Schimbările climatice și efectele lor catastrofale

Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai grave amenințări ale secolului XXI iar una din consecințele acestui fenomen, vizibila de-a lungul anilor, se referă la modificările semnificative și pe termen lung ale parametrilor climatici medii ai planetei, cum ar fi temperatura, precipitațiile și modelele vântului.

Principala cauză a schimbărilor climatice este reprezentată de creșterea concentrației gazelor cu efect de seră în atmosferă. Aceste gaze, cum ar fi dioxidul de carbon, metanul și oxidul de azot, rețin căldura în atmosferă, creând astfel un efect de seră care duce la încălzirea globală, fenomen cu un impact devastator asupra ecosistemelor și a vieții umane.

Ce putem face pentru a proteja mediul? Acțiuni precum: reducerea consumului de energie, promovarea reciclării, adoptarea unui stil de viață sustenabil, conservarea resurselor de apă, plantarea de arbori și protejarea pădurilor precum și extracția și utilizarea responsabilă a resurselor naturale, sunt doar câteva din aspectele cruciale ce ar trebui să se regăsească în eforturile noastre de a salva planeta Pământ.

Din păcate, expresia E atât de cald, încât poți prăji ouă la Soare a devenit o realitate, iar azi, 15 iulie 2024, am avut curiozitatea de a verifica experimental dacă, într-adevăr, temperatura anunțată de meteorologi (39 grade Celsius în aer și peste 50 de grade la nivelul caldarâmului, în jurul orei 15, în localitatea Sic, județul Cluj), îmi va permite să prăjesc un ou, direct pe asfalt, fără foc.

Ei bine, chiar dacă oul nu s-a prăjit în adevăratul sens al cuvântului, el s-a coagulat (neuniform) în mai puțin de 25 de minute… Dar noi știm faptul că asfaltul nu este un bun conducător de căldură, așadar cu certitudine, dacă am fi spart acel ou pe o suprafață metalică (de exemplu, pe o tabla din fier), în aceleași condiții de mai sus, oul nostru s-ar fi prăjit.

Desigur, la prima vedere pare un experiment distractiv pe care îl facem copiilor, într-un context nonformal însă, rezultatul experimentului trebuie să ne pună pe gânduri și să realizăm faptul că protejarea mediului nu este doar o preocupare etică, ci și o necesitate pentru menținerea sănătății globale a ecosistemelor și a societății umane.

Astfel, adoptarea practicilor sustenabile și reducerea impactului asupra mediului sunt esențiale pentru a asigura un viitor sănătos și durabil.

 

prof. Ofelia Cornelia Popa

Școala Gimnazială Ioan Bob, Cluj-Napoca (Cluj) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/ofelia.popa

Articole asemănătoare