Săptămâna verde la grupa mică „Curcubeu”

Programul național „Săptămâna Verde” își propune să atragă atenția asupra mediului, climei, a influenței omului asupra acestor elemente și bineînțeles a schimbărilor climatice drastice pe care le resimțim și care se vor agrava dacă nu se vor lua măsuri imediate. Desigur cel mai important pas este acela de a educa. Săptămâna Verde am desfășurat-o împreună cu grupa mică Curcubeu, în perioada 27-31 martie. Copiii au au fost foarte interesați și încântați de activitățile realizate.

În acest an școlar, ce a debutat cu schimbări majore privind inclusiv structura anului școlar, am primit cu entuziasm și debutul unui nou program național denumit „Săptămâna Verde”. Acest program își propune să atragă atenția asupra mediului, climei, a influenței omului asupra acestor elemente și bineînțeles a schimbărilor climatice drastice pe care le resimțim și care se vor agrava dacă nu se vor lua măsuri imediate. Desigur cel mai important pas este acela de a educa. De a educa populația adultă, dar schimbărilor vor porni de la generația tânără.

Educația este un proces de învățare, de asimilare, de adaptare de cultivare a noilor cunoștințe, abilități și valori. Educația are scopul de a produce schimbări în viața și comportamentul uman. Educația reprezintă fundamentul unei comunități, a unei societăți. De aceea programul „Săptămâna Verde” are acest scop, de a sădi în mintea și inima copiilor necesitatea unor schimbări personale, naționale, globale. Dacă fiecare individ va înțelege importanța comuniunii omului cu mediul, acesta va fi pregătit și va face schimbările necesare.

Copiii de vârste mici, preșcolarii și școlarii mici, pot înțelege cât de că anumite comportamente ale omului pot distruge ceea ce ne este mai drag – Pământul, casa noastră a tuturor. Dacă tai un copac, nu distrugi doar o plantă, ci o întreagă rețea-familie. Copacul este casa păsărilor, insectelor, animalelor mici, rădăcinile sale pot adăposti miliarde de viețuitoare minuscule. Trebuie să înțelegem că fiecare bacterie, plantă sau ființă are un rol bine definit pe această planetă și contribuie la menținerea unui anumit echilibru.

Săptămâna Verde a debutat cu activități dedicate apei, atât de necesară vieții pe Pământ. Așa s-a denumit și activitatea integrată „Apa-elementul esențial al vieții”. În această zi preșcolarii au vizionat un film educativ despre importanța apei, ce s-ar întâmpla dacă nu ar mai exista apă pe Pământ, de ce avem nevoie de apă. Au realizat și un experiment, pentru a înțelege de ce plouă. Prin implicarea copiilor în mod direct în realizarea activităților, se realizează  o învățare eficientă, ce aduce bucurie, curaj și schimbări în mecanismele gândirii copiilor.

În Săptămâna Verde s-au desfășurat foarte multe activități și jocuri în aer liber, cu tematică ecologică. Săptămâna a continuat cu activitatea „Sădește o plantă și te vei bucura de fapta ta!”. Fie că îți îngrijești grădina de legume, de flori, că sădești o floare afară în pământ sau în ghiveci să te bucuri de beneficiile sale în interiorul căminului tău, acțiunile de plantare cu copiii îi îndeamnă nu doar pe aceștia, dar și familiile lor să prețuiască, să ocrotească și să se bucure de bogățiile naturii. Copiii au plantat bulbi și semințe de flori sau legume în ghivece realizate de ei din materiale reciclate, precum PET-urile. Mica grădină au luat-o acasă pentru a îngriji și  observa cum crește și se dezvoltă plăntuța lor.  În curtea grădiniței, au plantat și pomi fructiferi. Periodic o să îi vizităm, o să îi udăm și îngrijim. În câțiva ani copiii vor putea culege roadele muncii lor, fructele și vor observa insectele și celelalte viețuitoare din jurul copacilor(albine, fluturi, păsări, râme etc). Astfel, preșcolarii pot înțelege importanța unui copac.

„Învățăm să reciclăm!” a constat într-o serie de activități de conștientizare a posibilității de a refolosi și reutiliza diverse obiecte sau materiale, și bineînțeles reducerea consumului. Unitatea noastră de învățământ în parteneriat cu serviciul de colectare și ecologizare al orașului Buzău, s-a implicat în colectarea selectivă a deșeurilor. Săptămânal, preșcolarii aduc sacul galben la grădiniță pentru a fi ridicat de firma specializată. În Săptămâna Verde, copiii au realizat diverse obiecte prin refolosirea unor materiale reciclabile, precum jucării, costume, ghivece. Să înțelegem că există posibilitatea de a oferi o altă utilizare/ utilitate obiectelor și că acest lucru ne poate oferi nouă un viitor mai curat și sănătos este un obiectiv pe care îl vom urmării pe tot parcursul anului școlar și nu numai.

Deși în grupa mica, s-au ridicat la înălțime și au transmis mai departe informațiile noi familiilor, prietenilor și comunității. Primul pas a fost realizat și cu orice ocazie vom îmbogăți cunoștințele și experiența copiilor privind necesitatea protejării căminului nostru. La grădiniță formăm adulții de mâine și, dacă ne dorim ca în viitor să ne bucurăm de planeta noastră, trebuie să le explicăm copiilor importanța reciclării și importanța schimbărilor climatice care apar din cauza acțiunilor pe care le realizăm asupra mediului înconjurător.

 

prof. Dănuța-Maria Avram

Grădinița cu Program Prelungit Nr. 18, Buzău (Buzău) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/danuta.avram

Articole asemănătoare