Pași spre viitor cu Erasmus+. Open to the Future!

Activitățile Proictului Erasmus+ ”Open to the future!” au avut un efect direct asupra vieții cotidiene a elevilor ei, întrucât abordează multe dintre provocările reale cu care se confruntă societatea modernă: protecția mediului, inovațiile tehnologice, energia, sănătatea etc. De asemenea, prin intermediul proiectului Erasmus+, au fost abordate o gamă largă de alte aspecte legate de mediu, care includ poluarea, deșeurile, protejarea habitatelor naturale.

Cu ocazia reuniunii –mobilității de la Parvo osnovno uchilishte „Sveti Sveti Kiril i Metodii”, Gotse Delchev, Bulgaria, 29 mai – 3 iunie 2023, Programul Erasmus+ a mai făcut un pas în istoria educației școlare din Europa. Prin invitația de a i se alătura adresată către 4 țări partenere din Europa – România, Grecia, Italia și Portugalia, programul Erasmus+ nu a crescut doar din punct de vedere geografic și în ceea ce privește numărul de școli participante, ci a dezvoltat relațiile de parteneriat dintre școlile membre, oferind elevilor săi oportunități de învățare la standarde europene.

Prima zi a debutat cu un program intens și atractiv, presărat cu diverse activități precum: La pas prin Gotse Delchev, discuții informale cu oameni de specialitate, dezbateri pe teme de mediu cu informații interesante despre energia verde și gesturile prin care fiecare dintre noi poate proteja planeta și poate contribui la un viitor sustenabil.

Deschiderea oficială a programului Erasmus a avut loc în sala de festivități a școlii, unde au fost prezentate momente muzicale, suită din muzica tradițională a Bulgariei, scenete, ateliere creative, evenimente speciale, un program alternativ cu un puternic accent educativ, activ și interactiv, diferit, menit să inspire copiii să exploreze creativitatea sub toate formele ei.

Dezbaterea desfășurată sub tema “Owning our future. Eco products” a fost moderată de  dna Nadya Dineva, coordonatorul Proiectului Erasmus+ și a reunit elevi și profesori din țările participante la mobilitate. Caracterul integrat al programului acoperă învățarea în orice context formal, nonformal sau informal, fiind consolidat pentru a stimula parcursuri de învățare flexibile, care să le permită elevilor să dobândească și să își îmbunătățească cunoștințele, aptitudinile și competențele de care au nevoie pentru dezvoltarea personală și pentru a fructifica la maximum oportunitățile secolului XXI.

Programul a continuat cu un tur al școlii și o activitate sub forma unor discuții libere cu invitați de specialitate, oferind o șansă unică de a înțelege în profunzime cum funcționează o acțiune Erasmus, cu întrebări punctuale despre programul Erasmus și despre subiectele de educație, de actualitate de pe scena europeană.

În cea de a doua zi, activitățile au continuat la Școala „Sveti Sveti Kiril i Metodii” cu workshop ”Owning our future. Eco products”. Activități eTwinning. Elevii au avut acces la informații despre problemele de mediu cauzate de generarea deșeurilor de ambalaj, într-un mod creativ. Astfel, elevii au fost împărțiți în echipe mixte, sub îndrumarea profesorilor au participat la diferite activități de mediu, lăsând spațiu elevilor de a genera propriile lor conexiuni și a găsi singuri soluțiile. Obiectivul activității –prevenție, reducere și reutilizare.

Strategiile folosite i-a ajutat pe elevi cum să colecteze selectiv deșeurile, cum să reducă consumul și alte măsuri practice de protejare a mediului, în viața cotidiană cu ajutorul anumitor tehnici si a unui robot educational. Scopul programului fiind de a educa elevii asupra problemelor actuale de mediu și a-i ghida spre implementarea de bune practici axate pe colectarea separată și reciclare.

Programul a continuat cu ateliere –  tehnici de realizare a felicitărilor digitale, ateliere de bune practici. Activitatea s-a finalizat cu o expoziție de bune practici conținând descrierea tuturor mini-proiectelor implementate și impactul acestora asupra elevilor participanți, cadrelor didactice și comunității locale.

Activitățile de învățare au continuat in zilele următoare cu o excursie în Sofia și o vizită –activitate practică la Microsoft –Dream Space. În acest context, elevii au participat la activități practice de programare creativă cu Micro:bit și MakeCode. Programul și-a propus să dezvolte abilități de programare, gândire critică, identifcare și rezolvare de probleme. Elevii s-au familiarizat cu plăcuțele micro:bit și componentele lui, realizând aplicații practice, au descoperit informații despre diferite concepte cu anumite facilități principale, cum ar fi: iluminare inteligentă, muzică ambientală, iluminare controlată sonor.

O plimbare prin Sofia a fost un prilej de a descoperi istoria sa, plină de culoare, arhitectura construcțiilor turcești, a celor occidentale, toate într-o capitală europeană vibrantă. Locuri vizitate în Sofia: Biserica Sf. Sofia, Catedrala Sf. Alexandru Nevski, Biserica Sf. Gheorghe, Amfiteatrul Serdica, Bulevardul Vitosha, Palatul Regal, ruinele orașului Serdika, Teatrul Național ”Ivan Vazov”, Palatul Național de cultură.
Ultima activitate din cadrul mobilității din Bulgaria s-a încheiat la școala gazdă cu prezentarea celor două acțiuni: prezentarea proiectelor ”Owning our future. Eco products” și festivitatea de înmânare a certificatelor Erasmus.

Fiecare proiect realizat este o oportunitate de învățare pentru elevii și profesorii Școlii Gimnaziale ”Petre Ghelmez” din București.
Rezultatele și beneficiile sunt multiple: informarea, schimb de idei, transfer de practici creative, acces la materiale didactice, perfecționarea limbilor străine în contexte reale, dezvoltarea competențelor și diversificarea activităților educaționale cu suport tehnologic modern.

La nivel atitudinal, proiectul Erasmus+ poate crește sau susține motivația elevilor și a cadrelor didactice, prin noi provocări, idei, sprijin reciproc și recunoaștere în cadrul parteneriatului. Prin cunoașterea directă a colegilor din diferite țări din Europa și prin lucrul în echipă, se intersectează tradiții, noi elemente culturale, fiecare dintre membrii echipei Erasmus având de câștigat din această diversitate orientată către scopurile comune.

Mulțumim pentru colaborare și susținere ANPCDEFP și Comisiei Europene.

 

prof. Tana Oprea

Școala Gimnazială Petre Ghelmez (Bucureşti) , România
Profil iTeach: iteach.ro/profesor/tana.oprea

Articole asemănătoare