Mobilitatea de grup a elevilor, care s-a desfășurat în Grecia, Katerini, este a doua din cadrul proiectului Erasmus Plus KA1-2023-1-RO01-KA121-SCH-000129191, proiect acreditat în domeniul Educației școlare. Mobilitatea a avut loc în perioada 19-24 mai 2024, la școala Platon.
La mobilitate au participat 20 de elevi din clasele a X-a și a XI-a de la Colegiul Național „Samuil Vulcan”, Beiuș.
Aceștia au fost selectați conform unei proceduri ce a presupus un test de evaluare a competențelor scrise și orale de limba engleză, crearea unui afiș digital, redactarea unei scrisori de motivație. Elevii au fost însoțiți și coordonați de 3 profesori însoțitori, prof. Mihaela-Irina ILIEȘ, directorul Colegiului Național „Samuil Vulcan” și coordonatorul proiectului acreditat, prof. Ioana-Lăcrimioara RADA, profesor de limba franceză-engleză și asistent coordonator al proiectului, și prof. Alina-Claudia BORNUZ, membru în Comisia de management și implementare a proiectului.
Activitățile din cadrul mobilității au vizat în special două dintre obiectivele pe care ni le-am asumat prin acreditare, și anume: promovarea patrimoniului cultural european în rândul elevilor și îmbunătățirea stării de bine emoționale a elevilor. Pe lângă acestea, elevii au avut oportunitatea de a-și îmbunătăți competențele de comunicare în limba engleză, dar și de a a-și dezvolta competențele sociale și interculturale.
Printre activitățile mobilității amintim: jocuri pe echipe, atelier de muzică, atelier de dansuri grecești, toate desfășurate în aer liber, rezolvare de ghicitori logice, prezentări pe tema patrimoniului cultural european, vizite culturale la Katerini, Muntele Olimp, Salonic, Meteora (obiectiv înregistrat în Patrimoniul Mondial Unesco din anul 1988).
În cadrul unui chestionar de feed-back, elevilor li s-a cerut să scrie câteva rânduri în care să descrie experiența trăită în Grecia, așa cum au perceput-o ei ca urmare a participării la mobilitate. Iată ce ne-a împărtășit eleva Ruxandra CORNEA, elevă în clasa a XI-a B, profil Științe ale Naturii, participant la mobilitate:
„Experiența trăită in Grecia a fost extraordinară! O experiență din care am învățat multe lucruri noi, am legat prietenii, mi-am dezvoltat abilitățile sociale și lingvistice într-un ambient plăcut alături de oameni extraordinari! Și, de asemenea, am aflat lucruri noi despre cultura greacă.”
Vanesa Nicole BENCHIȘ, elevă în clasa a X-a B, profil Științe ale Naturii, descrie experiența în felul următor:
„A fost o experiență pe care aș repeta-o, datorită locurilor vizitate și a cunoștințelor acumulate despre Grecia. În plus, am fost fascinată de tradițiile și obiceiurile acestei țări. A fost interesant să aflu și despre programa școlară și modul în care se desfășoară cursurile în Grecia. Mi-aș îndemna prietenii să participe la o astfel de experiență.”
În urma participării la mobilitatea din Grecia, Katerini, rezultatele nu au întârziat să apară. Atât elevii, cât și profesorii participanți la mobilitate, au învățat să prețuiască atât patrimoniul cultural european (cu tot ceea ce presupune el – patrimoniu cultural material, dar și imaterial), cât și patrimoniul cultural național. În plus, starea de bine emoțională a elevilor a fost îmbunătățită, prin desfășurarea de activități în aer liber sau în natură și prin integrarea într-un grup compact. Au fost îmbunătățite și competențele de comunicare în limba engleză, atât competențele orale, cât și cele scrise. În urma interacțiunii cu elevii din școala gazdă, au fost dezvoltate competențele interculturale și cele sociale.
Mobilitatea din Grecia a fost a doua din cadrul proiectului acreditat. 30 de elevi au fost selectați în grupul țintă al proiectului. 10 dintre aceștia au participat la mobilitatea din Uppsala, Suedia, iar alți 20 de elevi au participat la mobilitatea de grup desfășurată în Grecia, Katerini.