Rolul examenelor Cambridge

Azi, majoritatea celor ce studiază limba engleză optează pentru susținerea unui examen Cambridge. Este un subiect tot mai des întâlnit, dar cum nu este cunoscut de oricine, iată câteva informații care sper să fie de folos celor interesați. Cambridge English constituie o manieră unică în învățarea, predarea și evaluarea limbii engleze.

Acest tip de examen este condus de cercetători de talie mondială și urmărește în mod deosebit:

  • oferirea de excelență în educație;
  • crearea de oportunități reale pentru profesori și elevi;
  • acordă valoare profesorilor, instituțiilor de învățământ și angajatorilor;
  • promovarea învățării limbii engleze ca beneficiu al societății în general.

Iată câteva motive pentru care un părinte ar alege pentru copilul său participarea la un astfel de examen.

1. Ajută la dezvoltarea abilităților de vorbire în limba engleză în situații de zi cu zi.
Examenele Cambridge sunt menite să evalueze modul în care elevii folosesc limba engleză pentru a comunica în situații din viața reală. Profesorii care pregătesc elevii pentru examenele Cambridge transmit acestora abilități de comunicare ce pot fi folosite în viața de zi cu zi, la serviciu și la școală.

2. Există o gamă variată de examene atât pentru începători cât și pentru avansați.
Toate examenele se raportează la Centrul Comun European de Referință pentru Limbi Străine ( CEFR)- standardul internațional de descriere a abilităților lingvistice. Atât pentru profesori cât și pentru angajator este ușor de identificat nivelul de pregătire pe care îl cer.

3. Sunt recunoscute la nivel internațional pentru studii, angajare și imigrare.
Examenele Cambridge sunt acceptate de angajatori și de 20000 de universități din întreaga lume. Constituie un bun prilej de a studia limba engleză, deschid calea către învățământul superior și sporesc șansele de angajare.

Examenele Cambridge sunt de diferite tipuri:
A1 Starters,
A1 Movers
A2 Flyers
Toate acestea se adresează elevilor de 7-12 ani (YLE- Young Learners of English)
A2 KET- Key English Test ( pentru elevi de 13-17 ani),
B1 PET -Preliminary English Test ( pentru elevi de 13-18 ani).
B2 FCE- First Cambridge English
C1 CAE – Cambridge Advanced English ( pentru candidați de peste 18 ani)
C2 CPE- Cambridge Proficiency English
B1 BEC – Business Preliminary Cambridge
B2 BEC Vantage – Business Vantage
C1 BEC Higher – Business Higher

Aproximativ toate aceste examene cuprind trei probe:
Reading and Writing( Citire și Scriere)
Listening ( Ascultare)
Speaking ( Vorbire)

Candidații pot opta pentru a susține examenul pe calculator computer based, sau clasic, paper based, cu excepția probei de vorbire care se desfășoară oral. În ziua examenului candidații nu au voie să acceseze telefonul mobil, trebuie să aibă asupra lor actul de identitate, stilouri, creioane, radiere și o sticlă cu apă.

Elevii optează pentru aceste examene fie pentru a echivala proba de admitere în cazul în care doresc să urmeze un liceu cu profil bilingv, fie pentru echivalarea probei de admitere, dacă doresc să studieze limba engleză în regim intensiv în clasa a V a, fie pentru a-și aprofunda cunoștințele deja dobândite.

Certificatele dobândite deschid uși spre o educație de calitate, îmbunătățesc oportunitățile de angajare și pentru că sunt recunoscute la nivel global cresc oportunitatea de a studia și a lucra acasă sau în străinătate.

Mai mult de 5,5 milioane de oameni susțin acest tip de examen în fiecare an. Există peste 50000 de centre de pregătire în lume care îndrumă elevii pentru a susține astfel de examen.

Introducerea acestor examene a condus la creșterea interesului pentru studiul limbii engleze în rândul elevilor și a preocupării lor de a concretiza cunoștințele de limba engleză în certificate recunoscute internațional. Profesorii beneficiază de o provocare profesională și o materializare minunată  pentru efortul de a pregăti elevii. Pentru școală, înseamnă o apreciere distinsă în rândul comunității pentru interesul manifestat de a aduce aproape de elevi această modalitate de testare recunoscută la nivel internațional.

 

prof. Doina Cristea

Școala Gimnaziala Vasile Cristoforeanu, Râmnicu Sărat (Buzău) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/doina.cristea

Articole asemănătoare