Ce este un bully și cum să scăpăm de el?

Conform DEX  și UNICEF România, termenul de „bullying” este definit ca „comportament ostil, de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire”. Acest tip de comportament este unul negativ și implică o victimă (sau un grup restrâns de victime), unul sau mai mulți agresori și, câteodată, martori.

Bullyingul este caracterizat prin violentă fizică și psihică față de victimă. Comportamentul de abuz emoțional fizic și psihic numit BULLYING are trei caracteristici:
1. Este intenționat.
2. Este repetat.
3. Se bazează pe dezechilibrul de forțe- agresorul își alege o victimă mai slabă(din punct de vedere fizic și sau psihic) decat el.

Din punct de vedere etimologic, termenul de „bullying”  provine de la englezescul „bully”, care înseamnă bătăuș, huligan. Conform POLIȚIEI ROMÂNE  un bully își „rănește” victima la nivel:
1. Verbal
2. Fizic
3. Relațional
4. Cyberbullying
5. Social

Tipuri de bullying:

  • Bullying-ul verbal este caracterizat prin vorbe urâte, țipete, urlete pe care agresorul le adresează victimei.
  • Bullying-ul fizic este caracterizat prin lovituri, palme și alte agresiuni fizice săvârșite de agresor la adresa victimei.
  • Bullying-ul relațional este caracterizat prin intimidare, denigrare, izolare, manipulare , toate acestea fiind realizare de agresor la adresa victimei, în relație cu cei din jur.
  • Cyberbullying-ul este caracterizat prin „trimiterea unui mesaj sau a unei imagini pe telefon sau Internet pentru a denigra imaginea unei persoane.” Bullying-ul social este caracterizat prin excludere, jigniri cu privire la statutul social.

Fenomenul de BULLYING poate fi prezent în grădinițe, în școli, în spatele blocului, în orice cartier al oricărui oraș, în spațiul virtual-cyberbullying, chiar și la sate… Bullying-ul, de obicei, nu are la bază un conflict real. De obicei acesta este bazat pe dorința unui individ sau a unor indivizi de a-și câștiga puterea și de arăta autoritatea pe care o au, călcându-i pe alții în picioare, la propriu și la figurat… Nu contează situația economico-financiară sau poziția socială atunci când avem de-a face cu un bully… De cele mai multe ori copiii supraponderali sau subponderali, indivizii care au abilități sociale scăzute, care au puțini prieteni sau nu au deloc amici, care provin din medii sociale defavorizate sau chiar la extrema cealaltă, au o altă religie, sunt de altă rasă decât grupul, sunt diferiți din punct de vedere fizic și așa mai departe cad victime agresorilor…

Cum să „lupți” cu un bully?

Să „lupți” cu un bully nu este ușor … Trebuie să îl „bați” cu propriile arme! Trebuie să precizez că aici nu fac referire la „arme și bătaie” propriu-zise ci la găsirea slăbiciunilor și cauzelor ce l-au determinat pe bully să fie așa cum este… Totuși, ai grijă să nu devii spectatorul unui bully! În clipa în care taci, nu intervii, ești de fapt susținător al acestui fenomen de bullying, agresorul câștigând de două ori acest joc bolnav!

Etape de urmărit pentru a scăpa de un bully:
1. Caută în jurul tău și găsește o persoană cu care poți vorbi: consilierul școlar, mama, tatăl, un coleg etc.
2. Folosește-ți „vocea poruncitoare”! Ce înseamnă această sintagmă? Acestă sintagmă înseamnă să vorbești hotărât, să fii sigur pe tine când spui ceva…orice…Chiar și cele mai mici lucruri…
3. Fii calm! Nu este simplu, dar este necesar! Chiar dacă ești lovit, jignit, lăsat în urmă de grup trebuie să fii calm! Calmul te va ajuta să vezi situația global și să alegi repede varianta optimă de abordare a problemei.
4. Nu te supăra! Este important să nu iei orice cuvânt din partea unui bully personal și să îl pui la suflet. Doar cuvintele frumoase trebuie puse la suflet! Este important să nu te superi deoarece supărarea ta alimentează ego-ul agresorului. Cu cât tu te super mai mult cu atât el devine mai puternic…Supărându-te, le oferi puterea pe care ei o caută. Tu devii o victimă și ai pierdut.

Soluție anti-supărare: Râzi! „Putem râde sau ne putem abține și să mergem mai departe.Când nu te superi, agresorii vor descoperi că nu mai au putere asupra ta. Ei vor ficei care pierd iar tu vei câștiga. Ține minte: Dacă au reușit să-ți găsească un punct slab și tu te superi, acolo te vor lovi iar și iar. Alege să nu te superi, fii stăpân pe situaţie şi vei câştiga!”

Bibliografie
1. En Gayle L. Macklem -„ Bullying and Teasing: Social Power in Children’s Groups” Editura Springer, New Jersey, 2003;
2. www.unicef.ro/media/fenomenul-bullying-cum-il-depistam-si-cum-il-combatem-pentru-scoli-mai-sigure/;
3. ro.wikipedia.org/wiki/Bullying;

 

prof. Janina-Florentina Vasile

Școala Gimnazială, Drăgotești (Dolj) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/janina.vasile

Articole asemănătoare