Este limba engleză de folos? Limba engleză, între necesitate și obligativitate

Cu certitudine cu toţii am auzit de importanța învățării unei limbi străine încă de la o vârstă fragedă. Numeroase studii au demonstrat că învățarea timpurie a unei limbi străine îi ajută mult pe copii pentru a deveni adulți compleți. Indiferent de vârstă, unui copil îi va fi mereu mai ușor să învețe o limbă străină decât unui adult.
În acest articol, voi încerca să răspund celor mai frecvente întrebări: 1. De ce să înveți limba engleză? 2. Cum poţi învăţa mai uşor limba engleză? 3. Ce efecte are învăţarea unei limbi străine asupra dezvoltării personale?

Studierea limbilor străine încă din copilărie aduce mari beneficii pentru viitorul adult. Cu cât copilul începe mai devreme să aibă contact cu o altă limbă, pe lângă cea maternă, cu atât va veni mai natural. Se va acomoda cu muzicalitatea limbii, o va pricepe mai ușor și o va putea reda mai repede decât un copil care începe să o învețe mai târziu.

Nici adulții nu trebuie să își piardă speranța. Cu siguranţă că procesul de învățare va fi ceva mai lung și vor trebui să depună un efort mai mare, însă, cu puțină dorință și motivație, vor putea realiza tot ce își propun!

Fiecare copil sau adult trebuie să ştie încă de la început că o limbă străină îți deschid orizonturi fără margini, îți dezvoltă creativitatea, gândirea logică și înțelegerea altor culturi.

Ce avantaje aduce învăţarea unei limbi străine?

S-a dovedit științific că învăţarea unei limbi străine îmbunătățește funcția executivă a creierului și că bilingvii dispun de o materie cenușie mai densă decât cei care vorbesc o singură limbă. Ce vrea să însemne asta? Copiii vor reuși să facă diferenţa mai ușor între stimulii externi și își vor păstra concentrarea, își vor dezvolta priceperea de a planifica și de a gândi analitic și vor izbuti să rezolve problemele cu ușurință.

Învăţarea unei limbi străine ajută la dezvoltarea creierului.

Odată cu dezvoltarea altor abilități importante pentru orice viitor adult, una dintre aceste abilități contribuie deosebit și la performanța școlară a copilului. Își dezvoltă capacitatea de a rămâne atent, concentrat pe ceea ce învață la școală, astfel copilul va reuși să rețină mai multe noțiuni din timpul orelor. Copilul va învăța despre felul în care funcționează fiecare limbă străină și își va perfecţiona și competențele lingvistice în limba maternă. Pentru că acum este momentul în care înțelege ce reguli de bază trebuie să urmeze în învățarea limbii străine, va reuși cu siguranţă să înțeleagă și cum funcționează propria limbă maternă, de la conjugări, la structura propozițiilor ș.a. De asemenea, cercetătorii în domeniu au arătat că cei care sunt expuși la încă o limbă străină, încep să citească mai devreme.

Învăţarea unei limbi străine  crește performanța școlară.

Ce este mai frumos în strudierea unei limbi străine este capacitatea de a te „plimba” prin marile culturi ale lumii. Azi poți învăța despre cultura britanică, mâine poți afla secrete ale culturii franceze și câte și mai câte. Sigur este că în fiecare zi copilul face cunoștință cu un nou mod de gândire și cu noi obiceiuri și tradiții, ceea ce îl pregătește pentru viață. Astfel, bilingvismul dezvoltă capacitatea de a comunica intercultural, de a deveni conștient din punct de vedere cultural și de a fi mai deschis la noi moduri de gândire și la alte stiluri de viață.

Oferă o nouă viziune asupra lumii.

Încă din copilărie, copiii aud tot mai des că o limbă străină îi poate duce cu un pas înainte în cariera lor viitoare. Angajatorii din ziua de astăzi apreciază cunoașterea mai multor limbi străine ca un mare atuu, mai ales dacă alegi să lucrezi într-un mediu intercultural. Cert este că, pentru un copil este destul de devreme să se gândească ce vrea să fie când va crește, deși este o întrebare care îi marchează copilăria. Cu siguranţă că niciodată nu este prea târziu pentru a se pregăti pentru viitor.

Asigură şanse de carieră.

Limba engleză este cea mai folosită de vorbitorii de limbi străine. Când persoane care vorbesc limbi diferite încearcă să comunice, folosesc limba engleză. Mai mult decât o limbă străină, engleza a devenit limba “business” pretutindeni. S.U.A. sunt liderul în inovaţii tehnice şi în dezvoltare economică, așadar, English is a “must”. În multitudinea de ţări care au limba engleză ca limbă oficială, cunoaşterea acestei limbi îți deschide rapid oportunități. Nu în ultimul rând, cunoașterea limbii engleze îți oferă şansa de a studia în străinătate şi implicit, iţi oferă acces la o educaţie mai bună şi la dezvoltarea unor skill-uri diferite de cei care nu ies niciodată să studieze în străinătate.

Învățarea unei limbi străine are efecte benefice asupra dezvoltării personale a individului.

Începe să înveți o limbă străină. Nu ai nimic de pierdut, doar foarte multe de câștigat. Și, ce este cel mai important, nu renunța niciodată!

 

prof. Mihaela Veronica Stănescu

Școala Gimnazială Aviator Alexandru Șerbănescu, Colonești (Olt) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/mihaela.stanescu1

Articole asemănătoare