Albinuțele ecologiste din clasa a III-a D, de la Școala Gimnazială Nr. 2 Diaconu Coresi, Brașov, au dorit să marcheze într-un mod original Ziua Internațională a Cititului Împreună și să grăbească sosirea primăverii, deși primii ghiocei apăruseră deja la începutul lunii februarie. Ei au pregătit pentru Centrul de Excelență pentru copii și tineret al Bibliotecii Județene George Barițiu, Brașov, o planșă frumoasă cu un copac înflorit, cu flori 3D scrise cu cvintete despre citit compuse de ei.
Cu acest prilej, elevii au prezentat și posterele și afișele despre evenimentul ZICI părinților, bunicilor voluntari și invitaților speciali, doamna inginer Alina Curtu, de la Direcția Silvică Romsilva, Brașov sau doamna Camelia Vlad, redactor la Radio România Brașov FM, care au participat, alături de cei mici la activitate.
La bibliotecă, albinuțele au avut parte de un eveniment deosebit, o transmisiune în direct la radio cu ocazia Zilei Internaționale a Cititului Împreună. Alături de mii de ascultători ai postului de radio, am fost norocoși să ascultăm și noi ”Copacul poveștilor” de Bucur Milescu, în lectura doamnei Melania Luana Butnariu, zâna Centrului de Excelență pentru copii și tineret. La lecția de lectură în direct a participat și doamna inginer silvic, Alina Curtu, de la Direcția Silvică Romsilva Brașov, alături de care am plantat an de an copaci în cadrul Proiectului regional ”Natura-Dragostea mea!” pentru a salva Planeta.
În calitate de Mici Ambasadori Îndreptar Digital, în cadrul proiectului județean MASID (Micii Ambasadori și Susținători Îndreptar Digital) au lucrat și redactat, folosind tehnologia și telefoanele mobile, cvintete ecologice cu mijloace tehnologice. Cu această ocazie ei au îmbogățit expoziția realizată cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Atunci au meșterit alte cvintete despre Eminescu și carte, în format digital, pe planșe dar și pe format hârtie.
Micii cititori s-au bucurat de o altă surpriză frumoasă. Fiecare a primit câte un semn de carte cu Coduri QR. Scanând codul cu aplicația QRCode, fiecare a descoperit câte un cvintet despre citit, din cele alcătuite anterior de ei, cu ajutorul aplicației WordArt. Au oferit și invitaților și părinților voluntari aceste amintiri frumoase, arătându-le cum se instalează aplicația și cum se scanează codul.
Cartea ”E și treaba mea!” de Mihaela Coșescu, propusă de Asociația Citim Împreună România în cadrul #ZICI2020, a fost citită cu toată dragostea de doamna bibliotecară Melania Luana Butnariu, zâna-gazdă de la Centrul de Excelență pentru copii și tineret, dar și de copiii prezenți, părinți și invitatul special de la Direcția Silvică. Povestea a fost apreciată și ascultată cu mult interes și a prilejuit numeroase discuții.
Alături de mămicile și bunicile voluntare și cu ajutorul doamnei inginer silvic, am răspuns întrebărilor de genul:
- ”Se poate planeta apăra singură de nedreptate? Cine o poate apăra? Cum?”,
- ”De ce oamenii aleg să facă lucruri nedrepte în raport cu alte ființe? În raport cu natura?”, ”Putem fi solidari cu natura? În ce mod?”,
- ”Ce poți face tu împreună cu colegii sau prietenii tăi pentru o lume mai bună?”
Am învățat de la Sofia, personajul principal al poveștii, că e și responsabilitatea noastră de a lua atitudine, de a nu fi nepăsători față de nedreptățile și suferințele altora sau ale planetei. Am înțeles că E ȘI TREABA NOASTRĂ să apărăm planeta, să fim solidari cu natura și să luptăm împreună cu cei dragi pentru o lume mai bună.
Și pentru că e și responsabilitatea noastră, „CITIM ÎMPREUNĂ PENTRU A VINDECA PLANETA!”, dar, în calitate de membri ai grupului vocal ”Curcubeul Armoniei” noi și ”CÂNTĂM ÎMPREUNĂ PENTRU A VINDECA PLANETA!”. Cu acest prilej, albinuțele ecologice au lansat un manifest muzical pentru mediu sub privirile încurajatoare ale invitaților și voluntarilor.
Bucuria lecturii a continuat și la școală, când fiecare copil a adus de acasă cartea preferată, a prezentat-o și a împrumutat-o unui coleg, apoi am lecturat alte minute bune împreună.
Am încheiat ziua cu zâmbetul pe buze, cu speranța într-o lume mai bună, cu dorința de a repeta activitatea dar și cu credința că dragostea de citit, plăcerea de a cânta, dorința de a salva și vindeca planeta, se poate îmbina frumos și cu… tehnologia.