În cadrul proiectului Erasmus+ cu titlul Explore! Challenge! Express!, am desfășurat două activități didactice cu preșcolari de grupă mică prin care aceștia au realizat măști pentru autoexprimare și au prezentat un joc muzical. Scopul acestor activități a fost de a demonstra metodele și tehnicile de dezvoltare socio-emoțională prin artă și muzică utilizate de grădinița românească pentru a dezvolta cele 5 componente de baza ale învățării socio-emotionale și anume: conștiința de sine (self-awareness), managementul propriilor resurse (self-management), conștiința socială (social awareness), abilitați de relaționare (relationship skills) și luarea deciziilor responsabile (responsible decision making).
Proiectul este coordonat de Grădinița cu Program Prelungit nr. 2, Pașcani (județul Iași). Numărul proiectului este 2024-1-RO01-KA210-SCH-000250594. Prezentăm în continuare cele două proiecte didactice și poze din cadrul activităților susținute.
Activitate practică: Măști pentru exprimarea identității
1. Numele activității: Măști pentru exprimarea identității
2. Coordonatori activitate: prof. Preduca Simona /prof. Ilade Petronela
3. Data desfășurării: 28.01.2025
4. Grup țintă: prescolari de grupă mică
5. Număr participanți: 12 prescolari
6. Invitați: parteneri din Turcia, Estonia, Grecia, cadre didactice din institutia noastră
7. Locul desfășurării: sala de grupa
8. Obiective :
– Să exploreze emoțiile (fericire, tristețe, furie, calm) prin texturi și culori diferite de slime (galben- fericire, albastru tristețe, roșu furie, verde calm) .
– Să folosească materiale din natură (frunze, flori, conuri, pietre etc.) pentru a crea măști, ceea ce le va stimula simțul tactil și creativitatea.
– Să lucreze la crearea unui mozaic colectiv, învățând să își exprime opiniile, să accepte ideile altora.
9. Resurse
– slime activator, lipici lichid, clay galben, albastru, roșu, verde, perle mici sau biluțe (pentru slime-ul roșu, de furie) ulei lavandă pentru slime verde, cartonașe cu fețe care exprimă emoții: bucurie, tristețe, furie, calm
– Carton, Frunze, flori uscate, conuri, pietre, scoici, iarbă uscată (pentru decorarea măștilor cu elemente naturale), lipici , foarfecă, perle sau nasturi (pentru ochi)
10. Descrierea activității
Activitatea se va desfățura pe trei ateliere, astfel:
Atelier 1 – Laboratorul emoțiilor
Se explică copiilor că astăzi vom crea „Laboratorul emoțiilor” și vom învăța despre cum se simt diferitele emoții prin texturi și culori. Se arată imagini cu fețe care exprimă diferite emoții (fericire, tristețe, furie, calm) și ce cred că simt acele fețe.
Atelier 2 – Masca emoțiilor
La acest atelier preșcolarii vor adăuga materiale din natură pentru a decora masca, astfel încât: frunze pentru păr sau pentru detalii pe marginea feței, conuri sau pietre mici pentru a adăuga detalii la ochi sau gura măștii.
Atelier 3 – Mozaicul emoțiilor
Pe o foaie mare de carton va fi împățită pe secțiuni pe care fiecare copil va adăuga elementele lui, pentru fiecare emoție. De exemplu, o secțiune pentru „bucurie”, una pentru „furie”, una pentru „frică” etc.
Lipirea imaginilor: Fiecare copil va lipi imaginile și simbolurile care reprezintă emoția aleasă pe secțiunea corespunzătoare. De exemplu, dacă un copil a ales să reprezinte „tristețea”, poate lipi o imagine cu o față tristă și poate lipi nori și lacrimi. 11. Rezultate așteptate
Copiii vor învăța despre emoțiile lor într-un mod senzorial, prin atingerea diferitelor texturi.
Activitatea va stimula gândirea creativă și discuțiile despre cum să recunoaștem și să gestionăm emoțiile.
Aceste activități va ajuta preșcolarii să învețe despre schimbările de stare și cum anumite emoții pot influența comportamentele și percepțiile noastre.
