Fenomen prezent în societate, caracterizat printr-un dezechilibru comportamental între două persoane sau entități sociale, bullyingul este o conduită intenționată, bazată pe dorința unui individ sau grup de indivizi de a câștiga putere, prestigiu, autoritate punându-i pe alții într-o poziție de inferioritate. Arsenalul folosit este intimidarea, terorizarea, brutalizarea, atât fizică cât și verbală, cât și digitală. Se creează o stare de conflict care nu poate fi depășită decât dacă se conștientizează existența acestui fenomen.
Din cauza anturajului, unii oameni (buni) ajung să facă lucruri rele. Lupta împotriva bullyingului începe cu identificarea acestui fenomen și continuă cu intervenția și soluționarea acestuia. Educația are un rol în prevenire, punându-și accent pe latura morală, spirituală, civică. Ea trebuie să fie permanentă și constantă, începând cu vârstă fragedă a copilăriei și terminând cu vârsta maturității.
Identificarea are legătură cu două aspecte. Primul aspect se referă la motivele pentru care unele persoane recurg la bullying. Unii au avut modele negative în familie și societate, unii au fost victime ale tiraniei în trecut, alții au răni sufletești nevindecate, amestecate cu incompetența. Toate aceste motive aduc către un comportament abuziv.
Al doilea aspect se referă la obiectul atenției agresorului sau grupului de agresori. Sunt vizate persoanele singure care nu socializează , oamenii considerați diferiți din cauza oricărui aspect, cei cărora le lipsește încrederea de sine și nu ripostează.
Soluțiile de rezolvare pot fi individuale sau instituționale. Cele mai eficiente și la îndemână sunt soluțiile individuale. Păstrarea echilibrului între latura spirituală și cea materială este esențială. Cultivarea valorilor morale în familie și societate bazate pe iubirea dezinteresată a semenilor ne va îndepărta de bullying, în sensul de a nu devenii agresivi.
Dacă o să cădem victimă acestui fenomen, întotdeauna să fim înțelepți și să ne păstrăm calmul fără să reacționăm. În felul acesta, interesul pentru persoana noastră va scădea, nu ne vom răzbună răspunzând cu aceeași monedă, pentru ca problema să nu se agraveze. Vom evita oamenii și situațiile care favorizează bullyingul.
Vorbirea blândă, manierată va îndepărta furia. În unele cazuri, tăcerea și părăsirea locului nefavorabil are efect. Tăcerea arată că ești puternic, matur și ai stăpânire de sine, calități pe care agresorul nu le are. Comunicarea cu o persoană calificată, matură, cu experiență, anunțarea organelor competențe este primul pas spre rezolvarea dificultăților apărute.
În concluzie, să nu ne descurajăm în fața acestor situații stresante, care întotdeauna au (trebuie să aibă) o rezolvare.