Puterea eșecului

Ideea eşecului îi poate determina pe cei mai mulţi dintre oameni  să renunţe fără ca măcar să încerce. Însă succesul este pentru cei mai mulți un gând cu puteri magice.
Deşi oamenii detestă să fie consideraţi rataţi şi îşi doresc să fie priviţi ca persoane de succes, numai prin intermediul unor eşecuri se poate ajunge la cele mai multe reuşite din viaţă. De regulă, „eşecul” sau „succesul” depind aproape în întregime de punctul de vedere al celui care priveşte.

Succesul  înseamnă să treci de la un eșec la altul  fără a-ti pierde entuziasmul. -Winston Churchill

Eşecul este uneori provocat de lipsa unor cunoștințe necesare pentru a face faţă anumitor situaţii, dar eşecurile pot fi un mijloc important de a învăţa, ele furnizează combustibilul pentru cele mai mari realizări şi succese din viaţă. Eşecul este o componentă a vieţii, care poate avea asupra noastră un impact pozitiv sau negativ. Obstacolele sau insuccesele pe termen scurt pot contribui la reuşita viitoare dacă ne concentrăm asupra oportunităţilor care ni se oferă şi nu asupra piedicilor.

Insuccesele sunt  o oportunitate de a învăţa şi de a progresa, în vreme ce reuşita poate duce la mulţumire de sine şi stagnare.  În cele din urmă, învăţăm să acceptăm faptul că ceea ce majoritatea oamenilor numesc eşec este doar un obstacol temporar şi în același timp o parte esenţială a vieţii. Un astfel de insucces este doar o competiţie în desfăşurare. Această lecţie de viață importantă ne poate ajuta să înţelegem că singurele eşecuri reale apar atunci când încercăm să ocolim provocările care merită riscul sau atunci când refuzăm să învăţăm din greşeli.

Succesul şi eşecul nu sunt incompatibile, majoritatea înfrângerilor nu sunt decât competiţii care pot sta la baza construirii fundaţiei succesului. Uneori, când dorim să descoperim succesul care se ascunde în spatele unei înfrângeri, secretul se află în schimbarea perspectivei.

Ne putem trăi viaţa mai din plin, pentru că oamenii sunt fiinţe minunate. Trebuie doar să înţelegem că provocările sunt, de fapt, oportunităţi mascate, diferenţele pot fi o binecuvântare, greşelile sunt ocazii de a învăţa, când ne dăm toată silinţa şi suntem dispuşi să învăţăm, reuşim întotdeauna, chiar dacă nu obţinem rezultatele pe care le speram. Reacţiile negative sunt un indiciu al unui succes ce urmează să se materializeze.

Nu renunţa la încercări, încercările repetate înseamnă de fapt o formulă a SUCCESULUI!!

 

prof. Daniela-Elena Ionele

Colegiul Tehnic A.T.Laurian, Agnita (Sibiu) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/daniela.ionele

Articole asemănătoare