Redescoperirea plăcerii pentru lectură

Apetitul pentru lectură a scăzut dramatic din cauza promovării gadget-urilor, a internetului, din cauza aspectelor financiare. Nu dispunem de suficiente resurse financiare pentru a cumpăra, dar nu este o scuză. Încă, mai există biblioteci și putem împrumuta din fondul acestora.

„Cartea este un dar pe care îl deschizi din nou și din nou.” Garrison Keillor

Este sau nu, cartea un dar? Doar gândindu-ne că lectura reduce stresul pentru că abate atenția de la problemele zilnice și ne transpune în lumea textului, putem spune că este un dar incomparabil.
Câte cărți mai primim drept cadou? Oferim cărți în dar?  Ne oferim cărți?
Este important să citim cât se poate de mult, lectura ne schimbă ca oameni, ne schimbă în bine, ne schimbă orizontul de cunoaștere, paradigmele gândirii.
De asemenea, este esențial să intrăm în librării să cumpărăm cărți, să ne apropiem de cărți răsfoindu-le, să redescoperim plăcerea pentru lectură.

„Copiii devin cititori în poala părinților lor”. Emilie Buchwald (autoare americană)

În cazul copiilor, pasiunea lecturii este o deprindere la care contează foarte mult implicarea părinților. Dacă în primele luni de viață copiii învață inconștient din ceea ce văd în jur, când ajung la vârsta preșcolară au nevoie de o îndrumare către o direcție bună de învățare.

Este important să cultivăm pasiunea cititului la micuți, pentru că informațiile și cultura dobândite din cărți îl vor însoți toată viața.
Copiii deprind obiceiul cititului prin forța exemplui, după ce au observat la părinții lor această preocupare, mai târziu la grădiniță și în școală. Lectura este una dintre acele deprinderi pe care trebuie să și le însușească copilul și reprezintă o responsabilitate împărțită între părinți, cadre didactice și mass media.

Totul începe acasă cu puterea exemplului. Un părinte care citește este un bun exemplu pentru copilul său. Un părinte care merge împreună cu copilul în librării și la târguri de carte, la diferite evenimente culturale este un alt exemplu pozitiv.  Introducerea lecturii trebuie făcută treptat, încă de la un an, poate și mai devreme.

Apoi intervine obligația dascălului să promoveze lectura, să facă o apropiere între copil și carte. Nu trebuie să impună ”lectura obligatorie” ci să sporească curiozitatea  copiilor cu privire la lectură, la textul citit, asupra lumii care se află între coperțile unei cărți.
Copii cărora li se citește de mici vor învăța și cu mai multă ușurință să fie ei înșiși buni cititori.

Asocația OvidiuRo și Fundația Progress au semnat un parteneriat de colaborare prin care își propun să se susțină reciproc în implementarea proiectelor ce încurajează accesul copiilor la cărți – Fiecare copil merită o poveste, respectiv Ora să ȘTIM.

Fiecare copil merită o poveste este un program pilot de stimulare a lecturii în grădinițe și acasă și de dezvoltare a vocabularului. Actiunea se adresează cu precădere copiilor din zone rurale defavorizate și profesorilor lor, la nivel național. Până la finalul anului 2019, programul va ajunge în fiecare dintre județele țării.

Fiecare copil merită o poveste aduce un set de intervenții care se adresează în special zonelor sărace din fiecare județ: Prima Carte pentru copiii care nu au acasă nici măcar o carte; centre de bibliotecă pentru cele mai defavorizate grădinițe rurale; dezvoltarea Rețelei Naționale a Profesorilor pentru Literație Timpurie. Programul a ajuns în 12 județe, cu un total aproximativ de 20.000 de preșcolari care au primit o carte pentru acasă și peste 100 de grădinițe care au primit un centru de lectură – GrădiBiblioteca.

Numai prin lectură, prin instruire orice individ poate fi un om liber, indiferent de mediul din care provine. Dar trebuie să aibă acces la educație, la carte. Pentru a se dezvolta, pentru a evolua ca om, trebuie să se instruiască permanent, să citească.

Miron Costin scria, în „De neamul Moldovenilor”: „Căci nu este alta mai frumoasă și mai de folos în toată viața omului zăbavă, decât cetitul cărților“. Mai sunt valabile în aceste vremuri moderne înțeleptele vorbe ale cronicarului moldovean?

Lectura îi ajută pe copii să își exprime empatia, bunătatea și curajul.  Cartea umanizează, pune cititorul în valoare. Cărțile aduc înțelepciune, dar și foarte multă bucurie! Cartea trebuie sã ne însoţeascã permanent! Îndemnul lui Tudor Arghezi din opera „Testament” reprezintă ilustrarea a ceea ce ar trebui sã fie deprinderea firească spre citit:

“Cartea mea-i fiule, o treaptã. Aşeaz-o cu credinţã cãpãtâi .”

Webgrafie:
hyperliteratura.ro/ce-se-petrece-in-creierul-tau-cand-citesti-o-carte-buna/
www.romedic.ro/lectura-in-dezvoltarea-copilului-scolar-0P32696
www.ovid.ro/author/userovr/

 

prof. Daniela Voicu

Grădinița cu Program Normal Limanu (Constanţa) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/daniela.voicu1

Articole asemănătoare