Pandemia cu Covid-19 a afectat direct și învățământul astfel, începând cu martie 2020, activitatea de predarea s-a desfășurat pentru o lungă perioadă exclusiv online, astfel fiind înlocuite întâlnirile față în față dintre profesori și elevi cu întâlniri prin intermediul mediului virtual.
Trecerea în mediul online a fost o provocare atât pentru profesori cât și pentru elevi. Profesorii au trebuit să găsească metode diferite de predare, metode prin care să le capteze atenția elevilor, chiar dacă ei nu erau în clasă ci acasă. Astfel, fiecare profesor a încercat să folosească anumite aplicații pe care să le folosească în predare astfel încât să-i motiveze pe elevi.
Începutul nu a fost ușor pentru că era ceva nou, a fost un lucru cu care mulți profesori au trebuit să se obișnuiască – nu erau mulți cei care urmaseră cursuri pentru predarea online. A fost o provocare pentru profesori, deoarece au trebuit să schimbe modul de transmitere a cunoștințelor și modul de evaluare a elevilor. Au integrat noile tehnologii digitale în predare. Pentru ca predarea să fie cât mai eficientă și mai atractivă, foarte mulți profesori au urmat cursuri speciale pentru predarea online.
Școlile au optat pentru platforme educaționale oferite de Google (Google Classroom și Google Meet) sau Microsoft (Microsoft Teams). Pentru fiecare domeniu din Suita Google for Education sau Microsoft Education, administratorul școlii a creat adrese de email utilizatorilor din școala respectivă. Astfel conectare dintre profesori și elevi a devenit facilă.
Profesorii s-au familiarizat cu aplicații precum ASQ, Quizziz, Padlet, Kahoot, Wordwall, Learningapp, Liveworksheets, etc. În aceste aplicații se pot utiliza resurse create de alți profesori sau fiecare profesor își crează resursele proprii. Aplicațiile conțin jocuri de tipul: cuvinte încrucișate, quiz-uri, puzzle-uri, rebusuri, prezentări audio/video, gurpări pe perechi. Acestea pot fi folosite atât în timpul lecțiilor cât și ca teme de lucru pentru acasă.
Nici pentru elevi nu a fost și nu este o perioadă emoțională ușoară pentru că lipsa interacțiunii fizice cu colegii de clasă îi fac să nu se concentreze la fel de bine ca la școală. Unii elevi cred că nu va observa nimeni dacă lipsesc de la anumite ore sau dacă nu participă efectiv la lecție. Elevii trebuie să fie conștienți că școala continuă și online. Pentru a putea participa la acest mod de educație la distanță, și elevii au fost nevoiți să-și dezvolte competențele digitale.
Predarea în online are avantaje și dezavantaje. Dintre avantajele predării online, putem aminti:
- unele materiale didactice sunt mai interactive deoarece pot avea și părți multimedia
- materialele se distribuie repede
- elevii au acces rapid la materiale
- materialele pot fi accesate de oriunde și oricând
- fiecare elev poate studia materialele în ritm propriu
- elevii învață multe noțiuni noi cu ajutorul unor aplicații atractive.
Dintre dezavantajele învățării online, enumerăm:
- dificultățile întâmpinate în utilizarea tehnologiei sau lipsa tehnologiei
- randamentul și capacitatea de concentrare a elevilor scade în unele cazuri
- testarea nu este foarte eficientă – unii elevi au tendința de a copia
- elevii nu mai interacționează între ei, astfel fiind afectate relațiilor lor sociale.
Activitățile de predare online nu au același efect educațional fără un efort suplimentar considerabil, dar profesorii încearcă, prin intermediul acestor activități la distanță, să găsească cele mai eficiente metode de educare a elevilor.
Bibliografie
1. CRISTEA, S. Dicționar enciclopedic de pedagogie. Volumul I. București: Didactica Publishing House, 2015, ISBN 978-606-683-295-3
2. https://creeracord.com/2020/07/29/9-moduri-in-care-predarea-online-trebuie-sa-fie-diferita-fata-de-predarea-fata-in-fata/
3. https://oradeatechhub.ro/blog/cum-sa-predai-online-intr-un-mod-interactiv-sfaturi-si-platforme/
4. https://er.educause.edu/articles/2020/3/the-difference-between-emergency-remote-teaching-and-online-learning
5. www.dascalidedicati.ro/invatarea-online-avantaje-si-dezavantaje/