Pasiunea. Motivaţia

Pasiunile noastre sunt deseori iraţionale şi se războiesc cu logica şi raţiunea.
Ce te motivează pe tine ca om? Crezi ca o motivaţie intrinsecă se manifestă doar la vârsta copilăriei, prin dorinţa unui copil de a cunoaşte, de a şti cauza fenomenelor ce se produc în jur?

PASIÚNE – Sentiment foarte puternic, generat de o dorință arzătoare sau de o înclinare irezistibilă.

„O pasiune n-are nevoie de motivări. Ea nu cere neaparăt să fie înţeleasă şi explicabilă. Dimpotrivă, începe acolo unde nu mai e nimic de explicat, sfârşind abia când simte din nou nevoia de lămuriri”, spunea Octavian Paler.

Pasiunea există în fiecare şi se manifestă măcar o fracţiune de secundă în viaţă, pentru fiecare, trăind însă atâţia ani cât omul o lasă să se manifeste. Indiferent cât de tare te străduieşti, nu îti poţi da seama care e pasiunea ta gândindu-te la ea. Trebuie să acţionezi şi să cauţi adevărul, de la interior către exterior. Pasiunea nu poate fi găsită cu capul pentru că trăiește în inimă.

Să pornim cu două definiții: motivaţia intrinsecă vs motivaţia extrinsecă.

Motivaţia intrinsecă se referă la motivația care vine din interiorul unui individ şi nu din recompense exterioare, cum ar fi banii, cadourile sau notele de la școală.

Motivaţia unui individ vine din plăcerea de care acesta se bucură atunci când duce o sarcină la bun sfârşit sau vine dintr-un sentiment de satisfacţie când lucrează într-un proiect, reuşeşte prin propriile puteri, ajuta o persoană draga şi multe altele.

O persoană cu o motivaţie intrinsecă va lucra pentru că este distractiv şi îi face plăcere. Sau, o persoană cu o motivaţie interioară puternică va încerca să găsească soluţii la o problemă datorită faptului că e extrem de implicat în ce face.

Motivaţia extrinsecă se referă la motivaţia care vine din recompensele si darurile celorlalţi. Factorii motivaţionali sunt externi, sub forma unor recompense, bani sau note, care oferă satisfacţie, recunoaştere.

O persoană cu o motivaţie extrinsecă va lucra la o sarcină chiar dacă nu va avea un interes profund, dar va avea în considerare toată satisfacţia îndeplinirii acesteia. Recompensele pot fi minore, un simplu zâmbet, dar şi majore, faima sau puterea. De exemplu, un elev motivat extrinsec va reusi să termine toate temele pană la sfârşitul săptamânii pentru că va ştii că pleacă în excursie.

La fel suntem şi noi adulţii,avem nevoie de o scânteie pentru a aprinde dragostea sau a trezi interesul pentru ceva ce ne-a plăcut în copilărie, avem nevoie de acea motivaţie interioară pentru  a ne motiva şi a căuta în cufărul copilăriei şi a aduce aceea amintire în viaţa noastră actuală.

Un cuplu de cercetători, Richard Ryan si Edward Deci, care au dezvoltat o teorie în anii 2000 care acum este teoria motivatiei, cea mai predata în cele mai mari universităţi din lume, au spus asa: „Că noi nu suntem doar câini de dresat cu baţ si bomboană.”  Dacă vrem echilibru emoţional şi dacă vrem motivaţie internă şi depăşirea mediocrităţii, avem nevoie de alte resurse.

Fiecare fiinţă  umană se naşte cu trei nevoi psihologice de bază, un  CIA din care facem parte cu toţii:
nevoia de Competenţă,
nevoia de Interconectare
nevoia de Autonomie.

Cu toţii ne naştem cu aceste trei nevoi şi nu ne părăsesc toată viaţa, si tot ce încearcă fiecare fiinţă umană să facă, conştient sau nu prin fiecare acţiune, efort, comportament demonstrat, este să îşi satisfacă una sau alta dintre aceste trei nevoi.  În momentul în care toate trei nevoile sunt satisfăcute simultan se instalează în fiecare fiinţă  umană, o stare de bine, de echilibru.

Componentele motivaţiei sunt cunoscute sub denumirea generică de factori motivaţionali, de motive sau trebuinţe. Dintre aceste componente, în literatura de specialitate sunt mentionate: trebuinţa, impulsul, dorinţa, intenţia, valenţa, tendinţa, aspiraţia şi interesul.

Nu putem vorbi de existenţa unor forte dinamice, motivaţionale, numai prin ele însele, ci totdeauna în relaţie cu obiectele, rezultatele, situațiile care le satisfac si cerinţele cărora le corespund, reflectate în mintea omului sub formă de imagini, idei, convingeri, aspirații etc. Nu există om doar motivat intern sau doar extern, suntem cu toții într-o combinaţie pentru a trăi într-un echilibru.

„Cine este orb? Cel care nu vede alta lume. Cine este mut? Cel care nu poate sa spună un gând frumos despre soarta lui. Cine este sărac? Cel care este încurcat de prea multe dorințe. Cine este bogat? Cel care este fericit cu soarta sa!’’ proverb indian.

Bibliografie :
1. Cosmovici, A. (2005). Psihologie generală. Iași: Polirom.
2. Pânișoară, I.O. (2003). Comunicarea eficientă. Metode de interacțiune educaionala. Iași : Polirom.
3. Pânişoară G., Pânişoară, I.O.(2005). Managementul resurselor umane (ed. II). Iaşi: Polirom.
4. Zlate, M. (1999). Psihologia mecanismelor cognitive. Iași : Polirom.

prof. Floriana Necula

Școala Gimnaziala Șelaru (Dâmboviţa) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/floriana.necula

Articole asemănătoare