Ziua internațională a cititului împreună la grupă mică

Pe data de 1 februarie 2023, grupa mică a sărbătorit Ziua internaţională a cititului împreună – „O carte, un glas, multe urechi”. O zi-poveste pentru preșcolari. Aceasta este o zi dedicată nu doar lecturii, ci și artei și practicii de a citi cu voce tare. Preșcolarii au avut „liber” la lectură. De Ziua internaţională a cititului împreună, am lansat o provocare preșcolarilor de la grupa mică: să aducă la grădiniță cartea lor preferată pentru a fi răsfoită de către colegii lor. Așadar, am organizat la centru Bibliotecă o expoziție cu acestea, copiii au avut libertatea să le exploreze.

Invitatul nostru special a fost doamna bibliotecară, iar textul ales pentru a-l citi împreună a fost „Iepurașul de zăpadă” scris de Georgiana Deutsch, o poveste despre solidaritate și prietenie, despre empatie, curaj și bună dispoziție. Am ales acest titlu în mod special pentru a atrage atenția copiilor atunci când îl aud, fiind curioși să vadă cum arată iepurașul de zăpadă. Cartea a fost prezentată preșcolarilor plecând de la ilustrația de pe copertă, au familiarizați cu titlul cărții, cu autorul și ilustratorul. Preșcolarii au aflat de ce era mereu ursul morocănos și au aflat cine l-a făcut să zâmbească.

Este o poveste care îi poate ajuta pe copiii să înțeleagă despre prietenie și empatie. Totodată, transmite un mesaj despre răbdare și înțelegere, chiar dacă ursul este morocănos și temperamentul lui le face pe celelalte animale să se teamă de el, iepurașul încearcă să îl facă să zâmbească. Copiii pot învăța din pățania ursului că uneori trebuie să ne dăm seama că anumite aspecte trebuie să se schimbe. Aceștia au nevoie de modele pe care să le înțeleagă și să le adopte. Poveștile sunt create pentru ai inspira pe copii în acest sens, să fie empatici cu cei din jurul lor.
Preșcolarii au fost atenți la textul și ilustrațiile amuzante și antrenante, care i-au făcut curioși să vadă ce se va întâmpla pe următoarea pagină.

Am citit împreună cu voce tare și am împărtășit povești. Această activitate a avut drept scop să cultive copiilor pasiunea pentru lectură și interesul pentru cărți, să dezvolte creativitatea și imaginația copiilor prin intermediul poveștilor magice. Preșcolarii sunt la început de drum în a descoperi lumea fermecată a poveștilor. Propunem ca prin viitoarele noastre activități să sporim pasiunea pentru lectură, conștientizarea importanței cărților în viața noastră, iar la rândul lor să citească cu voce tare altor persoane.

 

prof. Roxana-Mihaela Tudose

Școala Gimnazială Ion Creangă, Iași (Iaşi) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/roxana.tudose

Articole asemănătoare