Erasmus+ la Școala Gimnazială Mihai Eminescu, Ghermănești, Ilfov: Consiliere, orientare și incluziune

În februarie 2022, a avut loc la Școala gimnazială „Mihai Eminescu” din Ghermănești – cu structurile arondate Școala gimnazială „Constantin Băicoianu”, Tâncăbești – mobilitatea națională cu expert invitat din străinătate, Portugalia, Ricardo Juao Querido Marques. Timp de patru zile, cadrele didactice de la învățământul primar și doamnele profesoare diriginte, după un proces de selecție riguros la nivelul instituției, au participat la cursul care răspunde cel mai bine nevoilor acestora de formare și anume: cum facem față provocărilor din sala de clasă astfel încât să le răspundem elevilor noștri și să venim în sprijinul acestora.

Activitățile mobilității au fost deschise la Centrul de Incluziune Digitală din Casa de Cultură „Antim Ivireanul”, Ghermănești cu sprijinul domnului primar al comunei Snagov, Anghel Mihai, și au continuat în cadrul Școlii gimnaziale „Mihai Eminescu”, Ghermănești.
Am avut invitat pe doamna director a Liceului teoretic „Mihai Kogălniceanu”, Snagov, prof. Emilia-Alina Ionescu, care a participat la deschiderea cursului ERASMUS.

Pornind de la ideea unui warm-up și despre cum armonizăm lucrurile în cadrul grupurilor, discuțiile au continuat către tipurile de comunicare din sala de clasă atât în grupurile de elevi, cât și în afara acestora și despre cum poate cu adevărat sala de clasă să devină un mediu prietenos în care aflăm care sunt nevoile elevilor și găsim soluții pentru a răspunde nevoilor acestora.

Totul a fost „condimentat” cu un joc cu distractori, în care am devenit elevi pentru 5 minute și am căutat ca într-un vacarm de nedescris să găsim sensul unor mesaje transmise, ne-am jucat și am învățat, am fost „cavaleri, prințese și dragoni” ca metaforă pentru tipurile de personalități din sala de clasă, astfel încât să înțelegem mai bine tipurile comportamentale și să răspundem mai bine acestora. Am înțeles cu toții faptul că schimbarea de atitudine în sala de clasă începe cu profesorul diriginte sau învățătorul clasei care motivează elevul prin activitățile pe care le propune și îi apropie prin jocurile pretext pentru comunicarea dintre ei, în grupuri mai mari sau mai mici. Am încheiat formarea în data de 28 februarie, într-un mediu prietenos, cu o cafea virtuală și cu multe impresii și gânduri bune adresate atât formatorului, cât și formabililor.

Mulțumesc și mulțumim pentru oportunitatea oferită doamnei profesoare Mariana Banu, omul care a scris cererea de finanțare cu gândul la cadrele didactice din cadrul instituției de învățământ, în anul 2020 și al cărei proiect de acreditare a fost cotat ca fiind cel mai bun la nivel național.

Iar noi ne mândrim cu faptul că suntem primii anul acesta care implementăm o mobilitate națională cu expert invitat din afara granițelor României.

 

prof. Valentin Crețu

Școala Gimnazială Mihai Eminescu, Ghermănești (Ilfov) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/valentin.cretu

Articole asemănătoare