Transformarea practicii didactice în cadrul Erasmus+ folosind instrumente TIC și metode interactive

În perioada 12-17 mai 2025, două cadre didactice ale Liceului Tehnologic Stefan Hell Sântana, județul Arad, profesor învățământ primar Neag Teodora Alina și profesor învățământ primar Chandler Daniela Monica, au participat la un curs de perfecționare organizat de Europass Teacher Academy, în Valencia, Spania. Mobilitatea a fost finanțată de Uniunea Europeană prin proiectul 2024-1-RO01-KA121-SCH-000201333, Viitorul – învățare în progres. La acest curs au fost prezente cadre didactice din instituții școlare preuniversitare din țări precum: Grecia, Italia, Germania, Polonia, România, Croația, Franța, Ungaria.

Cursul s-a intitulat ICT basic tools for gamification and 21stcentury skil și a avut ca obiective dezvoltarea abilităților profesionale/didactice în domeniul utilizării TIC pentru predare, înțelegerea principiilor gamificării, crearea de lecții interactive care promovează abilitățile secolului XXI, învățarea utilizării instrumentelor TIC pentru evaluarea formativă și sumativă, înțelegerea celor mai bune practici pentru integrarea instrumentelor TIC și gamificare  în procesul de învățare.

Gamificarea în educație reprezintă integrarea elementelor și mecanismelor specifice jocurilor în procesul de învățare pentru a crește motivația, implicarea și performanța elevilor. Aceasta folosește principii precum punctele, nivelurile, recompensele, provocările sau clasamentele pentru a transforma activitățile educaționale în experiențe interactive și captivante.

Gamificarea poate fi un instrument eficient pentru dezvoltarea abilităților esențiale pentru lumea modernă. Competențele secolului XXI, gândire critică, comunicare, colaborare și creativitate și alte abilități precum alfabetizarea digitală, rezolvarea de probleme sau adaptabilitatea, pot fi cultivate prin mecanismele jocurilor, care fac învățarea mai atractivă și practică.

Printre aplicațiile prezentate la curs s-au numărat: Plickers, Genially, Padlet, Blooket, Virtual Classroom, Bitmoji, StoryboardThat, Classtools.net, Suno.

Genially este o aplicație online utilizată pentru a crea prezentări interactive, infografice, jocuri educaționale, escape room-uri digitale, quizuri și alte materiale vizuale dinamice.

Plickers este un instrument interactiv, o modalitate de a crea teste de tip grilă. Elevii răspund doar prin ridicarea unui card (unic prin formă și personalizat), ce este oferit gratuit de aplicația Plickers. Profesorul scanează cardul cu telefonul, iar la finalul testului elevii primesc scorul/ nota pe loc, aplicația afișând pentru fiecare participant la test răspunsurile corecte și pe cele incorecte.

Blooket este o aplicație online educațională care transformă exercițiile și quizurile în jocuri interactive și competitive, fiind extrem de atractivă pentru elevi – inclusiv în învățământul primar. Este o platformă care permite profesorilor să creeze: quizuri sub formă de jocuri, activități interactive, competiții live sau individuale. Elevii răspund la întrebări și câștigă puncte, „monede” sau personaje animate numite blooks.

Virtual Classroom este un concept și o aplicație digitală utilizată pentru a crea un mediu de învățare online, unde elevii și profesorii pot interacționa în timp real, asemenea unei clase fizice. Există mai multe platforme care oferă acest tip de funcționalitate.

Bitmoji este o aplicație care permite crearea unui avatar personalizat sub formă de desen animat. Este foarte populară printre profesori pentru că face lecțiile mai atractive și comunicarea mai prietenoasă cu elevii.

StoryboardThat este o aplicație educațională online care permite crearea de benzi desenate, povești ilustrate și scenarii vizuale. Este ideală pentru învățământul primar, fiind un instrument excelent pentru dezvoltarea creativității și exprimării narative. Poate fi folosită pentru crearea poveștilor ilustrate cu personaje, decoruri și obiecte, construirea benzilor desenate pentru lecții, recapitulare sau prezentări, ilustrarea unor evenimente istorice, tradiții, sărbători.

Go Goals! este un joc de societate educativ, creat de Centrul Regional de Informare al ONU pentru Europa de Vest (UNRIC), destinat să ajute copiii să înțeleagă Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) într-un mod distractiv și interactiv.

ClassTools.net este o platformă gratuită care oferă o varietate de instrumente interactive pentru profesori, menite să facă lecțiile mai captivante și să sprijine învățarea activă. Exemple de instrumente care se pot folosi la clasă: Roata aleatoare, Random group generator, Bingo

Card generator, Crossword generator, Venn Diagram generator, QR generator.

Suno este o platformă inovatoare de generare muzicală asistată de inteligență artificială, care permite utilizatorilor să creeze melodii complete – inclusiv versuri, voce și acompaniament instrumental – pornind de la simple descrieri textuale.

Gamificarea poate transforma educația, dar succesul depinde de o implementare echilibrată, adaptată nevoilor elevilor și contextului educațional.

În cadrul mobilităților Erasmus+ profesorii învață metode de predare inovatoare, își perfecționează comunicarea într-o limbă străină, au acces la bune practice, sunt la curent cu noutățile din domeniu, pot colabora cu profesori din alte țări, au oportunitatea de a descoperi elementele  culturale specifice locului prin excursii, vizite și diverse activități culturale externe.

Participarea la cursuri de perfecționare în cadrul proiectelor Erasmus+ asigură conectarea la cerințele educației moderne prin integrarea tehnologiei în educație și contribuie la dezvoltarea profesională și personală a cadrelor didactice.

* * *

Autoare:
Prof. înv. primar Teodora Alina Neag
Prof. înv. primar Daniela Monica Chandler

 


Încadrare în categoriile științelor educației:

prof. Daniela Chandler

Liceul Tehnologic Stefan Hell, Sântana (Arad), România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/daniela.chandler