Povestea lui ZICI 2022

ZICI – Ziua Internațională a Cititului Împreună. N-am încercat niciodată până în anul acesta și cu siguranță a fost un eveniment binevenit, plăcut pentru copii și pentru noi, cadrele didactice participante, care am văzut sclipirea din ochișori. Pare că s-a mai aprins o luminiță. Da, la grădiniță sau la școală citim în fiecare zi dar o zi în care citim „împreună” cu milioane de copii din lumea întreagă este o zi și o ocazie deosebită. Povestea este altfel gustată, personajele trăiesc, zâmbesc și acționează altfel atunci când trăirea este împreună. Energia este alta și te face să simți că faci parte din marea lume a oamenilor care descifrează codul scrisului.

Despre valențele formative ale lecturii s-a vorbit mult: unii înțeleg importanța și bogăția pe care o oferă cititul, alții găsesc cititul ca fiind tema aceea pentru acasă și corvoada care ne înghite zilele de vacanță și timpul care ar putea fi folosit on-line cu prietenii. Încă de la grădiniță citim; citim imagini adică imaginea ne transmite un mesaj.  Apoi, la școală, în primii ani începem să fim detectivi și decodăm litere, cuvinte, texte întregi. Lumea devine mai mare, universul se lărgește, orizontul se îndepărtează și cu trecerea timpului ne dăm seama că oricât am citi niciodată nu citim destul pentru a afla tot ce se poate din cărți. Din cărți aflăm mult mai multe informații decât din conversații. Cărțile ne îmbogățesc vocabularul și ne este mult mai ușor să exprimăm ceea ce trăim, ceea ce simțim sau ceea ce știm.

Ideea de a citi împreună aduce speranța că se deschid mai multe minți. Unii copii au privilegiul de a citi împreună cu familia dar acest lucru nu se întâmplă cu copiii care provin din medii defavorizate. Dacă acești copii care provin din medii defavorizare au șansa de a frecventa școala sau grădinița viața lor se poate schimba. Citim împreună, trăim energia de grup data de o poveste, poate un fior ne împinge să ne mai dorim să citim, poate data viitoare, când luăm o carte în mână, ne dorim să aflăm ce conține și ce putem afla din paginile ei. La fel pot gândi milioane de copii din întreaga lume.

La Grădinița Zencani, structură a Școlii Gimnaziale ”Sf. Ilie” am adoptat evenimentul ZICI 2022. Cu emoții pentru copii: povestea nu le-a mai fost citită, ca de obicei, de doamna educatoare. Am avut un invitat, pe d-l director al școlii care a fost alături de noi și a pus umărul la aprinderea scânteii din priviri citindu-ne o poveste. Dar oare ce poveste să alegem? Poate Creangă ar fi mai potrivit, este povestitorul nostru național. Dar poate Frații Grimm sau Andersen ne-ar ”picta” mai bine imaginea copilului și a inocenței din țări îndepărtate. Alegerea e grea! I-am avut alături și pe elevii clasei pregătitoare însoțiți de d-na lor învățătoare. Dacă sunt prezenți și colegii noști mai mari înseamnă că treaba e serioasa. Oare ce poveste vom asculta? Oare ce ne spun imaginile? Dar când a trecut timpul?  Mai vreeeem… Când mai este ZICI? Doar în 2023…e departe dar până atunci mai este ziua bibliotecii și poate ziua cititorilor dar nu trebuie să căutăm anume o zi.  Poți să ZICI în fiecare zi!

 

prof. Cristina Antal

Școala Gimnazială Sfântu Ilie, Toplița (Harghita) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/cristina.antal

Articole asemănătoare