astfel încât acest tip de „gândire” a devenit un clişeu. Probabil, aţi fost dezamagit(ă) de această formulă magică, pentru că ori de câte ori v-aţi propus să „gândiţi pozitiv”, nu aţi reuşit sau rezultatul nu a fost pe măsura aşteptărilor. Câţi oameni reuşesc oare să se mobilizeze şi să vadă partea bună a unor situaţii neplăcute? Se pare că din ce în ce mai puţini. Şi aceasta pentru că oamenii uită ce putere poate avea gândirea şi cât de eficientă este forţa gândirii pozitive: ea ne poate ridica şi tot ea ne poate doborî.
Deseori, situaţiile pe care le-aţi considerat ca fiind „neplăcute”, „tragice”, „groaznice” etc. nu au fost atât de grave cum păreau la prima vedere. Acest lucru se întâmplă pentru că unii dintre noi avem tendinţa de a exagera anumite situaţii, amplificând impactul acestora asupra noastră, a succesului nostru şi a stării noastre de bine. Mai mult, contextul imediat în care se produce un eveniment determină şi el în mare măsură felul în care interpretăm această situaţie. Evident viaţa nu ar trebui să fie tratată superficial, fără implicare emoţională şi consum mintal. Nici aceasta nu este o soluţie eficientă, pentru că astfel ajungem la o altă extremă, la fel de nocivă. Dar trebuie să ţinem cont de faptul că deseori mintea noastră ne face un mare deserviciu, dramatizând ceea ce se întâmplă cu noi şi în jurul nostru. Ca o primă etapă obligatorie în analiza situaţiei şi aprecierea acesteia se recomandă să ne păstrăm calmul până nu aflăm toate detaliile de care avem nevoie. La fel de importantă este stima de sine. Unii psihologi chiar afirmă că fără respectul de sine gândirea pozitivă este practic imposibilă. Cercetătorii canadieni susţin că persoanele care nu au încredere în sine s-ar putea să nu fie ajutate prea mult de mesajele pozitive pe care le folosesc ca să se încurajeze, prin urmare gândirea negativă a celor care nu au încredere în propriile puteri va anula partea pozitivă a unui mesaj de încurajare.
Ce se întâmplă când suntem pozitivi?
Universul în care trăim este format din experienţele noastre, secrete şi trăiri, gânduri şi vise, speranţe şi acţiuni. Calitatea destinului, starea sănătăţii şi durata fericirii sunt determinate de caracterul nostru. Gândirea pozitivă, în cazul când o exersăm, face ca lumea în care trăim să fie una pozitivă. Propriul destin poate fi schimbat gândind pozitiv. Iată ce spunea un mare maestru indian, Swuami Shivananda: „Omul seamănă un gând şi culege o acţiune. Omul seamănă o acţiune şi culege un obicei. El seamănă un obicei şi culege un caracter. Semănând un caracter, el culege un destin.”
Fericirea şi nefericirea, satisfacţia şi nemulţumirea, frica şi curajul sunt stări pe care mintea noastră le poate genera şi menţine. Se spune despre unii oameni că atrag ghinionul orice ar face. În prezenţa unui om care se crede mereu un învins nu te poţi simţi în siguranţă. Şi viceversa, câtă încredere poţi „fura” aflându-te în preajma unui om încrezător! Oricât ar pierde, prin atitudinea sa de învingător, fiind plin de încredere, acesta poate oricând să reuşească. În acest sens, Mircea Eliade scria: „Nu sunt pierdute decât acele bătălii care nu s-au dat niciodată!”, lăsând să se înţeleagă ca în acţiune nu există câştig sau pierdere, ci doar experienţă, cunoaştere, ceea ce înseamnă deja o mare victorie.
Observaţiile empirice şi cercetările ştiinţifice arată că oamenii care gândesc pozitiv se descurcă mai bine în situaţii dificile, au o mai mare capacitate de efort fizic şi intelectual, rezistă mai bine la situaţii stresante şi chiar la îmbolnăviri, obţin rezultate superioare faţă de alţi oameni cu aptitudini asemănătoare. O gândire pozitivă este anticamera fericirii, a bucuriei, a sănătăţii şi a rezultatelor bune.
Pentru a avea o gândire pozitivă este nevoie de exerciţii şi antrenamente. Pentru a accelera dobândirea deprinderilor de gândire pozitivă este recomandabil să citim mai multe pe această temă, să ne gândim la beneficiile acesteia şi să ne convingem de utilitatea ei, integrând-o ulterior în viaţa noastră. Fiecare dintre noi este stăpân pe gândurile sale. Acest lucru reprezintă puterea extraordinară prin intermediul căreia toate lucrurile devin posibile. Trebuie doar să învăţăm să deţinem controlul asupra procesului de gândire, supraveghindu-l în permanenţă. Schimbându-ne modul de a gândi, ne vom influenţa benefic drumul vieţii!
Bibliografie
1. Băban, A., „Consiliere educaţională. Ghid metodologic pentru orele de consiliere şi orientare”, Editura Psinet, Cluj-Napoca, 2011
2. Bogorin, V., Tudose, R., „Jocul de-a viaţa. Exerciţii pentru orele de dirigenţie”, Editura Eikon, Cluj Napoca, 2003
3. Banea S., Morărașu C. „Ghid de de resurse practice pentru activitatea de consiliere și orientare a elevilor”, Editura Performantica, Iași, 2009
4. dirigentia.blogspot.com
5. www.educatiecopii.ro