Conștientizarea problemelor de mediu în cadrul programului Erasmus+

Planeta noastră trece prin niște schimbări climatice semnificative și accelerate, care au început cu peste un secol în urmă. Majoritatea oamenilor de știință sunt de acord că planeta se încălzește mai rapid ca oricând din cauza cantității uriașe de gaze cu efect de seră eliberate în atmosferă de activitățile oamenilor. Astfel de activități includ, de exemplu, arderea combustibililor fosili (cărbune, petrol și gaz), utilizarea autovehiculelor și tăierea pădurilor. Mediul nostru se schimba constant. Nu se poate nega acest fapt. Cu toate acestea, pe măsură ce mediul nostru se schimbă, la fel si nevoia de a deveni tot mai conștienți de problemele care il înconjoară.

Cu un flux masiv de dezastre naturale, perioade de încălzire și răcire, diferite tipuri de modele meteorologice și multe altele, oamenii trebuie să fie conștienți de ce tipuri de probleme de mediu exista, si cu care se confrunta planeta noastra. Încălzirea globala a devenit un fapt incontestabil in ceea ce privește traiul nostru actual; planeta noastră se încălzește si, cu siguranță, suntem o parte a problemei. Totuși, aceasta nu este singura problema de mediu de care ar trebui să ne preocupăm. In întreaga lume, oamenii se confruntă cu o multitudine de probleme de mediu noi si provocatoare in fiecare zi. Unele dintre ele sunt mici si afectează doar câteva ecosisteme, dar altele schimba drastic peisajul a ceea ce știm deja.

Conform unui raport al Agenției Europene de Mediu, biodiversitatea este în continuare în declin. 60% dintre speciile evaluate și 77% dintre habitatele evaluate au înregistrat o stare de conservare nefavorabilă. În prezent, o treime din populația Pământului nu are acces la surse de apă potabilă. Poluarea din marele orașe afectează calitatea vieții locuitorilor, dar și ecosisteme aflate la zeci de kilometri distanță. Substanțe toxice precum metale grele, nitrați și plastic ajung, inevitabil, în pământ și în ape. Poluarea ne afectează atât sănătatea, cât și bugetele.

De asemenea, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), pierdem anual 7,3 milioane de hectare de pădure. Începând cu 1990, jumătate dintre pădurile existente au fost distruse. În Amazon, în ultimii 50 de ani s-a defrișat deja 17% din teritoriu, pentru a face loc fermelor de vite. Si exemplele pot continua. Pentru a stopa toata această activitate distructivă a oamenilor asupra mediului înconjurător este importanta demararea a câtor mai multe programe educaționale prin care oamenii să înceapă să își dezvolte așa-numitele competențe verzi.

Pentru ca oamenii să fie pregătiți în această direcție, pentru orice instituție furnizoare de educație, programul Erasmus+ vine ca o soluție pentru rezolvarea dacă nu totală, măcar parțială acestor probleme.

În acest sens în cadrul Acreditării obținută de Asociația Eloah Craiova in anul I- ID: 2022-1-RO01-KA121-ADU-000056826, am participat la “Green course: Raising awareness of environmental issues”, în perioada 03-12 iulie 2023. Acesta s-a desfășurat la Istanbul și a fost furnizat de Organizația Cappadochia Education. Programul acestui curs extrem de instructiv a fost următorul:

ZIUA 1
Prezentare oficiala
Prezentarea grupului
Importanța mediului pentru om
Probleme de mediu și soluții
ZIUA 2
Conștientizarea problemelor de mediu
Promovarea comportamentului ecologic
ZIUA 3
17 obiective pentru a ne transforma lumea – oportunități, activități și resurse
Cum ne facem lumea mai verde?
ZIUA 4
Gestionarea eficientă a deșeurilor atât în asociatie, cât și în viața de zi cu zi
ZIUA 5
Sală de formare inteligentă – o sală de formare verde virtuală
17 proiecte verzi – brainstorming
Cursuri în camp experimental/ gradina organica
ZIUA 6
Abilități ecologice la cursuri de formare – cum să faci un sondaj în legatura cu gunoi
Atelier – realizarea unei mici grădini bio (ierburi și flori)
Atelier – crește un copac
ZIUA 7
Realizarea unei hărți mintale verde
Realizarea unei hărți mentale cu instrumente IT
Cursuri în Grădina Botanică
ZIUA 8
Învățare în aer liber – cum să reușiți să creați un curs eficient
Atelier – realizarea unui poster verdeși logo
Cursuri în grădina botanică
ZIUA 9
Realizarea unui videoclip/ vlog verde
Atelier – realizarea unui videoclip
Atelier – realizarea unui site web ecologic
ZIUA 10
Atelier – realizarea unui site web ecologic
Evaluarea cursului
Prezentarea certificatelor de participare

Până la sfârșitul cursului, am învățat  să:

  • mă sensibilizez cu privire la problemele de mediu
  • devin conștient de problemele climatice cu care se confruntă lumea noastră
  • devin conștient de conservarea oceanelor
  • minimizez amprenta de mediu a activităților
  • gândesc și să acționez verde
  • înțeleg conceptele de consum responsabil / durabil / verde / etic
  • reflectez asupra importanței utilizării eficiente a resurselor naturale și manufacturate și a reducerii la minimum a deșeurilor și a poluării
  • învăț despre „Inovație verde și antreprenoriat”
  •  învăț cum să implementeze principiile dezvoltării durabile în practica lor de predare
  • realizez schimb de bune practici și schimb de experiențe legate de mediu cu trainerii și personalul educațional pentru adulti din toată Europa.

Am primit resurse cu ajutorul cărora pot realiza o educație verde de calitate. Cursul a fost extrem de instructiv și atractiv, desfășurându-se totul la nivel intercativ. Am cunoscut persoane din alte țări europene și am învățat despre cultura turcă și  despre istoria Istanbulului. În acest fel ne-am putut dezvolta competențele digitale, lingvistice, pedagogice și interculturale.

* * *

„Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului  și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP). Nici Uniunea Europeană și nici ANPCDEFP nu pot fi  răspunzătoare pentru acestea.”

prof. Maria-Loredana Gherheș-Cruceru

Școala Gimnazială Ion Țuculescu, Craiova (Dolj) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/maria.gherhescruceru

Articole asemănătoare