Activități STEAM în cadrul Săptămânii Mondiale a Spațiului Cosmic

De-a lungul timpului, oamenii au fost fascinați de strălucirea stelelor și de misterul planetelor, îndepărtate.  Pe Pământ, locuitorii au început să conceapă planuri temerare, pentru a explora lumile necunoscute și pline de secrete. Oamenii de știință cred că Universul a fost creat după Bing Bang. Această explozie  fierbinte a avut loc acum peste 14 miliarde de ani. Într-o fracțiune de secundă, Universul crescând de la un singur atom la o galaxie, continuând să se extindă și astăzi.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat în anul 1999 că Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic va avea loc în fiecare an în perioada 4 -10 octombrie, aceste date marcând două evenimente: 4 octombrie 1957- lansarea primului satelit artificial, Sputnik 1, deschizând astfel calea spre explorarea Spațiului și, 10 octombrie 1967 – Semnarea Tratatului privind principiile care guvernează activitățile statelor în domeniul explorării și utilizării pașnice a Spațiului Cosmic, inclusiv a Lunii și a celorlalte corpuri cerești.

Explorarea Spaţiului şi observarea de la distanţă a Terrei  pot contribui la schimbarea informaţiilor referitoare la planeta noastră natală. Aceasta include măsurarea schimbărilor climatice, identificarea poluării pe uscat şi pe mare, sprijinirea agriculturii în ţările în curs de dezvoltare.

Tema acestui an, 2023, este  Space and entrepreneurship – 90 de țări au înscris peste 10.000 de evenimente, până acum.

La Școala Gimnazială „Nicolae Stoleru”- Baia, județul Suceava, elevii clasei a II-a A au desfășurat, cu entuziasm, mai multe activități dedicate spațiului: au studiat, inițial, în enciclopedia „Spațiul”, (editura Carteom), despre componența Sistemului solar – Soarele, cele 8 planete, asteroizi și comete, apoi, cu ajutorul aplicației Devar, au trăit clipe de încântare, căci realitatea augmentată le-a adus, pe fiecare dintre acestea, mai aproape de ei, în mișcare și cu informații deosebite: poziția planetei în Sistemul Solar, sateliții acesteia, au putut privi în interiorul planetei, au putut chiar iniția o misiune de cercetare.

În cadrul unei alte activități, copiii au realizat frumoase desene și colaje, pe baza temei cu care s-au înscris și ei la marele eveniment: „Planeta mea misterioasă”.  Au cântat și au dansat, pe muzica cântecelului „Să-nvățăm planetele!”, de pe Youtube, iar, la final, ca niște adevărați astronauți, și-au făcut câte un selfie, printre galaxii, în altă aplicație digitală simpatică.

Activitățile STEAM au fost coordonate de prof. Mihaela Gogu. Au fost inedite, foarte utile pentru elevi, căci vor constitui baza culturii generale, în ceea ce privește Spațiul și antreprenoriatul spațial. Se încadrează  în cadrul acțiunilor proiectului Scientix dedicat profesorilor de știință și  cercetătorilor din România și din alte țări ale Europei.

Bibliografie
„Spațiul- enciclopedie cu realitate augmentată”, Editura Carteom, București, 2022

 

prof. Mihaela Gogu

Școala Gimnazială Nicolae Stoleru, Baia (Suceava) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/mihaela.gogu

Articole asemănătoare