12. Evaluare
Împreună cu copiii, ne uităm la lucrările finale și discutăm ce reprezintă ele. Este un bun prilej de a vorbi despre diversitatea emoțiilor și despre modul în care fiecare emoție își are locul într-o viață echilibrată. „Ce emoții ai învățat să recunoști mai bine?” „Cum te-ai simțit dupa crearea colajului?” „Cum crezi că te poate ajuta să-ți înțelegi emoțiile în viitor?”
Joc muzical: Daca vesel se trăiește
1. Numele activității: Daca vesel se trăiește
2. Coordonatori activitate: prof. Preduca Simona /prof. Ilade Petronela
3. Data desfășurării: 29.01.2025
4. Grup țintă: prescolari de grupă mică
5. Număr participanți:12 prescolari
6. Invitați: parteneri din Turkey, Estonia, Greece, cadre didactice din institutia noastră
7. Locul desfășurării: sala de grupa
8. Obiective :
– Să recunoască redând diferitele emoții prin muzică și mișcare.
– Să folosească imaginația în exprimarea sentimentelor lor prin muzică și mișcare
9. Resurse
– telefon , boxă, spațiu generos pentru mișcare, materiale vizuale pentru inspirație (imagini cu expresii faciale, poze evocative)
10. Descrierea activității
Grupul de copii va prezenta un mic spectacol în care își va exprima emoția printr-o coregrafie simplă acompaniată de muzica
Acest moment va permite prescolarilor să își exprime emoțiile într-un mod colectiv, să învețe despre sincronizare și despre cum pot comunica non-verbal prin corp și sunet.
Grupul va discuta despre cum s-au simțit în timpul activităților: cum au reușit să își exprime emoțiile prin mișcare și muzică, ce a fost ușor, ce a fost mai greu, și ce au învățat despre ele înșiși.
• Educatoarea va stimula discuții despre importanța exprimării emoțiilor într-un mod creativ și cum acest tip de activitate poate ajuta la gestionarea emoțiilor în viața de zi cu zi.
• Vor fi încurajate întrebări deschise pentru ca prescolarii să reflecteze asupra experienței lor (de exemplu: „Cum te-ai simțit când ai exprimat tristețea prin mișcare?” sau „Ce ai simțit când muzica a amplificat emoția exprimată prin dans?”).
11. Rezultate așteptate
• Copiii vor învăța cum să își exprime emoțiile prin mișcare și muzică, dezvoltându-și abilități de comunicare non-verbală.
• Mișcările și muzica vor fi utilizate ca instrumente pentru exprimarea sentimentelor într-un mod creativ, îmbunătățind încrederea în propriile abilități de a comunica prin artă.
12. Evaluare
Activitatea se va încheia cu o sesiune de feedback, în care preșcolarii vor evalua cum s-au simțit în timpul activității și ce au învățat din această experiență.
Educatoarele vor încuraja un moment de relaxare pentru a închide activitatea într-un mod calm și pozitiv.
Impactul activităților asupra participanților:
• participă, prin noi achiziții și eforturi personale, la modernizarea procesului de predare
• deschiși la învățare continuă.
• experiență în plus, acumulare de noi cunoștințe pentru cadrele didactice implicate în proiect.
Impactul activității asupra preșcolarilor:
Dezvoltarea inteligenței emoționale
Copiii învață să recunoască și să exprime emoțiile corect, ceea ce duce la o mai bună autoreglare emoțională și la îmbunătățirea relațiilor interpersonale.
Cooperare în grup mic
Creșterea încrederii în sine
Îmbunătățirea comunicării
Reducerea comportamentelor disruptive
Bibliografie
1. Curriculum pentru educația timpurie. Anexa la ordinul ministrului Educației Naționale nr.4.694/2.08.2019
2. Reperelor fundamentale în învățarea și dezvoltarea copilului de la naștere la 7 ani-2024
3. Ştefan, C. A., Kallay, E.Dezvoltarea competenţelor emoţionale şi sociale la preşcolar: Ghid practic pentru părinţi,. Cluj-Napoca: Editura ASCR.,2007,p.45. ISBN 978-073-7973-97-9
4. www.ise.ro/wp-content/uploads/2021/02/CASEL-SEL-Framework-11.2020_RO.pdf
* * *
Autori:
Prof.înv.preșcolar Simona Preduca
Prof.înv.preșcolar Petronela Ilade